Élménytúra Felvidéken

  •  
  •  
  •  

Az Újpesti Városvédő Egyesület néhány tagjából szerveződött csoport augusztus 2. és 6. között a Felvidéken túrázott.

Kis csapatunk előre megtervezett útvonalon járta be a bányavárosok közül Selmecbányát, Besztercebányát és Körmöcbányát, koszorút helyeztünk el Zólyom várában Balassi Bálint emlékhelyénél. Megtekintettük a Koháry család gyönyörű palotáját Szent Antalon, Kistapolcsányban a Rákócziak szép kastélyát szintúgy. Aranyosmaróton helyi önkéntes vezetők segítségével a Migazzi kastélyba is bepillanthattunk. A Migazzi család mauzóleumánál új ismerettel gazdagodtunk: csodaszép szomorúfenyősor vezetett az épülethez. A család számunkra legjelentősebb alakja, Migazzi Kristóf bíboros 1757 és 1785 között váci püspök volt, a város fejlesztése érdekében tett intézkedései miatt Vác újjáalkotójának is nevezik. Garamszentbenedek Géza fejedelem által alapított gótikus apátsági templomában gyönyörködtünk a harmadik nap végén. A templomban őrzött Szent Vér ereklyét Mátyás király ajándékozta a rendnek. A negyedik napon az egészen különleges Bajmóc várát tekinthettük meg vezetéssel, majd a délutánt Nyitrán töltöttük. Hazafelé tartva még sok élményben részesültünk, nagykárolyi Károlyi István öccsének, Károlyi Lajosnak kastélyát láthattuk kedves vendéglátónk útmutatásával Tótmegyeren, innen Deákiba vezetett utunk. A Pannonhalmi Bencés Főapátság birtoka volt a község, templomának legrégebbi kápolnáját 1103-ban építették. Az itteni bencések használták a Pray-kódexként ismert szertartáskönyvet, melyben legrégebbi magyar nyelvemlékünk a Halotti beszéd is megtalálható. Kis várakozás után igazi meglepetés volt a gondnokasszony, Hajdú Irénke élvezetes ismertetője. Hazatérés előtt, a túra lezárásaként másfél órás vezetés mellett jártuk végig Révkomárom Öregerődjét.

Egész napos kirándulásaink fáradalmait az Alsóbodokon működő Magyar Tannyelvű Magán-szakközépiskola kollégiumában, a Paulisz Rancson pihenhettük ki. Elmondhatjuk: az utazás okozta élményekkel azonos mértékű tapasztalatokat szerezhettünk itt. A Paulisz Boldizsár alapította egyesület az oktatáson kívül a magyar hagyományok ápolásában és továbbvitelében is élen jár. A kollégium emlékparkja több látnivalót is kínál: itt áll az összetartozás emlékműve, amely a Zobor-hegyi millenniumi emlékmű turul maradványaiból épült újjá a középiskola testvériskolájának, a szombathelyi Bolyai Gyakorlóiskola és Gimnázium csapatának jóvoltából. Körülötte a Nagy-Magyarország flóráját szimbolizáló növényfajtákkal betelepített emlékpark szintén a szombathelyi testvérkapcsolat eredménye. A parkban található a Zobor-vidékről származó grófnő, Apponyi Geraldine születésének 100. évfordulója alkalmából felavatott emléktábla (ő egyébként a ma Fóton élő Károlyi László édesapjának unokatestvére volt), valamint az I. világháború özvegyeinek és árváinak emelt Vas Turul 100 évvel későbbi mása. Itt található a Felvidéken méltán tisztelt mártír, gróf Esterházy János keresztútja és a keresztút végén épülő a kápolna is. Mindez Paulisz Boldizsár lelkes, kitartó szervező és kétkezi munkájának gyümölcse. Kis csapatunk döntése alapján kevés adománnyal segítettük az építést, emellett az alkotó örömmel vette fel nyilvántartásába, hogy a mártír grófnak Újpesten is létezik emlékhelye. Az I. világháborúban elhunytak emlékművéhez egy vasszöggel is hozzájárultunk. A felajánlott emlékveretek számai közül természetesen Újpesthez kötődőt választottuk, a 109-est. Oka: az idén városunk ennyi esztendős.

Reméljük az öt nap alatt kialakult kapcsolat élővé válik, s többször látogathatunk még el erre a Nyitrához igen közel lévő településre és „rancsra”.

Szöllősy Marianne