A friss eperrel készült ételeket csak idény szerint tudjuk élvezni. Reprezentatív ételek készíthetők, jó vendégvárók, ízletesek.
Lettner Annamária dietetikus tippjei.
Eperkrémleves:
Hozzávalók:
0,5 kg apró szemű eper
1csomag vaníliás cukor
2 evőkanál nádcukor
Fél citrom leve
2 dl görög joghurt
2 dl kókusztejszín
1 evőkanál vaníliás pudingpor
4 dl vízzel és a cukorral szirupot főzünk. Beletesszük az epret, és citromlével ízesítjük. A joghurtot, a tejszínt a pudingporral simára keverjük, és lassan belecsurgatjuk az eperlevesbe. Besűrítjük, majd leturmixoljuk. Hidegen tálaljuk, tejszínhabbal díszítjük. Hagyhatunk pár szem egész epret, azzal is díszíthetjük, a tejszínhab tetejét. Készíthetjük turmixolás nélkül is, ízlésünknek megfelelően.
Joghurtos epres kevert süti
Hozzávalók:
1 nagy pohár görög joghurt (Ezzel a pohárral mérünk)
1 pohár nádcukor
1,5 pohár teljes kiőrlésű liszt
2 pohár apró eper + 2 evőkanál liszt
0,5 pohár szőlőmag olaj
4 db tojás
1 csomag sütőpor
1 késhegynyi só
1 késhegynyi szódabikarbóna
Tetejére: 10 dkg étcsokoládé, 2 evőkanál szőlőmag olaj
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a sóval kemény habbá verjük, majd a hűtőbe tesszük. A cukrot a tojások sárgájával jól kikeverjük, majd a joghurtot, olajat, és a sütőporral, szódabikarbónával elkevert liszttel simára keverjük. Végül a tojáshabot gyengéden beleforgatjuk. Az epret tálba tesszük, és megforgatjuk 2 evőkanál lisztben. Óvatosan elvegyítjük a tésztával. Kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük. Előmelegített sütőben 180 fokon, kb. 40 percig, tűpróbáig sütjük. Amikor kihűlt a sütemény, rácsorgatjuk a gőz felett felolvasztott, olajjal elkevert csokoládét.
Eperimádó torta
Hozzávalók:
6 db tojás
6 kanál cukor
6 kanál finomliszt
6 kanál aprított eper
A hozzávalókból piskótát sütünk kerek tortaformában.
Eperkrém:
10 dkg vaj
2 dl cukrász tejszín
10 dkg porcukor
0,5 kg eper
3 dkg gyors zselatin
2 dl víz
A cukrot a vajjal alaposan kikeverjük, hozzáadjuk a pépesített epret. A zselatint elkeverjük a szobahőmérsékletű tejszínnel és vízzel, majd hozzáöntjük az epres keverékhez. Kemény, tortakrém állagig keverjük.
A piskótát félbe vágjuk, és a krém ¾-ét rákenjük az alsó lapra. Rátesszük a másik lapot, majd a maradék krémet a tetejére kenjük.
Torta tetejére:
20 dkg eper
Tejszínhabspray
A torta tetején körbe rakjuk az eperszemeket, majd tejszínhabot nyomunk körbe a torta közepe felé. Megint epersor következik, majd a tejszínhab körben. A közepéig így díszítjük a torta tetejét.
Jó étvágyat!