Három művész egy témára

  •  
  •  
  •  

A kis herceg címmel nyílt fotó-, festő- és képzőművészeti kiállítás az Újpest Galériában, ami Antoine de Saint-Exupéry ismert regényét dolgozza fel a vizuális művészet nyelvén.

Bernolák Béla fotó-, Jozefka Antal festő-, és Szántó Dezső grafikusművész közös kiállítását dr. Hollósi Antal, az Újpesti Közművelődési Kör ügyvivője nyitotta meg május 26-án.

– Ha a regényíró életútját nézzük, pályáját meghatározta a repülés iránti szeretete. Pilótának készült, ám az előkészítőn megbukott. Amikor bevonult katonának, a légierőhöz került, és kiképezték pilótának. Akkori menyasszonya családja hatására felhagyott a repüléssel, de 1926-ban folytatta, éjszakai repülés című regénye 1931-ben jelent meg. A kis herceg 1943-ban jelent meg, és a kiállítás is ezt dolgozza fel – elevenítette fel az életutat dr. Hollósi Antal. Hozzátette, noha Exupéry barátjának ajánlotta a művet, a meseként számon tartott regény valójában felnőtteknek (is) szól, film is készült belőle.

Szavai után maguk az alkotók beszéltek arról, hogyan ihlette meg őket a mű, pontosabban annak tizenkét idézete. Bernolák Béla többször is olvasta a regényt, számára felnőttként mélyebb tartalommal bír, egészen mást mond A kis herceg. A tőle megszokottól eltérően képei fekete-fehérek, és sok fotónak szándékosan a negatívja került a vászonra.

Jozefka Antal az Éjszakai repülést olvasta, A kis herceget csak jóval később, már idősebb fejjel. A mű festésre ihlette, a sivatagot ábrázoló kép színvilága például az író képzeletvilágát igyekszik visszaadni, csak éppen a vásznon megjelenítve.

Szántó Dezső még tizenöt élvesen olvasta, és bár szerette, akkor nem szólította meg a mű. Felnőttként máshogyan emlékezett rá, és persze ekkor nyerte el többletjelentését is. A kis herceg egyszerre szól édesanyánk szeretetéről és a földi lét értelmének kutatásáról. Létezésünk viszont csak a szeretet által kap értelmet, és képein is ezt igyekszik bemutatni.

A közös tárlat június 18-ig hétköznap és szombaton 10 és 18 óra között tekinthető meg.

Képek és szöveg: M. Orbán András