Fóton jártak a csapatok

  •  
  •  
  •  

A személyes tapasztalás mindig gazdagítja a múltról alkotott képet, így nem is volt kérdéses, hogy a jövő héten hétfőn esedékes helytörténeti vetélkedő általános iskolai diákjai is eljussanak Fótra. Bár az általános iskolások vetélkedőjének témaköre Újpest egészének történetét „visszakérdezi”, jelentős fejezete ennek a Károlyi családdal és így Fóttal kapcsolatos fejezet. A Károlyi emlékévben az újpesti és a fóti önkormányzat által szervezett közös programok sorába illeszkedett a november 10-i tapasztalatcsere. Az oldalán Újpest Önkormányzatát és címerét messziről hirdető fehér busz nem sokkal tíz óra után gördült be, közel ötven utassal a Károlyiak fóti templomához, a jutalomút első állomásához.

Újpesti fótiak
Már meg sem lepődünk, ha Fóton járva újpesti ismerőssel találkozunk. Fót város Önkormányzata nevében Molnár Krisztina a gazdag újpesti családi múlttal emlékkel bíró kulturális referens köszöntötte a csapatokat. Majd Szöllősy Marianne, az Újpesti Helytörténeti Gyűjtemény vezetője mutatta be Gedei György kántort, aki nem is olyan régen még a Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium tanára volt. Mint kiderült, a remek idegenvezető, amikor annyi idő volt, mint a vetélkedőre készülő diákok, Újpesten a Pécsi Sebestyén Általános és Zenetagozatos Általános  Iskola  növendéke  volt.

Betelő jegyzetfüzetek
 A közös gyökerek mentén indulhatott az előadás. Előkerültek a diákok jegyzetfüzetei, gyorsan beteltek az oldalak a sok-sok hasznos információval. Többek között felhegyezték a diákok, hogy az újpesti városalapító által emeltetett templom Ybl Miklós, a kor neves építészének szinte első nagyszabású műve, amely ma is önálló fejezete a művészettörténetnek. 1845-1855 között épült, romantikus stílusban, de a korábbi évszázadok jegyei, a romantika, a gótika, sőt mór stílusjegyek felhasználásával. Nem mindennapi élményben volt a látogatóknak részük, amikor megtekinthették az altemplomban a Károlyi-család tagjainak sírhelyét. A kriptát ugyanis csak kivételes alkalmakkor nyitják meg a látogatók előtt. A diákok láthatták a Károlyiak temetkezése helyét, a városalapító gróf érc koporsóját. A legenda szerint halála után Erzsébet királyné maga szállott le a sírcsarnokba, hogy neki is, mint korábban Deák Ferencnek, koporsójára tegye az elismerés koszorúját.

Emlékek közt járva
A történelmi séta második állomása a Károlyi kastély volt, ahol Újpest díszpolgára, gróf Nagykárolyi Károlyi László és Erzsébet asszony várta a diákokat. Sajnos a nagyon várt találkozás Károlyi István ükunokájával elmaradt, gróf úr gyengélkedett, egy váratlan lovasbaleset miatt szorult ápolásra. Így csak mielőbbi gyógyulást kívánni volt mód Erzsébet asszony közvetítésével.  A kastélyszárny, melynek múzeumi kiteljesedését a Károlyi házaspár a Fóti Károlyiak Alapítvány segítségével is ösztönzi, nem okozott csalódást. ( Az épület nagy része jelenleg is a  gyermekváros  tulajdona)  A kiállított emlékek között Molnár Krisztina kalauzolta az újpesti diákokat. Fényképek és festmények, porcelánok és könyvek vonzották a tekintetet. A kiállítás kiemelt helyére került az Újpest díszpolgára cím, az oklevél és a plakett, amelyet nyáron adományozott Újpest Önkormányzata gróf Nagykárolyi Károlyi Lászlónak.

Emlékház, kunyhó, étterem
A Károlyi kastélyt elhagyva kis gyalogtúra következett, melynek során a Fáy –présházban az épület nevezetességeit tekintették meg, valamint a fóti önkormányzat által nemrégiben felújított Vörösmarty– kunyhót. A diákcsoport eljutott a Németh Kálmán Emlékházba is. A sok –sok új ismeret után jól esett az ebéd, amelyet a Károlyi kastélyban nemrégiben megnyitott étteremben fogyasztottak el. A fóti vendéglátók a látogatás örömére készült emléklappal, kedves ajándékkal búcsúztak az újpesti diákoktól, a hétfői sikeres szereplés reményében.

Eddig csak átutazóban
A Német Tagozatos Általános Iskola négytagú lánycsapata elégedetten mondta el: eddig csak átutazóban jártak Fóton, városnézésre most volt először alkalmuk.  Nagyon érdekes volt a templom, és az elhangzott útmutató.–Igyekszünk a versenyre is készülni, Opauszki Viktória tanárnő a felkészítő tanárunk, az újpesti helytörténeti olvasókönyv egyik szerzője. Nem hozhatunk szégyent rá–mondták
Opauszki Viktória tanárnővel az éveket számoljuk. Már több mint tizenöt éve, hogy megnyerte a helytörténetet legeredményesebben tanító tanár számára kiírt pályázatot, és társszerzője lett az újpesti helytörténeti olvasókönyvnek:
–    az azóta eltelt idő bebizonyította, hogy helye van a tanrendben a helytörténeti oktatásnak, a település múltjának bemutatásának.  Erre kiválóak az ilyen kirándulások, és a helytörténeti vetélkedők is. A helytörténeti oktatást nagyon élvezem, az iskolában ez az én reszortom. Készülünk a vetélkedőre, remélem ügyesek lesznek a diákok.  –mondja.

B. K


Károlyi – emlékév 2011.
Három Károlyi, több évszázad

2011-ben Újpest és Fót egyaránt a Károlyi év apropóján szervez programokat. A hármas évforduló jegyében két Károlyi leszármazottra emlékezhetünk, egyet személyesen köszönthetünk.  130 éve hunyt el gróf Károlyi István, Újpest alapítója. 180 éve született István gróf fiatalabb fia: Károlyi Sándor. Régmúlt időkben tett kalandozásainkból visszatérve ebben az évben nyolcvanadik életévének betöltése ad apropót a Fóton élő nagykárolyi Károlyi László köszöntésére. A Károlyi-emlékév programsorozata Újpesten zárul az önkormányzat és a helytörténeti gyűjtemény által szervezett  konferenciával, november 18-án.