Empátiával, szeretettel, szakmai tudással

  •  
  •  
  •  

2012. április 19-én került sor az Újpesti Ifjúsági Sport- és Szabadidőközpontban az Újpesti Általános Iskola és EGYMI, Pedagógiai Szakszolgálat, Nevelési Tanácsadó szervezésében megrendezésre kerülő Integrációs Konferenciára.

A témaválasztás jogosultságát igazolta vissza, hogy 230 érdeklődő vett részt az eseményen, munkatársainkon kívül Újpest, illetve a budapesti gyógypedagógiai intézmények igazgatói, kollégái. A konferenciát Schrimpf Ágnes, a Pedagógiai Szakszolgálat intézményegység vezetőjének rövid intézményi bemutatása után, dr. Molnár Szabolcs, Újpest Önkormányzatának alpolgármestere nyitotta meg, akit elkísért az Önkormányzat Művelődési Osztályának vezetője ,  Mátésné Pataki Ágnes is.  Az előadások színvonalát fémjelezték neves, közismert előadóink is. Kőpatakiné Mészáros Mária az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet tudományos munkatársa, Metzger Balázs a 3. sz. Szakértői és Rehabilitációs Bizottság igazgatója, akik beszámoltak a témát érintő legújabb kutatási eredményekről, illetve beszéltek arról, hogy a valódi integráció milyen körülmények között valósulhat meg.

Tüskevár, mint iskola
Ezt követően egy alapítványi intézmény, a Tüskevár Iskola igazgatója tartott kisfilm bejátszással egybekötött előadást arról, hogy az egyéb, integráló intézményekből a sikertelen beillesztés miatt hozzájuk került gyerekek, miként látják ezt a folyamatot, mit éreznek ezzel kapcsolatban. A filmben nyilatkozó gyerekek véleménye megható volt, és mélyen elgondolkoztató aspektusokra hívta fel a résztvevők figyelmét. Valóban lelkiismeretesen, mindig hozzáértően, empatikusan kezeljük mi, felnőttek, pedagógusok ezt a kérdést? Jó lett volna, ha ezeket a gyerekeket minden kolléga hallhatta volna, aki munkája során már találkozott az osztályába integrált sajátos nevelési igényű tanulóval.

Saját tapasztalatok
A továbbiakban a Deák Ovi intézményvezetője, Nagy Imréné, valamint Török Ibolya, a Szigeti József Utcai Általános Iskola, és Pál Lászlóné, az Erzsébet Utcai Általános Iskola igazgatónői osztották meg a közönséggel az intézményeikben több éve folyó integrációs tapasztalataikat, kiemelve a pozitívumokat, de nem hallgatva el a nehézségeket okozó körülményeket.

A rendezvény végén több vendég megfogalmazta, hogy érdemes volt elfogadniuk a meghívásunkat, hasznos tapasztalatokkal, és talán érzékenyebb hozzáállással még jobban elősegíthetjük a valódi esélyegyenlőség megvalósulását.

Úgy gondolom, bár a témát érintően nem állnak mindig rendelkezésünkre az optimális feltételek, de egyvalami remélem mindannyiunkban benne van, ami nem más, mint a gyerekek felé irányuló odafigyelésünk, szakértelmünk, empátiánk, és nem utolsó sorban a gyerekek szeretete.

Schrimpf Ágnes
Pedagógiai Szakszolgálat intézményegység vezető