Főhajtás az áldozatok előtt

  •  
  •  
  •  

Nem múlhat el év, hogy június végén ne hajtsanak fejet a Tanácsköztársaság újpesti áldozatai előtt. Az Újpest Önkormányzata által kezdeményezett megemlékezésre június 24-én, kora délután került sor a Deák utca 23. számú ház falán elhelyezett emléktáblánál.

A pár perces megemlékezés, amely a Himnusz közös éneklésével vette kezdetét, jelezte, 92 év elteltével sem kopik az emlékezet. Újpest és polgárai ápolják az elődök emlékeit.

A kegyelet virágait az önkormányzat nevében Rádi Attila alpolgármester helyezte el, majd Bartók Béla elnök, frakcióvezető a Fidesz újpesti szervezete, Apatini Ferenc Illés a Hortobágyi Kényszermunka-tárborba Elhurcoltak Egyesülete nevében, Dobai Miklós pedig az emléktábla állítását egykoron kezdeményezőként, s a Horthy Miklós Társaság elnökeként koszorúzott.

92 éve történt

A fél évszázadig dicsőséges 133 napként emlegetett 1919-es Tanácsköztársaság alatt országszerte közel hatszáz embert öltek meg Kun Béla, Szamuely, Nyisztor, Korvin Ottó és Pogány pribékjei. Újpesten kilenc embert. 1945-ig az áldozatok sírjai az azóta megszűnt újpesti temetőben domborultak, s azokat nem csak a hátramaradt családtagok, de Újpest polgárai is kegyelettel ápolták, gondozták. 1945-ben az új hatalom a sírokat nyomtalanul eltüntette, mint ahogy eltüntette a mai Görgey (egykori Horthy Miklós) út 24. számú épület, a volt rendőrség falán lévő emléktáblát is.

Haláluk 92.évfordulóján a Deák Ferenc utca 23. számú épület falán megkoszorúzott emléktábla azt hirdeti: “A kommunizmus első magyarországi tombolása, a véres Tanácsköztársaság 133 napja alatt meggyilkolt újpesti honfitársaink Dezső Elemér, Hajden László, Martinovich Béla, Orczy Karó Imre, Papp Imre, Rojcsek László, Szűcs János, Takács Károly és egy ‘Ismeretlen, úriasan öltözött férfi’ emlékének állíttatott.”

– B. K