Idén hetedik alkalommal rendezik meg a Magyarországon, de talán világszerte is egyedülálló az Év Mentes Séfje versenyt, melyre január 24-ig várják a vállalkozó kedvű amatőr és profi szakácsok jelentkezését. A Csak a Mentes által szervezett verseny célja, hogy felhívja a figyelmet az allergénmentes, egészséges táplálkozás fontosságára, valamint bemutassa, hogy allergénmentesen is lehet finoman és változatosan étkezni.
A versenykiírás szerint minden elkészített ételnek és desszertnek glutén-, cukor- és tejmentesnek, és vegánnak kell lennie. Az idei évtől a szervezők a korábbinál is nagyobb hangsúlyt fektetnek a fenntarthatóságra, ezért kizárólag szezonális alapanyagokból választhatnak a szakácsok. Idén először lesznek kötelezően használandó alapanyagok is, így a versenyzőknek még inkább szüksége lesz a kreativitásra és képzelőerőre.
Az Év Mentes Séfje versenyen amatőr és profi kategóriában is indulhatnak a jelentkezők. A döntőt február 20-án rendezik meg, amelyet elődöntők előznek meg mindkét kategóriában, a Metro Gasztroakadémián. Jelentkezni az ezen a linken található online űrlap kitöltésével lehet.
Az ételeket profi szakemberekből álló zsűri pontozza és értékeli:
- Mautner Zsófi gasztroblogger, szakíró, műsorvezető;
- Stőhr Gréta, az egészséges életmód szakértője, Magyarország első és egyetlen növényi főzőműsorának háziasszonya, első vegán séf- és főzőiskolájának tulajdonosa, író;
- Kovács Zoltán, a Napfényes Étterem konyhavezetője, vegán séf;
- Ádám Csaba, az egykori Olimpia étterem tulajdonos-séfje;
- Molnár György mesterszakács, szaktanár, gluténmentes gasztronómiai szakértő.
A zsűri elnöke Zsolnay Gergely séf, kertészmérnök, táplálkozástudományi szakértő, aki a 2023-as az Év Mentes Séfje verseny profi kategóriájának győztese. A verseny háziasszonya Szinetár Dóra színésznő lesz.
Az Év Mentes Séfje egy évig viselheti a címet, és értékes nyeremények is ütik a markát.