Gyurta Fair Play-díjat kap

  •  
  •  
  •  

A Nemzetközi Fair Play Bizottság budapesti ülésén Gyurta Dánielt utánpótlás kategóriában Fair Play-díjra terjesztették fel, az elismerést tavasszal veheti át.

„Az olimpián nemcsak a győzelem a fontos, hanem az emberség és az együttérzés is” – mondta Kamuti Jenő a Magyar és a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke. Gyurta áprilisban, Párizsban, az UNESCO székházában a Nemzetközi Fair Play Díj ötvenedik átadásán kapja meg az elismerést. A Magyar Fair Play Bizottság 2013. februárjában rendezi díjátadó gáláját.

Gyurta nemes gesztusa Norvégia-szerte nagy visszhangot váltott ki, a norvég sajtó külön méltatta. Az immáron Újpest színeiben versenyző világbajnok úszó még tavalyi olimpiai győzelme után jelentette be, hogy a londoni arany másolatának átadásával is tisztelegni kíván a tragikus hirtelenséggel tavaly április végén, 26 éves korában elhunyt riválisa emléke előtt. Az ígéretet tett követte, a sportoló egy gála keretében találkozott Dale Oen szüleivel és öccsével.

“Ígéretét beváltva, a mi Év sportolója-díjátadónkhoz hasonló esemény keretében adta át Alexander testvérének Dani az érmet, norvégul köszöntve a hamari olimpiai amfiteátrumban zajló ünnepségen megjelenteket. Legalább négyezer ember állva, meghatottan, percekig tapsolt, amikor a fiam az ő nyelvükön megszólalt, s elmondta az itthon megtanult szöveget” – számolt be a részletekről az MTI-nek a menedzseri tevékenységet is ellátó édesapa, Gyurta Tamás.
Az eseményről videó is készült, itt megtekinthetik.

sportgeza.hu/hatharom.hu/MOA
kép: Reuters