Felújították a Clarisseumot

  •  
  •  
  •  

Ismét régi pompájában ragyog, immár kívülről is a Clarisseum temploma. Az épületet hosszú ideig eltakaró állványok és a védőháló látványa már a múlté. Az elmúlt évben 4 millió forintot, majd idén további 7 és fél millió forintot kapott a plébánia a templom külső renoválására, majd befejezésére Újpest Önkormányzatától. Először a torony újult meg, majd ezt követte a templom épületének külső felújítása. A templom ragyogó szépségét a rákospalotai felüljáróról is láttatja.

– Annál szebbet nem tudok mondani, minthogy köszönetemet fejezzem ki mindazoknak, akik hozzájárultak a templom épületének felújításához. Bár a felújításba az érsekség is besegített, a hívek pedig éveken át szórakozásuk, saját boldogulásuk terhére hoztak anyagi áldozatot amikor támogatták a felújítást, a költségek oroszlánrészét Újpest Önkormányzata állta- mondta el az Újpesti Naplónak Bíró Lóránt, a Budapest- Újpest Clarisseum – Szent István Király plébánia plébánosa, Újpest díszpolgára.

Köszönet Kornis Clarisse-nak

Újpest istvántelki részén, elsősorban a Károlyi grófi család gyermekszeretetének, Károlyi Ede feleségének, majd halála után Sándorhoz nőül menő Kornis Clarisse- nak köszönhetően jött létre az Első Budapesti Gyermekmenhely Egyletet fiókintézete. Az épületkomplexum tervezésére a család Ybl Miklóst kérte fel. A templomból, lakószárnyakból, iskolából álló épületegyüttest a neves építész a francia romantika stílusjegyei szerint tervezte meg. Az alapkőletételre 1882-ben került sor, majd 1903-ban a gyermekmenhelyeket az állam vette át. Ekkor az intézményt a Vincés nővérek vezetésével katolikus leánynevelő intézetté szervezték át. 1914-ben, kegyeletből, Clarisseumnak nevezték el.

Az első világháborúban hadikórháznak adott helyet, majd 1924-ben az Országos Katolikus Patronázs Egyesület vette bérbe és átadta a szalézi szerzeteseknek. A szalézi atyák gondos lelkipásztori tevékenységét a kápolna állandó zsúfoltsága jelezte. Így érthető, hogy az intézet államosításával egy időben a váci megyéspüspök 1949. január 1-jei hatállyal az Egek Királynője plébániától leválasztva a Clarisseumot önálló plébániává tette és annak ellátását a szalézi rendre bízta. A plébánia az 1993-as egyházmegyei határrendezés során került a váci egyházmegyétől az esztergom-budapesti főegyházmegyéhez.

-B.K.