Hagyományőrzők – jótékony hatással

  •  
  •  
  •  

A négy évvel ezelőtti kezdeményezés hagyományteremtővé vált: ebben az évben sem múlt el a farsang az Újpesti Polgári Bál megrendezése nélkül. A Polgár Centrum közönsége dacolva a mostoha időjárással, a hideggel és széllel, ugyan fázósan érkezett, de a Tükörteremben örömmel üdvözölték egymást február 13-án azok, akik már visszatérő vendégek és hamar otthonosan mozogtak a társaságban azok, akik először csatlakoztak a jótékonysági bál közönségéhez.

– A nehéz és ínséges idők ellenére többen vannak, akiknek módjukban áll támogatni a célunkat, érdeklődnek a jótékonysági bál iránt és megtalálják a különböző lehetőségét annak, hogy segítsenek is – mondja dr. Ozsváth Gyuláné, aki Monori Józsefnével, Kissné Ludányi Évával és a családon belüli támasszal: Kálmán fiával vállalta a szervezői feladatokat. Nagyon sok magánszemély és örömünkre több cég is adakozott – folytatja. A jótékonysági bál tiszta haszna 650 ezer forint volt, az összeget ebben az évben az újpesti Mentőállomás javára ajánlottuk fel. Két újpesti képzőművész: Somos Zsuzsa és Koncz Viktória egy-egy festményét adományozta fődíjként a tombolára, amelynek a nyertesekkel együtt, mi szervezők is nagyon örültünk. Hiszen az is a célunk, hogy az újpesti hagyományok tovább éltetőiként kellemes estét és jó programot szervezzünk. Éppen ezért főként újpesti művészeket kérünk fel az estén való szereplésre. Most szombaton például az Erkel Gyula Zeneiskola növendéke, a különleges tehetségű ifjú, Vörösvári Márton zongorázott és hegedült. A nyitótáncot a szintén újpesti Földházy–tánciskola növendékei adták elő. Az este során egy ismert újpesti bűvészcsalád is fellépett. A vendégek között számos orvos, tanár, mérnök és mesterember volt.
Beszélgetőpartnerem bordó bársonyborítású évkönyvet tár elém, amelyben az eddigi bálokon készült képek, védnökök, díszvendégek bejegyzései sorakoznak…
– Hogyan esett a választás a Deák utcai Mentőállomásra?
– Amikor 2007-ben, talán még egy kissé bátortalanul, de jótékonysági bál szervezésébe fogtunk, az volt a célunk, hogy újpestiként egy olyan kezdeményezés élére álljunk, amellyel segítséget nyújthatunk az Újpesten kiemelt értékeket képviselő intézményeknek. Elsősorban oktatási-nevelési intézményekre és egészségügyi feladatot végzőkre gondoltunk, hiszen bármennyire elismertek hivatásukban, valljuk be, minden fillérre szükségük van ahhoz, hogy megőrizzék a már elért színvonalat, sőt létüket. Szerettük volna, ha a „polgári” jelző – visszanyerve eredeti értelmét – rangot ad eseményünknek.  Első alkalommal, 2007-ben a Szent János Apostol Katolikus Általános Iskola támogatására rendeztünk bált, amely Újpest első egyházi oktatási intézménye volt a rendszerváltozást követően. Majd a Pécsi Sebestyén Általános és Zenetagozatos Iskola, egy évvel később pedig az Erkel Gyula Újpesti Zeneiskola következett a támogatandók sorában. Mindkét intézmény több mint száz éves, hagyományokat őriz és ápol, oktatja-neveli az újpesti családok nemzedékeit. Ebben az évben az egészségügy került előtérbe: egy szintén „koros” szervezet, az 1912-ben alapított újpesti Mentőállomás lett a kiválasztott. A rendkívüli helytállásukról ismert mentősök örömmel vették a támogatás hírét és dr. Somló Cecília, a mentőállomás vezetője, szolgálaton kívüli kollégáival el is jött a bálba. A Polgári bál nem az öncélú bulizásról és a tivornyázásról szólt, hanem ahogy az a polgárokhoz illik, az adakozásról és a jótékonykodásról.
Megtiszteltetés számunkra, hogy a mindenkori fővédnöki tisztet a városalapító leszármazottja: gróf Károlyi László valamint felesége, Erzsébet asszony vállalta. Az idei bál védnöke a közéleti szereplőként is ismert és a Károlyi Kórház orvosigazgatójaként a mentősökkel szoros munkakapcsolatban lévő dr. Hollósi Antal képviselő úr volt. Mi pedig a segítségnyújtás örömteli érzésével már a jövő évi bálon gondolkodhatunk, mert az adományoknak bizony nagyon sok helye van még.