Esterházy János posztumusz Bátorság-díja

  •  
  •  
  •  

Remélhetőleg közelebb hozza a Szlovákiában hivatalosan ma is háborús bűnösnek bélyegzett Esterházy János gróf rehabilitálását, hogy az egyik legbefolyásosabb amerikai zsidó szervezet, a Rágalmazásellenes Liga (ADL) a holokauszt idején végzett zsidómentő tevékenységéért posztumusz a Jan Karski Bátorság és Szolgálat Díjban részesítette a néhai felvidéki magyar politikust – vélekedtek csütörtökön New Yorkban az MTI érdeklődésére a kitüntető szervezet, a család, a magyarországi és a szlovákiai magyar politika képviselői.
Esterházy Jánosról a közelmúltban teret nevezett el Újpest önkormányzata.

Esterházy János egyike volt azon keveseknek az igen nehéz, gyűlölettel és gonoszsággal teli időkben, akiknek volt bátorságuk nemet mondani a gyűlöletre, az üldöztetésre és a népirtásra” – jelentette ki az MTI-nek Abraham H. Foxman, az ADL országos igazgatója. – “Szembeszállt a zsidóság nácik általi deportálásával, és segített a zsidóknak és másoknak a túlélésben. Ez egy olyan fontos lecke a gyermekeink és az unokáink számára, amelyre ma is folyamatosan emlékeztetni kell.”

“Leveleket kaptunk, hogy nem kellene kitüntetnünk. De remélem, hogy egyre több ember fogja elismerni azt a hősiességet és bátorságot, amit a nagyon nehéz időszakban tanúsított és most már egy kissé nagyobb érdeklődést mutatnak majd az iránt, hogy ott, ahol el kellene ismerjék, szintén megbecsüljék” – mondta Abraham H. Foxman Esterházy esetleges rehabilitálásával kapcsolatban.

“A kitüntetés ismételten azt bizonyította, hogy a nagyapám, Esterházy János jó és nagyon tisztességes ember volt, aki, amikor kellett, megtette azt, amit sokan mások nem” – nyilatkozott az MTI-nek Giovanni Malfatti, aki a család nevében vette át az elismerést. “Biztos vagyok benne, hogy a tettei, a bátorsága magáért beszélnek, ami megváltoztatja majd azok véleményét, akik még nincsenek meggyőzve” – mondta Giovanni Malfatti.   

Nagyon kevés Esterházy Jánoshoz fogható ember van, aki magyar Wallenbergként vonult be a magyar történelembe” – mondta az MTI-nek Németh Zsolt külügyi államtitkár. – “Nemcsak arra gondolok, hogy egyedüliként szavazott a zsidók deportálása ellen a szlovák parlamentben, hanem arra a kitartásra és arra a szolidaritásra is, amelyet vezetőként egész élete során a felvidéki magyarság iránt tanúsított, valamint a magyar-szlovák együttélés érdekében, ennek a két népnek a barátságának és a történelmi együttélésének megteremtése érdekében tett.”

“Nagyon nagy anakronizmus, hogy ma már Oroszország, Izrael és az amerikai zsidó szervezetek elismerik ezt a történelmi mércével is egyedülálló személyiséget, Szlovákiában pedig még mindig háborús bűnösnek tartják. Ez jól jelzi, hogy milyen állapotban van a magyar-szlovák viszony, és hogy mennyire összekapcsolódik Esterházy megítélésével a felvidéki magyarság sorsa, illetve a magyar-szlovák együttélés feltételeinek megteremtése” – hangsúlyozta az államtitkár.

“Innentől fogva Ivan Gasparovic szlovák elnöknek az az álláspontja, miszerint Hitler csatlósa és fasiszta volt Esterházy, védhetetlen, képviselhetetlenné válik” – mondta Németh Zsolt. – “Ugyanakkor ennek az időpontnak az egybeesése azzal a ténnyel, hogy Motolban (Prága egyik városrészében) az eredeti szándékok ellenére nem tudtuk az Esterházy-sírt megjelölni, úgy gondolom, nem véletlen. Nagyon hosszú lesz még az a küzdelem, amelyet Esterházy rehabilitásáért vállalni kell. De nemcsak az ő személyének, hanem a felvidéki magyarságnak is tartozunk ezzel. És ezzel tartozunk a magyar-szlovák viszony rendezésének is.”

“Ma mindenki, aki Esterházy János mellett állt az elmúlt évtizedekben, óriási támaszt kapott, hogy az igazság  morális szempontból győzhet” -  jelentette ki Berényi József, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnöke az MTI-nek. – “A politikai életben és jogilag ez a győzelem még nem jelenhet meg Szlovákiában, de innentől kezdve mindenfajta támadás Esterházy Jánossal szemben, ami a második világháború végét illeti, alaptalanná és morálisan fenntarthatatlanná vált”

“Ez a küzdelem nem lesz gyors folyamat” – mondta a rehabilitálás esélyével kapcsolatban Berényi József. – “Hosszú éveknek kell még eltelniük, amíg ez megtörténhet, de ugyanakkor ez a mai lépés mérföldkő volt abban, hogy a lehetőség közelebb kerüljön hozzánk. Az a merev elutasítás, amit a szlovák politika Esterházy János személyével kapcsolatban eddig alkalmazott, megkérdőjeleződik automatikusan, és érzésem szerint engedniük kell, látniuk kell, hogy egyedül maradnak ezzel a véleménnyel a nagyvilágban és ahogy mondtam: morálisan nem tartható ez az állapot hosszú ideig.”

“Nagyon fontosnak tartom, hogy tisztázódjon az olyan fontos személyek történelmi szerepe, mint amilyen Esterházy János, és hogy fény derüljön arra, milyen híres magyar emberek vettek részt a zsidómentésben, ami eddig a homályba veszett” – mondta az MTI-nek Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) elnöke. – “Esterházy János kitüntetésével ez a folyamat messzebbre is mehet és az izraeli Jad Vasem intézet által sikerül majd elfogadottá tenni a személyét. Ez egy nagyobb lépés afelé, hogy tisztázzuk: igenis voltak olyan nyomást gyakorló, komoly politikusok, akik nem támogatták a zsidóellenes politikát és hajlandóak voltak ezért a szavukat is felemelni, amire kiváló alkalmat szolgáltat 2012, Raoul Wallenberg születésének 100. évfordulója.”

Németh Zsolt hivatalos programjának részét képezte a New York-i főkonzulátuson csütörtökön megtartott újabb ünnepélyes állampolgársági eskütétel is, amelyen jelen volt Tarlós István budapesti főpolgármester, Török Ferenc kalocsai polgármester és Bagó Zoltán EP-képviselő is.