Folytatódik a KRONODROG program

  •  
  •  
  •  

Idén első alkalommal, február 27-én tartott megbeszélést az Újpesti Kábítószerügyi Egyeztető Fórum. Az ülésen a tagszervezetek éves programjának ismertetésén túl bemutatkozott dr. Terdik Tamás rendőr őrnagy, a IV. kerületi Rendőrkapitányság megbízott vezetője, valamint dr. Kormos Róbert, a IV., V., XIII. kerületi Népegészségügyi Intézet vezetője is.

Két nyertes pályázatot is kihirdetett dr. Molnár Szabolcs alpolgármester, az Újpesti Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elnöke. Félmillió forint, koordinációs tevékenységre fordítható összeget nyert a KEF, emellett 1 millió forintot ítélt oda a Nemzeti Erőforrás Minisztérium az újpesti KRONODROG drogmegelőzési oktatási program folytatására. Ennek köszönhetően Újpest négy oktatási intézménye, a Babits Mihály Gimnázium, a Könyves Kálmán Gimnázium, a Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium valamint a Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium is részt vehet a projektben.

A fórumon bemutatkozott Dr. Terdik Tamás megbízott kapitányságvezető, aki biztosította a résztvevőket a rendőrség teljes mértékű együttműködéséről. Hangsúlyozta, a társadalmi szervezetekre és a velük való kölcsönös együttműködésre nagy szükség van a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények számában tapasztalható emelkedések megakadályozásához.

– Teljesen mások az információs csatornáink, az eszközeink és a lehetőségeink. Egy-egy egyesülethez, alapítványhoz anonim módon számos fiatal eljut, így sokkal több információval rendelkeznek, mint például a rendőrség. A kábítószerek az esetek legritkább százalékában jutnak el a rendőrséghez, hiszen ez nem érdeke sem a fogyasztónak, sem a terjesztőnek. Tehát mindenféleképpen kell a kölcsönös együttműködés, információcsere, mert enélkül nem fogunk eredményeket elérni – húzta alá az őrnagy.

Az ülés résztvevői megismerték Dr. Kormos Róbertet, a IV., V., XIII. kerületi Népegészségügyi Intézet vezetőjét is, aki ismertette az év elején átalakult intézet új szervezeti felépítését. A KEF tagszervezeteinek éves programjából kiderült, továbbra is nagy szükség van a prevenciós programokra, emellett kiemelt cél a szülők megszólítása is, ami sokszor igen nehéznek bizonyul.
Megdöbbentő adatokat is ismertettek a résztvevők: a Baptista Szeretetszolgálat tűcsere programjának keretében tavaly kb. 500-700 tűt cseréltek ki hetente az újpesti utcákon. Ez a szám azóta megduplázódott. E növekedésben egyrészt közrejátszik a designer drogok terjedése, melyek nagyobb részt intravénás szerek, így sokkal több fecskendőt igényelnek, másrészt az is, hogy más pontokat bezártak, ahol lehetőség volt a tűcserére. A duplázódás budapesti tendenciának tekinthető.

(antosa)