Emlékállítás Halassy Olivérnek

  •  
  •  
  •  

A szobrokkal nem a múltnak tartozunk, hanem a jövőnek
– mondta Wintermantel Zsolt polgármester a szobor felavatásán

Augusztus 28-án Újpest Önkormányzata szobrot avatott Újpest szülötte, a magyar olimpiai mozgalom, a hazai és nemzetközi úszó és vízilabda sport egykori kiválósága: Vitéz Halassy Olivér kétszeres olimpiai-bajnok vízilabdázó, a harmincas évek Komjádi- vezette csapatának meghatározó játékosa, Európa-bajnok úszó emlékére. Halassy Olivér tragikusan rövid életében az Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt-nél, majd a város számvevőségén dolgozott. Ezernyi szál fűzte Újpesthez.. A szobor, amely Tóth Dávid újpesti szobrászművész  alkotása, mától a nevét viselő, Pozsonyi utcai Halassy Olivér Sport – és Szabadidőközpont bejárata előtt  hirdeti a sportoló emlékét.


Az emlékezők gyűrűjében

Az ünnepségen a város vezetőin, a család képviselőin kívül egykori és mai sportolók, kortanúk,  pályatársak, sport- és  civil szervezetek nagyra becsült  és ismert képviselői voltak jelen.

Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere beszédében többek között kiemelte: az elmúlt évszázadok sok-sok történelmi megpróbáltatásának és kudarcának következtében elvesztettük az önbizalmunkat más népekhez képest. Nagyon sokszor alulértékeljük magunkat. Ezért tartja fontosnak, hogy helyi szinten is idézzük föl a múlt sikereit, állítsunk emléket, szobrot mindazoknak a magyaroknak, akik valamiben sikeresek voltak. 

Tükör, melyben meglátjuk önmagunkat

– Előre kell nézni, nem hátrafelé. Felejtsd el a múltat – Hányszor találkozunk ezzel a divatos frázissal magánbeszélgetésekben, filmekben, népszerű újságokban, könyvekben. Akik így gondolkodnak, többnyire azt sem értik, minek szobrot állítani rég meghalt embereknek – kezdte a szónok. Majd így folytatta: -„Én úgy gondolom, csúnyán becsapják magukat, akik így vélekednek. A múlt éppenséggel az a tükör, amelyben meglátjuk önmagunkat és megláthatunk valamit a jövőből. Éppen ezért a szobrokkal nem a múltnak tartozunk, hanem a jövőnek” – jelentette ki a város vezetője.
Az emlékezés valójában nem a múlt része, hanem a jövő foglalata. A jövőtől mindenki sikert remél. Minden ember sikeres szeretne lenni valamilyen módon, és azt akarja, hogy a gyermekei is sikeresek legyenek. Elődeink tetteire, sikereire emlékezni nem más, mint – mai megközelítéssel élve – egyfajta megengedett doppingot alkalmazni az élet versenyében – állapította meg a polgármester.

Szolgáljanak példával

– El kell , hogy higgyük, igenis képesek vagyunk olyat alkotni, amire nem csak Magyarországon, egymás között, de európai léptékkel is büszkék lehetünk. A magyarság rengeteg világszínvonalú találmányt, sportsikert, hadi diadalt adott már a világnak, melyek nélkül a nyugati civilizáció ma nem lenne az, ami. Azokat az embereket pedig, akik híressé tették nemzetünket, oda kell állítani önmagunk és gyermekeink elé, hogy példával szolgáljanak és önbizalmat, erőt adjanak.
Tudatosítanunk kell saját magunkban, hogy mi magyarok, mi újpestiek tehetséges, ügyes, jó képességű emberek vagyunk és sikeressé válhatunk – emlékeztetett Wintermantel Zsolt.

– Abban a világban, amelyben az értékek sokszor relativizáltak, létezniük kell biztos pontoknak, amelyekhez nyugodt szívvel fordulhatunk, amikor úgy érezzük, hogy utat vesztettünk.
A legerősebb, legszikárabb fát is a gyökerei teszik azzá, éppen ezért nekünk is kötelességünk a lehető legerősebb gyökereket ereszteni a földbe, hogy képesek legyünk ellenállni a legvadabb viharoknak is, és átadni a hit és önbizalom erejét utódainknak – közölte a szónok, majd így zárta beszédét: “Ezért emelünk szobrot azoknak az embereknek, akikre emlékezni, emlékeztetni kell. Halassy Olivér ilyen ember volt. Az ő emléke képes arra, hogy eredményekre, sikeres életre doppingoljon minket és gyermekeinket.”

A beszédet követően Újpest polgármestere és dr. Halassy Ilona együtt leplezte le a mellszobrot, Tóth Dávid szobrászművész alkotását.


Majd Csóti György, a Köztársasági elnök külpolitikai tanácsadója idézte elénk vitéz Halassy Olivér , az emberfeletti teljesítményt nyújtó sportoló, és az ember  életútját:

Emberfeletti teljesítmény
 Az 1931-es párizsi úszó és vízilabda Európa-bajnokságon az 1500 méteres gyorsúszás első számú esélyese a hazai közönség kedvence, a világcsúcstartó francia versenyző, Taris volt. A magyar színeket, szokatlan módon, a vízilabdacsapat egyik tagja képviselte. A kiváló pólós meglepetésre bejutott a döntőbe. Miközben mindenki a középen úszó francia favorit győzelmét várta, valamelyik szélső pályán óriási meglepetésre elsőként az ismeretlen magyar versenyző ütött be a célba.  Amikor azonban a versenyzők elhagyták a medencét, döbbent csend lett úrrá a stadionban. A győztesnek bokától lefelé hiányzott a bal lábfeje! Kitört a taps, a nézők szűnni nem akaró lelkesedéssel ünnepelték az emberfeletti teljesítményt nyújtó magyar sportolót. Halassy Olivér, ugyanezen a napon, két órával korábban, a vízilabda döntőben, a világon egyedülálló módon, már nyert  egy Európa-bajnoki aranyérmet! – idézte fel a rendkívüli kezdeteket Csóti György.
Majd így folytatta:

Halassy Olivér kilenc éves korában, egy villamosbaleset során veszítette el bal lábfejét. A kisfiú korábban labdarúgó szeretett volna lenni, de hátrányos helyzetűvé válva elhatározta, megmutatja a világnak, ő így is teljes értékű tagja a társadalomnak. Az úszást és a vízilabdát választotta a bizonyítás eszközéül. Világra szóló sikereit hallatlan akaraterejének és hitének köszönhette. Pályája egyedülálló és megismételhetetlen.
Vízilabdában kétszeres olimpiai bajnok, 1932-ben Los Angelesben és 1936-ban Berlinben, 1928-ban Amszterdamban pedig ezüstérmes volt. Háromszoros Európa-bajnok, sikereinek évei: 1931, ’34 és ’38. Tíz éven keresztül erőssége volt a magyar póló világelsőségét megalapozó legendás válogatottnak. 91-szer szerepelt az első csapatban. Úszóként is maradandót alkotott, kontinens-bajnoki címén kívül többszörös Európa-csúcstartó 1500 méteren, nyolcszoros úszóválogatott, versenyzett 400 és 800 méteren, sőt folyamúszóként is. Az úszósportban 30 országos bajnokságot nyert.

Hűséges volt szülővárosához- idézte fel Csóti György. Halassy Olivér egész életében hűséges volt városához, Újpesthez, és anyaegyesületéhez, az Újpesti Torna Egylethez. Aktív sportolói pályafutása után, korai tragikus haláláig, számtanácsosként dolgozott Újpest megyei jogú város hivatalában.

Hittel, meggyőződéssel

Halassy Olivért azonban nem csak hátrányos helyzetűként elért, de önmagában is páratlan sportsikerei dicsérik, hanem példamutató magatartása, töretlen hite, bátorsága és  önzetlen segítőkészsége is. 1944-ben háza pincéjében bújtatta zsidó származású barátait. Egy orvos barátjának adta édesapja vitézi gyűrűjét, hogy külföldre menekülésében segítségére legyen. Azt tanácsolta, viselje a gyűrűt feltűnően, így megúszhat egy-két váratlan igazoltatást. Barátjának sikerült elhagyni az országot. Két évvel később pedig már életével fizetett azért, mert egy kiszolgáltatott ember segítségére sietett. 1946. szeptember 10-én, taxin ment haza egy sportrendezvényről, amikor szovjet katonák megállították a kocsit, és felszólították a vezetőt, szálljon ki, adja át az autót. A rémült taxis könyörgésre fogta a dolgot, ezzel keresi a kenyerét, családja van. Az oroszok fenyegetően léptek fel. Halassy Olivér kiszállt a kocsiból, felszólította őket, álljanak félre, és engedjék a taxit útjára. Mindkettőjüket a helyszínen agyonlőtték. Halassy Olivér három árvát, a gépkocsivezető egyet hagyott hátra.

Legyen példakép!
A Rákosi- és a Kádár-korszakban a kiváló sportoló származása, édesapjától örökölt vitézi címe és halálának körülményei miatt nem kapta meg az őt megillető elismerést. Legyen Halassy Olivér az újpesti fiatalok és az egész magyar ifjúság példaképe! Legyenek a magyar fiatalok hitükben erős, családcentrikus, hivatásukat szerető, akaraterős, nemzettársaik iránt szolidáris emberek! Hirdesse ez a szobor, hogy csak az egyes emberek akaratereje, hite és becsülete emelheti fel ismét a magyar nemzetet a világ sikeres és elismert nemzetei közé! – zárta beszédét Csóti György.

A beszédet követően az emlékezők elhelyezték koszorúikat. Wintermantel Zsolt Újpest Önkormányzata nevében koszorúzott.

A Halassy család nevében a  három dédunoka helyezett el koszorút, az Olimpiai Bajnokok Klubja nevében Dömötör Zoltán elnök, valamint Steinmetz Barnabás, kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó. A MOB Akadémia nevében Győr Béla, a tanács tagja.

A Vízilabda szövetség emlékbizottsága nevében Dombi Iván, Babarczi Roland. A Fidesz újpesti szervezete képviseletében: Rádi Attila, valamint Hladony Judit, az Újpesti Városvédő Egyesület képviseletében dr. Kovács Ivánné és Iványi János. Koszorúzott a sporttárs Enyedi Gyula, valamint Hladony Sándor, és még sokan mások.

A szoboravató ünnepség a Himnusz hangjaival zárult.

– B. K.