•  
  •  
  •  

Már nagyon a vége felé járunk, sajnos, de azért a java persze még mindig hátravan a vébének. Aki azt állította eddig, hogy nem érdekli a foci, már rég rájöhetett, hogy alaposan tévedett.
A Hollandia-Brazília (2-1) meccsen például a brazilok megverték magukat. Az első félidőben lefocizták a pályáról az Oranjét (1-0), a szünet után aztán előbb Cesar vetődött árnyékra (1-1), majd a teljes védelem végignézte, ahogy a 170 centis Sneijder gólt fejel (1-2), végül Felipe Melo taposta meg Robbent.

Az Uruguay-Ghána (1-1) mérkőzés volt a vébé eddigi legnagyobb csatája. Az utolsó percben jött a ghánai dráma, a végig tündöklő Asamoah Gyan a 122. percben kihagyott a tizenegyest, így következhettek a tizenegyesek. Márpedig tizenegyeseket rúgni dél-amerikai csapat ellen nem érdemes: Abreu “panenkás” emeléssel véget is vetett az afrikai álomnak. Az uruguayi tovább folytatódhat, a Rios, Perez, Forlán tengely félelmetesen masszívnak tűnik.
A németek előbb tönkreverték Angliát (4-1), majd ezt tették Maradona csapatával is (Németország-Argentína 4-0). Aki eddig nem vette volna észre, Németország futballtörténelmet ír: a Nationalelf kreatív és attraktív focival futballszurkolók millióit állítja maga mellé szerte a világon.
A negyeddöntők utolsó meccsét Spanyolország nyerte, amely David Villa hajrában szerzett góljával gyűrte le Paraguayt. Az első félidőben a spanyolok az eddigi leggyengébb játékukat hozták a vébén, és csak Batres bírónak köszönhették, hogy nem kerültek hátrányba. A félidő végén a dortmundi Valdez teljesen szabályos gólt lőtt – a guatemalai bíró azonban érvénytelenítette a találatot. A második Pique lerántotta Cardozót, a büntetőt a sértett rúgta – Casillasba. Egy perccel később folytatódott az őrület. David Villát szerelték a tizenhatoson belül, és az eset után megítélt tizenegyest Xabi Alonso a kapuba lőtte. Batres azonban kiszúrta, hogy egy spanyol játékos belépett a tizenhatoson belülre, ezért újrarúgatta a tizenegyest – másodjára Villar kivédte Alonso lövését, majd a kipattanó után tisztáztak a dél-amerikaiak Aztán persze Villar villantott, így lett 1:0.
 
Megkérdeztük…
 
Már a foci VB negyeddöntőinél tartunk, és a hollandok is kiverték a brazilokat, de a focisátor még mindig nagy népszerűségnek örvend a megkérdezettek alapján.
 
Kucsera Péter:
-Jó ötlet volt a focisátor, szerintem sokan szívesebben nézik a VB meccseket szabadtéren, mint otthon. Jó lenne, ha nemcsak a VB idején állna a sátor, hanem más nagyobb meccseknél is, például az EB-selejtezőknél.
 
Eilinger Richárd:
-Nagyon jó kezdeményezés volt a sátor az önkormányzat részéről. Minden fontosabb mérkőzést itt nézek meg a hangulat miatt, jobb együtt drukkolni. Sajnos azonban a szúnyogokat nem lehet eltüntetni.
 
Pagonyi Anita:
-Először vagyok itt, a párom családja újpesti, ők hívtak el, hogy nézzük közösen a meccset.
Tetszik a sátor, mert nagyon hangulatos és nem túlzsúfolt. Egyébként Ghánának drukkolok.
De ez a vébé nem csupán a kőkeményen izgalmas meccseiről híres. Állítsunk e helyt valamiféle negatív emlékművet annak, aki kitalálta, hogy kommentátoraink és sportriportereink minden egyes mérkőzés előtt dalra fakadjanak, és a remélhetőleg sürgősen és méltán felejthető borzalmat elénekeljék nekünk.
Az, hogy a vébé labdája állítólag másképp pattog, mint szokása ez a hasonló tárgyaknak, kétkedéssel fogadjuk, azt pedig, hogy a vuvuzela hangja egyenesen elviselhetetlen volna, kikérjük magunknak – jelen sorok írója például már a szúnyoginváziót is úgy fogadja, hogy felhörren: lemaradtam valamelyik meccsről?!
Andai György neves publicista azonban még egy különlegességre felhívta a figyelmet a minap, jelesül arra, hogy ennyi tömény marhaságot már rég beszéltek a már említett kommentátoraink (lehet, inkább mégis énekelniük kéne?!)
Íme, a gyűjtemény néhány gyöngyszeme:
– Japán elég álmosan kezdett, pedig ez a Felkelő Nap országa; remélem, a második félidőt napszemüvegben nézhetem.
– A hatodik percben, de még az ötödik végén született a gól.
– Nem találja a labdát Amerika.
– Ghánában született a franciák játékosa, még annak idején.
– Hiszen éppen Bill Clinton mondta a csapatról, hogy az amerikai álom megtestesítői, hiszen mindig képesek fölállni, így képviselik az országot, jellemzően arra, ami Amerikát jellemzi.
Capellonak van egy sajátságos üvöltöző testtartása: előretolja a fejét, hátra a fenekét, hogy mintegy kezdősebességet adjon a hangerejének.
– A kapus tekintélyét növeli, hogy amikor kiabálnia kell, nagyon csúnya.
Ott volt a lába is a bokájánál, ami nem meglepő anatómiailag.
– Beausejour, a haiti származású chilei ballag vissza, ezért a franciás név.
– Webbnek volt dolga rendesen, de megoldotta angolosan. Ő korábban rendőr volt, tehát nem idegen tőle a rendteremtés.
– A szabálytalanságnak nem feltétele az, hogy sikerüljön.
– A szándékos könyöklést most nem írom alá.
– A kapus mindenesetre bekapta a legyet.
– Persze nem tudom, hogy a játékvezető mire gondolhatott, de arra is gondolhatott, amire én.
– Kirúgást ítélnek a hivatalos szervek.
– Nem tudom, japánul hogy van ez a szó: tüchtig.
– A játékos mutatja a játékvezetőnek az óráját, hogy vége, de még nincs vége, ráadásul nincs is órája.

Mindenesetre még van egy kis időnk, hogy igazán jó helyet foglaljunk le magunknak valamelyik óriáskivetítő előtt, aztán győzzön a jobbik! Már feltéve, ha Forlánék azok.