Főtér-program 2009.

  •  
  •  
  •  

Az Önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a fasor rehabilitációra, az idén többek között a Megyeri úton, a Deák Ferenc utcában történtek teljes fasorcserék. Nem csoda, hogy az Új Főtér tervezése során központi kérdéssé vált a zöldfelületek aránya és minősége.

Amikor megkezdődtek az Új Főtér építési munkálatai többen aggodalmuknak adtak hangot mikor látták, hogy a téren sorban vágják ki a fákat. Valóban a munkálatok első ütemében 60 darab elsősorban akác, japán akác, balesetveszélyes nyár, platán és juharfák kivágására került sor. Mindez azért történt, hogy a beteg és kevésbé értékes fák helyére olyan növényi állományt telepíthessenek melyek a tér díszeként a természetet csempészik vissza a Város szívébe.
 
Az elképzelések szerint az első ütemben 74 darab platán, juharlevelű platán és juharfák telepítésére kerül majd sor, de még várják a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakmai javaslatát. Az Egyesület szakmai véleményét acélból kérte meg az Önkormányzat, hogy olyan fák telepítésére kerülhessen sor, ahová vissza tudnak költözni a városi énekes madarak.
 
Juharlevű platán
A májusi virágzású juharlevelű platánt Közép-Európában gyakran telepítik parkokba, fasorokba. Igazán tekintélyes lombos fa, magassága több, mint 30 méter. Koronája terebélyes, magasra ívelődő, gyakran több részre is oszlik, idősebb fáknál hatalmas kiterjedésű. Levelei szórt levélállásúak, 15-20 centiméter hosszúak, s néha szélesebbek, mint amilyen hosszúak. Egynemű virágai gömb alakú virágcsoportokban fejlődnek, hosszú szárazon.
 
Korai juhar
A márciusi, áprilisi virágzású korai juhar Európában igen elterjedt. Hatalmas 25 -30 méter magas. Koronája többnyire szabályos, kerekded és igen terebélyes. Levelei keresztben átellenesek, nagyok 10-15 cm hosszúak, és majdnem ugyanilyen szélesek. Sok sárgászöld virága felálló, ernyőszerű bugavirágzatba csoportosul, amely már jóval kirügyezés előtt látványos virágköntösbe öltözteti a fát.
 

Ezüst juhar
Az áprilisban, májusban virágzó ezüst juhar Észak-Amerikából származik. A városi zöldterületek ideális fája szép termete – 25-30 méter – miatt. Koronája igen ritkás, de szabályos és alig hézagos, a korona felső része felé szétterül, és magasan boltozatos. Levelei keresztben átellenesek, 10-15 centiméter hosszúak. Virágai még a rügyfakadás előtt jelennek meg, egyneműek, sziromtalanok.
 
Keleti platán
A májusban virágzó Kis-Ázsiában őshonos keleti platán hatalmas - akár 40 méter magas – terebélyes fa. Koronája többnyire igen széles, többszörösen boltozatos. Alsó ágai gyakran lefelé lógnak, néha a talajig érnek. Levelei szórt állásúak, 12-18 centiméter hosszúak, és majdnem ugyanilyen szélesek. A sok termős virága vaskos, 3-7 gombvirágzatban fejlődik, valamennyi gömb egy hosszú kocsányon csüng.