Hagyományteremtés az integráció jegyében

  •  
  •  
  •  

Először, hagyományteremtő célzattal szervezett integrált sportversenyt az Újpesti Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény (EGYMI). Az elsődleges cél most nem az időre versengés volt, maga a rendezvény pedig azzal a küldetéssel jött létre, hogy megmutassa, a sportban (is) képesek vagyunk a közös munkára. Nyolc általános iskola ötvenhat diákja indult, akik hét csapatot alkottak.

A november 17-én rendezett sportdélutánnak az Újpesti Bródy Imre Gimnázium és Általános Iskola tornaterme adott otthont, amely iskola egyébként igen közel van az EGYMI-hez. A házigazda intézmény a termet biztosította, és nem csupán a közelsége miatt esett rá a választás: a Bródyban ígéretes sporttehetségek is tanulnak, akik közül kettő bemutatkozott a diákközönségnek.

Alpolgármesteri köszöntő és sportolók bemutatkozója

Magát a versenyt dr. Molnár Szabolcs alpolgármester nyitotta meg, aki azt mondta, gyerekkorban fontos a rendszeres testmozgás, hogy az a mindennapok szerves részévé váljon. Újpest Önkormányzata ehhez számos módon hozzájárul, a mindennapos testnevelésóra pedig megalapozza az egészséges felnőtt életet – fogalmazott.

Giczy Béla, a házigazda iskola igazgatója két tehetséges diákjukat mutatta be: Kopcsik Laura taekwondost és Szabó Cintiát, aki nemrégiben az Olimpiai Reménységek Viadalán indult. Giczy Béla ezzel együtt hozzátette, a Bródy sporttagozatos iskola is, ahonnét kerülnek ki tehetségek.

Még szintén a közös bemelegítés és a verseny előtt bemutatkozott két versenygyalogló, Madarász Viktória és Rácz Sándor. A sportág, vagyis a mozgásuk első ránézésre mulatságosnak tűnhet, de Sándor elmondta, amit Viktória a tornateremben egy próbakörrel bemutatott: a gyaloglás olimpiai versenyszám, aminek két nagyon fontos szabálya is van. Az egyik lábnak mindig a talajon kell lennie, a talajra érkezőt pedig ki kell nyújtani, ez a két sajátosság adja a gyalogláshoz képest szokatlan csípőmozgást.

Egy nem szokványos verseny

A délutánon összesen tíz versenyszám volt, ezeket hét, egyenként nyolcfős csapatnak kellett szabályosan teljesítenie. Nem szokványos versenyszámokról van szó, a hullámvasutazás például babzsákkal való ügyességi tornagyakorlatokat jelentett, a forró kásához pedig nevéből egyáltalán nem következően szívószálra és csapatonként egy-egy léggömbre volt szükség.
Az integrált versenyen nem az időbeli gyorsaságot díjazták, hanem az együttműködést, a sportszerűséget és persze az eredményességet figyelték.
Németh Gyöngyi szervező, az EGYMI felső tagozatán tanító pedagógusainak munkaközösség-vezetője azt mondta, senki nem távozott üres kézzel. A csapatokat úgy állították össze, hogy a nyolc újpesti általános iskolából legfeljebb két tanuló kerüljön ugyanabba a csapatba, azaz iskolák közti vegyescsapatok voltak.

Magát a versenyt hagyományteremtő célzattal hívták életre, szándékoltan az olimpia évében, egy olyan küldetéssel, hogy megmutassák, az EGYMI tanulói és a többi felső tagozatos a sportban kiválóan tudnak együttműködni.

Az induláshoz egy olimpiai totót kellett kitölteni a diákoknak, akik iskolánként egy-egy plakátot is készítettek, amiket olimpikonok dedikálnak majd, és az így kiegészült műveket vissza is kapják a tanulók.

További résztvevő iskolák

A résztvevő iskolák a szervező EGYMI-n kívül: Újpesti Szigeti József utcai Általános Iskola, Halassy Olivér Német Nyelvet Emelt szinten Oktató Általános Iskola és Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola, Újpesti Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Gimnázium, Újpesti Homoktövis Általános Iskola, Lázár Ervin Általános iskola, Megyeri úti Általános Iskola, Újpesti Bene Ferenc Általános Iskola.

Kép és szöveg: MOA