Élet a reformkorban

  •  
  •  
  •  

Újpest városalapítója és egyben intézménye névadójára egyaránt emlékezik novemberben a Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium.

A Károlyi-emlékév tiszteletére, ha ez egyáltalán lehetséges, még többször kerül a gimnázium mindennapjaiba a Károlyi család tevékenysége. Az idei Károlyi-napon, amely a városalapító Károlyi gróf születésnapjára emlékezetet, éppen képzőművészeti pályázatot hirdetve hívták fel a figyelmet gróf Károlyi Istvánra, akinek a művészetek támogatójaként helye van nem csupán Újpest, hanem a XIX. század magyar köz- és művelődéstörténetében.

Képzőművészet az internet korában

Minderről Hirmann László, a gimnázium igazgatója beszélt köszöntőjében november 8-án délután a képzőművészeti pályázat díjkiosztó ünnepségének kezdetén.

Mint ahogyan az igazgató is utalt rá: két éve Petőfi Sándor nyomában járva, egy éve az Erkel-emlékév okán várták az alkotásokat. Idén “Élet a reformkorban” címmel adták meg a témát. Rajzokat, festményeket, egyéb képzőművészeti alkotásokat vártak. A pályázat már járt utakon halad, az újpesti általános és középiskolák sokasága mellett Fót, Gödöllő és Tatabánya egy-egy iskolája is nevezett. Négyszáz diák, 376 alkotását találta a pártatlan zsűri – Vincze Zoltánné a kerületi rajz munkaközösség vezetője, valamint Szarka Hajnalka képzőművész – kiállításra érdemesnek. S bár a pályázatnak természetesen voltak díjazottai, Hirmann László kiemelte: nagyon örül, hogy ma , az internet és a elektronikus médiumok korában, ennyi gyermek vett a kezébe rajzeszközt, avagy modellezett, makettet készített!

Közös gyökerek, közös találkozások

A díjátadó ünnepség megnyitóját Cselőtei Erzsébet, Fót város polgármestere tartotta, aki többek között kiemelte: nagy megtiszteltetés számára, hogy felkérték a kiállítás megnyitójára. Beszámolt a gyermekeknek, tanároknak arról, hogy a Károlyi–emlékévben sok jeles esemény követte már egymást, a három évfordulós Károlyi: a városalapító István gróf, fia a közgazdász Sándor gróf, valamint a Fóton élő Nagykárolyi gróf Károlyi László tevékenysége előtt fejet hajtva már az év elején bemutatták az Újpest és Fót önkormányzata által egyaránt támogatott filmet, amelyben László gróf életét példázva, a felmenőkről is hiteles képet kaphattunk. Károlyi László grófot ebben az évben Fót és Újpest önkormányzata egyaránt díszpolgárává választotta. Fót város polgármestere elmondta, több vetélkedő is zajlott mindkét városban az emlékév során, a diákok történelmi sétát tehettek egymás városában. (Ezen a héten újabb újpesti csoportot várnak Fótra, a jövő heti helytörténeti vetélkedő újpesti csapatat) Megnyitójában kitért arra is a szónok, hogy Újpesten már szobrot emeltek gróf Károlyi Istvánnak, Fót még adós ezzel, de hamarosan lesz erre is lehetőség. A pályázatról szólva kifejezte örömét, hogy ilyen sok diák és tanár fáradozott, készített alkotásokat. Ez az újpesti gimnázium érdeme, amely méltó a névadójához. Köszönetet mondott Lozsekné Tuza Márta tanárnő és segítői munkájáért.

Díjeső és taps

A megnyitót a házigazda iskola színes jelenete és a nagygimnazisták Palotás tánca követte, majd egyenként szólították ki a díjak átvételére a nyerteseket. A nézők jelenlétében az 1-12 évfolyamosok első három helyezettje, valamint a különdíjasok részesültek gratulációban, oklevélben, a házigazda iskola szép kiállítású “tízévkönyvében” ,valamint a nyílt színű tapsban. Valamennyi díjazott alkotását kivetítőn is láthatta a közönség.

A győztesek és helyezettek nevét ide kattintva tudják letölteni, Word Doc formátumban.

– B. K