Életmódváltásra van szükség

  •  
  •  
  •  

Március 21-e a csillagászati tavasz kezdete. Lassan lekerül a nagykabát, vészesen közeledik a nyár, és ilyenkor kezdetét veszi a kilók elleni küzdelem. Szakemberek nem ajánlják a drasztikus fogyókúrát, nem hisznek a csodákat ígérő diétákban életmódváltást és rendszeres mozgást javasolnak.

Kövérek vagyunk
 
A Szonda Ipsos 2007-i egészségszegmentáció-vizsgálatában mérte az emberek testtömeg-indexét is (a kérdőív kérte a magasság- és testsúlyadatokat). A kutatásból általános megállapításként az mondható el, hogy Magyarországon az átlagos testtömeg-index 25,9.Látványosan mutatja az ábra, és sajnálatos, hogy a magyar felnőtt lakosságnak valamivel több, mint fele túlsúlyos vagy elhízott.
 
A kövérség veszélyei
 
Dr. Miskolczi Zsuzsannát, a Pozsonyi úti rendelő háziorvosát kérdeztük a súlyfelesleg okairól, és veszélyeiről.
– Leggyakrabban nem betegségek, hanem civilizációs ártalmak – azaz az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, és a stressz faktorok – miatt alakul ki a súlygyarapodás, és a túlsúly lesz a betegség. Vannak természetesen olyan állapotok, amik jelentős súlytöbbletet tudnak okozni, például a pajzsmirigy alulműködése, amely egy egyszerű vérvétel alapján kideríthető. Hogy mikor beszélhetünk túlsúlyról, azt különböző táblázatok alapján könnyen meghatározhatjuk, de javaslom, hogy szakorvos tanácsát is kérjük ki, hiszen ez az állapot egyéb betegségeket is elindíthat. Komplex anyagcsere-zavar, köszvény, magas koleszterinszint, magas vérnyomás jelentkezhet. A has zsírszövetei miatt inzulinrezisztencia alakulhat ki, amely a cukorbetegség előzménye. A túlsúly különböző ízületi és mozgásszervi problémákat is okozhat, rossz hatással van a vérkeringésre, így a szív állapotára is, de nem is csoda, hiszen jelentős terhet kell napról napra cipelnünk magunkon. Fulladósabbak leszünk, a folyamatos verítékezés miatt gombás betegségek is kialakulhatnak, és meg kell említeni a lelki hozadékot is: a rossz közérzettel járó kövérség rányomja a bélyegét az emberek hangulatára, depresszió, önbizalomhiány léphet fel. Megállapították, hogy komoly súlyfelesleg esetén megnő a balesetek száma is. Sajnos az inzulin-elválasztási zavar miatt a nőknél meddőségi probléma is felléphet.
Sok diétás módszert találhatunk már szakkönyvekben, vagy az interneten, amik segítenek abban az esetben, ha csak néhány kilótól kell megszabadulni. Tapasztalatom szerint azonban egyre több páciensem kér orvosi segítséget is a fogyáshoz, a helyes életmód kialakításához, amit helyesnek tartok. Először laboratóriumi vizsgálatra szoktam küldeni a fogyni vágyókat, hiszen a vérkép sok rejtett problémát kimutathat. Érdemes megvizsgálni a pajzsmirigy állapotát, a meddőségi viszonyokat, koponyafelvételt is szoktunk javasolni. Ha minden vizsgálat negatív, nincs más hátra, mint a tudatos életmódváltás, a helyes fogyókúra megtalálása, és természetesen a rendszeres mozgás elkezdése. Óva intenék mindenkit attól, hogy rögtön intenzív sportba kezdjen, csak szépen fokozatosan: kezdetben hetente pár alkalommal gyalogoljunk, majd kocogjunk, és csak utána fogjunk bele a keményebb edzésekbe. Hamar meglátjuk, a megfelelő étkezés és mozgás során hamarosan nagyobb lesz a terhelhetőségünk, jobb lesz a közérzetünk, a kedélyállapotunk, az első kilóktól is hamar megszabadulhatunk, és ez a siker erőt fog adni a folytatáshoz is.
 
Életmódváltásra van szükség
 
Győrfi Tünde diabetológiai szaktanácsadó, a Szociális és Egészségügyi Intézmény egészségnevelője a helyes diéta megtalálásában segíti a hozzáfordulókat:
– Amit legelőször ki kell hangsúlyozni: a diéta nem fogyókúra; annál sokkal komplexebb, és összetettebb módszer. A diéta a korszerű, egészséges táplálkozást jelenti, a fogyókúra sajnos elég gyakran az egészséges élethez fontos anyagok mellőzését is magában foglalhatja. Ha hozzánk fordul valaki tanácsért, számos szempontot figyelembe kell vennünk: az illető életkorát, egészségi állapotát, betegségeit, esetleges ételallergiáját, és természetesen addigi életmódját is. Gyerekek esetében a szülőket is bevonjuk az életmódváltásba, hiszen szükség van a segítségükre. Mindig az adott élethelyzetből kell kiindulni. Egy vegetáriánus páciensnek nem állíthatunk össze húsokból készült diétát, mint ahogy a húst fogyasztót sem „kényszeríthetjük” a csupán zöldségből és gyümölcsből álló étrendre, de egy biztos, a diéta során előtérbe kell helyezni az egészséges, és egészségesen elkészített ételek fogyasztását.
Nem lehet természetesen a mozgást sem megúszni, de ezt is odafigyeléssel, óvatossággal szabad csak elkezdeni. A megfelelő sportág is sok tényezőtől függ: a páciens egészségi állapotától, súlyfeleslegétől, állóképességétől. Nem javallott a magas vérnyomásban szenvedőnek például a súlyemelés, viszont egy jól beállított és kontrollált vérnyomás mellett a futás megengedett. Figyelembe vesszük a munkakört, a szabadidő mennyiségét is, ülő munka esetén lehet, hogy hetente néhány alkalommal jó a kardio-edzés, fizikai munkát végzők, a relaxálást is elősegítő úszást, vagy jógát végezhetnek. A legfontosabb a rendszeresség, és az óvatosság ebben az esetben is.
Manapság sokan elsősorban a testtömeg-indexüket figyelik, azaz a magasság és a testsúly arányát. Ez természetesen fontos adat, mégis leginkább a has-csípő körfogatra kell odafigyelni, hiszen az úgynevezett „alma típusú” pácienseknél a hasi zsírlerakódás miatt gyakrabban fordulhat elő anyagcsere-betegség, szívprobléma, cukorbetegség, és sajnos rák is, de tudni kell, megfelelő mozgással és életmóddal kiiktathatjuk ezt a rizikófaktort.
Könnyebb, néhány napos diétába otthon is belekezdhetünk, komoly szakirodalma van ennek a témakörnek, mégis javaslom, hogy szakorvos, dietetikus, életmód-tanácsadótól kérjünk segítséget – különösen komolyabb egészségügyi probléma esetén -, hiszen csak így lehet megismerni a személyre szabott diétánkat. Nekünk, tanácsadóknak az az elvünk, hogy nagyon kevés ételt tiltunk, de legtöbbször a mértékletes és az ellenőrzött fogyasztást javasoljuk, és igyekszünk személyre szabott étrendet összeállítani, hiszen egy adott étel különböző hatást ér el más-más embernél. Megpróbáljuk megtalálni a kompromisszumot: mi az, amit javasolt elhagyni, mi az, amit érdemes elkezdeni, legyen az étkezés, mozgás, vagy bármilyen életmódbeli változás.