Fáraók és ókori hadvezérek is tüsszögtek

  •  
  •  
  •  

A modern idők betegségének is nevezik, pedig számos feljegyzés található arról, hogy egyiptomi fáraók és ókori hadvezérek is szenvedtek valamiféle allergiától. Az újpesti Szakorvosi Rendelő Tüdőgondozójának vezető főorvosát kérdeztük a kiváltó okokról, a kezelési módokról.

Sokan úgy vélik csupán az immunrendszer gyengesége, mások szerint lelki okok is vezetnek az allergia kialakulásához, a környezeti ártalmakon kívül. Az allergia azonban egyfajta túlreagálás bizonyos külső tényezőkre – hangsúlyozza dr. Bauknecht Éva vezető-főorvos.

– Az allergia tulajdonképpen genetikailag meghatározott. Tehát az, hogy az allergiára való hajlam benne van-e génjeinkben, vagy nem, már a születésünk pillanatában eldől. Azonban, hogy kialakul-e valaha életünk során az allergiás betegség, ez nagyon sok, elsősorban környezeti tényezőtől függ – mondta el a doktornő.

Az allergia kialakulását és az utóbbi időben tapasztalható előfordulási gyakoriságának megnövekedését főleg az olyan civilizációs tényezők segítik elő, mint például a levegőszennyezés, vagy táplálkozási szokásaink megváltozása, de ide tartozik a stressz is, mint kiváltó faktor. 

A légúti allergiák közül a leggyakoribb az úgynevezett allergiás szénanátha, melyben a felmérések szerint a magyarok 30 százaléka szenved hazánkban. A másik, kevésbé elterjedt allergiás légúti betegség az asztma, ami a lakosság 4 százalékát érinti.

– Magyarországon egyébként a legkritikusabb időszak augusztus második felétől szeptember, sőt sokszor még október hónapig is elhúzódik, amikor a parlagfű virágzik. Jelenleg – a légúti pollenek szempontjából – a fák virágporának van szezonja-tudtuk meg a főorvostól.

Szerencsére ma már mind az asztma, mind az allergia a jól kezelhető betegségek közé tartozik.

(antosa)