Hasznos klubdélután

  •  
  •  
  •  

Egyszerre bizonyult hasznosnak és érdekesnek a Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) júniusi klubdélutánja. Az Ady Endre Művelődési Ház galériatermében tartott összejövetel egy jeles évfordulón túl a bűnmegelőzéshez is kapcsolódott.

A klubdélután, és az ezen kívül szervezett programok is a Közösség lámpásai projekt folytatásának tekinthetők, ami mutatja, hogy Újpesten valóban sikerült közösséget építeni, a látássérülteket megszólítani. Minden összejövetel valamilyen téma köré szerveződik, júniusban két ilyen is volt. Az egyik ilyen egy jeles évforduló, június 25-e. 136 éve ugyanis ezen a napon született Helen Keller, az első siketvak, aki diplomát szerzett.

A másik, napjainkat érintő téma a bűnmegelőzés volt. Monori Szilvia főhadnagy beszélgetős formában hasonló dolgokra hívta fel a figyelmet, mint amikkel a rendőrség Házhoz megyünk programsorozata igyekezett megszólítani az újpestieket. A vagyon elleni bűncselekmények számítanak a leggyakoribbnak, ezért időseknek, látássérülteknek fokozottan érdemes figyelniük néhány dologra. Óvakodjanak az olyanoktól, akik már-már erőszakosan felajánlkozva szeretnék őket hazakísérni, de azokkal sem tanácsos szóba állni, akik pénzt kérnek vagy szeretnének felváltatni. Már-már örök érvényű jótanács, hogy sem házalót, sem magát közműszolgáltató vagy nyugdíjfolyósító munkatársának mondó személyt sem szabad beengedni a lakásba. Már csak azért sem, mert a közműcégek rendszerint nem így kézbesítik az esetleges túlfizetést, a nyugdíjfolyósító pedig szintén nem a háznál vizsgálja a bankjegyek eredetiségét.

Szerencsére a rendszeres megelőző előadásoknak köszönhetően a klubtagok között is akadt, aki nem dőlt be a csalásnak.

Továbbra se dőljenek be nekik! Lapunkban és az ujpest.hu-n többször felhívtuk rá a figyelmet, és a VGYKE klubdélutánján is szó esett az unokázás néven elhíresült csalásformáról. Ennek lényege, hogy csalók az éjszakai órákban unokaként bemutatkozva telefonálnak azzal, hogy balesetet szenvedtek/okoztak, bajba jutottak és hirtelen pénzre van szükségük. Ilyenkor nem szabad elhinni, hogy a hozzátartozó okozott balesetet, minden esetben olyan adatokat kell kérdezni a telefonálótól, amit csak a valódi rokon tudhat. A pénzt úgyszintén nem szabad ismeretlennek átadni, és nincs olyan baleset, aminek a kárát azonnal, készpénzben, egy összegben (netán ékszerekkel kiegészítve) kellene megtéríteni. Noha a VGYKE-tagok közül volt, aki felismerte a csalást, nem szabad bedőlni neki. Az elővigyázatosság szükségességét mutatja, hogy a Budapesti IV. és XV. Kerületi Ügyészség két férfi és egy nő ellen emelt vádat a napokban, akik ugyanezzel az unokázós módszerrel harminc (!) idős embert károsítottak meg.

Képek és szöveg: MOA