Folytatódnak a panelfelújítások

  •  
  •  
  •  

Sikerült előteremteni a hiányzó összeget, így újraindul az előző kormányzat által 2009-ben meghirdetett, de forráshiány miatt leállított panelprogram – jelentette be Németh Lászlóné fejlesztési miniszter. A fejlesztéseknek annak idején azért kellett leállniuk, mert az előző ciklus idején több pályázatot fogadtak be, mint amire a forrás elegendő lett volna. A munkálatoknak az építőiparra is kedvező hatásuk lehet.

Németh Lászlóné az MTV-nek adott interjújában visszautalt arra, hogy az első panelfelújítások 2001-ben kezdődtek, és sikeresek voltak, 2008-ig nem is hirdettek meg újabbat. Az öt évvel ezelőtti panel 1 programban résztvevő házak maradéktalanul megújulhattak, azonban az egy évvel későbbi panel 2-ben résztvett házakról ez már nem volt elmondható.

– Amikor 2010-ben a kormányváltást követően átvettük és átnéztük a bennlévő panel kettes programot, akkor azt láttuk, hogy lényegesen több a már akkor befogadott pályázat, mint amire az elkövetkezendő időszakban a fedezet lehet. A hiány 14 milliárd forint volt – fogalmazott interjújában a fejlesztési miniszter.

A tizennégymilliárdos hiányt két év alatt sikerült 8,9 milliárdra csökkenteni, a múlt év végéig pedig további 4,56 milliárd forintot sikerült szén-dioxid-kvótaértékesítésből erre a célra fordítani. Németh Lászlóné kiemelte: a most előteremtett összeggel „a Panel II. program befejezéséhez szükséges összeg a rendelkezésünkre áll”, így támogatni tudják az eddig tartaléklistán lévő 140 lakóközösség által igényelt támogatást. Jelenleg már „csak” nyolcezer, a panel 2 pályázaton részt vett lakás vár felújításra

A megtakarítás számokban mérhető
A panelprogramokat úgy hirdették meg, hogy a társasházak maguk dönthettek arról, milyen felújításokat szeretnének végezni, ebbe többek között nyílászárócsere, fűtéskorszerűsítés, újraszigetelés egyaránt beletartozik. Az energiamegtakarítás mértéke háztípusonként és a végzett felújításoktól függően változik, de a felújított házak átlagosan csaknem húsz százalék energiát tudnak megtakarítani, de egy teljes renováláson átesett ház esetében ez az arány jóval nagyobb is lehet.

Uniós forrást is bevonhatnak
Míg ebben a periódusban erre nem volt lehetőség, a későbbiekben uniós források bevonását is tervezi a kormány. A fejlesztési miniszter visszautalt rá: a mostani rekonstrukciók befejezéséhez szükséges hiányzó fedezetet jellemzően kvótaértékesítésből teremtették elő, illetve a visszalépő pályázók pénzét kaphatták meg azok, akiknél eddig nem kezdődhetett meg a felújítás.

Horváth Attila Imre fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár hozzátette: hamarosan megkezdődhet a nemzeti épületenergetikai stratégia egyeztetése; ez a dokumentum teremti majd meg az épületfelújítások alapját a 2014 és 2020 közötti időszakra.

A hazai építőipart segíti
Végül, de nem utolsó sorban Németh Lászlóné szavaiból kiderül: a panelfelújítások élénkítő hatással lehetnek az építőiparra, ugyanis ezeknél a megrendeléseknél döntően hazai cégeket választanak. Például egy panelház szigetelése esetében, amikor a külső burkolást végzik, nem mindegy, hogy ki és milyen minőségű alapanyaggal végzi el a munkát.

MTI/M. Orbán A.