Emlékeztetni és szembenézni

  •  
  •  
  •  

A kommunizmus áldozataira emlékeztek a Mártírok utca 58-as számú ház falán elhelyezett emléktáblánál, február 25-én. A kort felidézve és az áldozatokra emlékezve Wintermantel Zsolt polgármester mondott beszédet, az önkormányzat koszorúját pedig Ozsváth Kálmán önkormányzati képviselővel közösen helyezte el.

A polgármester beszédében kiemelte: a Gulag poklaiban a túlélést el kellett határozni, döntést kellett hozni. Azt mondta, föl kellett venni a harcot a végtelen szenvedéssel, gonoszsággal is. Túl akarták élni, hogy tartsák egymásban a lelket, és azokért, akik várták őket.
– Ha mind odavesznek, talán sosem derül fény a kommunizmus igazi természetére – húzta alá Wintermantel Zsolt.
Szerinte ismét aktuális az emlékezés: a túlélők beszámolói, írásai, a velük készült könyvek, dokumentumfilmek létfontosságúak ahhoz, hogy ne történhessen hasonló, se velünk, se utódainkkal. A polgármester példával nyomatékosította, a Gulagot meg kell tanítani a világnak, mert nem tudják! Jól mutatja ezt az az alkotmánybírósági döntés, amely megsemmisítette az önkényuralmi jelképek tiltását.
– Emlékezni kell, emlékeztetni kell magunkat és a világot: az értékek nem viszonylagosak, az ember elképzelhetetlen jóságra, mérhetetlen gonoszságra egyaránt képes. A jót jutalmazni, a rosszat elítélni kell, küzdeni ellene, nem lehet megtűrni. Nem élhetünk együtt békében a gonoszsággal, veszélyes összehasonlítani egyiket a másikkal. Nincs kétféle önkényuralom, népirtás – szögezte le. Mindig minden önkény ártatlan emberek legyilkolásához vezetett – tette hozzá.
Reagant idézve végül azt mondta, a demokráciát egyetlen nemzedék választja el a kihalástól. Ezért minden nap fel kell vennünk a küzdelmet a nehézséggel, a rosszal.
– Amikor lankad az elszántságunk, gondoljunk arra, hogy nekünk sokkal könnyebb a helyzetünk, mint nekik volt – zárta beszédét.
A polgármester gondolatai után Krizsik Alfonz színművész Kányádi Sándor Kuplé a Vörös villamosról című verséből idézett, majd a koszorúzás következett. Az önkormányzat nevében Wintermantel Zsolt Ozsváth Kálmán önkormányzati képviselővel közösen helyezte el a kegyelet virágait. Utánuk Nagy István alpolgármester és Németh Edit Éva önkormányzati képviselő, valamint ismert újpesti civil szervezetek képviselői szintén koszorúztak.

A kommunizmus kilenc újpesti áldozata
A megemlékezést követően Újpest Önkormányzata a Deák Ferenc utca 23. számú házon elhelyezett emléktáblánál tisztelgett az 1919-es Tanácsköztársaság idején, a kommunizmus első magyarországi megjelenése során elhunyt kilenc újpesti előtt. Itt Wintermantel Zsolt Nagy István alpolgármesterrel közösen helyezte el a kegyelet virágait az önkormányzat nevében. Utánuk Németh Edit Éva és Ozsváth Kálmán önkormányzati képviselő ugyancsak koszorúzott.

Miért éppen február 25?
Kovács Béla egykori kisgazda politikust 1947. február 25-én rabolták el, és vitték a Gulágra. Személyes tragédiája Magyarország történetének egy korszakhatárát jelöli. Ezért 2000-ben a Magyar Országgyűlés február 25-ét a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjává nyilvánította.

Kép és szöveg: M. Orbán András