Első alkalommal ítélte oda az újpesti képviselő-testület a Semsey Aladár Újpesti Életműdíjat.

  •  
  •  
  •  

Wintermantel Zsolt Újpest polgármesterének sajtóközleménye a Semsey Aladár Újpesti Életműdíj odaítéléséről.

Újpest Önkormányzatának Képviselő-testülete 2011. február 8-i ülésén arról határozott, hogy a Semsey Aladár Újpesti Életműdíjra első alkalommal Derce Tamást javasolja. Derce Tamás a kitüntetésre való ajánlást köszönettel elfogadta.

Az újpesti képviselő-testület Wintermantel Zsolt polgármester javaslatára 2011. január 27-i ülésén alapította meg a Semsey Aladár Újpesti Életműdíjat. Az életműdíjat annak ítélheti oda a képviselő-testület, aki legalább tíz évig Újpest polgármestereként szolgált, életjáradékként a polgármesteri illetmény 65 százaléka illeti meg.
Somos András
Semsey Aladár 16 évi polgármesteri életműve az első világháború társadalmat, gazdaságot pusztító időszaka után kiteljesedve szervezte újjá Újpest közigazgatását, tevékenységével segítette elő az épített környezet fejlesztését, tevékenységének köszönhetően Újpest 1929-ben megyei jogú, városi rangot kapott.

Wintermantel Zsolt az életműdíj megalapítása után hivatalosan is bejelentette, Derce Tamást javasolja a díjra. A képviselő-testület február 8-i ülésén indoklásában a polgármester arról beszélt, hogy Újpest életében mindig kiemelkedő szerepet játszottak vezetői. A város nem juthatott volna idáig Ugró Gyula, Semsey Aladár és társai munkássága nélkül, ezért is tartja fontosnak megbecsülni azon vezetőket, akik tevékenységük során kiemelkedő szerepet töltöttek be Újpest fejlődésének előmozdításában, a város hagyományainak megőrzésében.

A képviselő-testület 12 igen, 1 nem szavazattal szavazta meg, hogy a Semsey Aladár Újpesti Életműdíjat első alkalommal Derce Tamás kapja.

Derce Tamás a szavazást követően azt közölte, az elismeréshez tartozó életjáradékot az általa alapítandó Clarisse Alapítvány számára utaltatja át. Az alapítvány hátrányos helyzetű újpesti gyerekeken fog segíteni. Az alapítvány névadója, Kornis Clarisse, aki 1870-ben létrehozta az Első Budapesti Gyermekmenhely Egyletet, amely szegény sorsú, árva gyerekeknek adott menedéket. A telephely kialakításában apósa, Károlyi István gróf volt a segítségére, aki 134 kataszteri holdat adományozott e célra.