Hasznos tudnivalók, ha jön a hó

  •  
  •  
  •  

Munkabizottsági ülést tartott a Kerületi Védelmi Bizottság. A rendkívüli találkozó összehívását a meteorológia által napok óta jelzett, várhatóan holnap érkező nagy mennyiségű havazás indokolta.

A találkozón az önkormányzat, a Tűzoltóság, a Rendőrség, a Közterület-felügyelet és a Polgári védelem képviselői, irányítói vettek részt. A várható rendkívüli helyzetre való tekintettel kidolgozták az összehangolt operatív tevékenységi tervet, összehangolták a feladatokat, a logisztikai teendők biztosításának rendjét. Szükség esetén az önkormányzat hó eltakarítási feladatok ellátása mellett lehetőségeinek figyelembevételével a csúszásmentesítésre is felkészül. A közterület felügyelet, a rendőrség a polgárőrséggel együttműködve fokozott jelenléttel, járőrözéssel, a hajléktalanok melegedőhelyre irányításában vállalnak szerepet.  Pontosításra kerültek a szükségellátási és elhelyezési lehetőségek.

  • A bizottság összeállított egy általános tájékoztatót, amelyből kiderül, milyen várható következményei lehetnek a rendkívüli téli időjárásnak.
  • A tájékoztató szerint hófúvások, hótorlaszok, a sínek felfagyása, jegesedés miatt fennakadások lehetnek a (közúti, vasúti) közlekedésben.
  • Ezek miatt akadozhat az alapvető élelmiszerellátás, az egészségügyi ellátás, a betegszállítás, gyógyszerek beszerzése.
  • A hófúvások miatt járművek akadhatnak el az utakon, az utasok testhőmérséklete erősen lehűlhet, fagyási sérüléseket szenvedhetnek.
  • A gázvezetékek befagyása miatt a vezetékes gázellátás ideiglenesen leállhat.
  • Az elektromos áram felhasználásának növekedése, esetleg ráfagyott jégréteg miatt átmeneti zavarok keletkezhetnek az áramszolgáltatásban.
  • A hó súlyától az épületek tetőszerkezete károsodhat.

Mit tegyünk?

-    Folyamatosan figyeljük a híradásokat.
-    Készítsünk elő hólapátot, sót, homokot, elemes rádiót és zseblámpát, tartalék elemeket.
-    A mobiltelefonokat töltsük fel, szerezzünk be tartalék akkumulátort.
-    Halmozzunk fel tartalékokat vízből, nem romlandó élelmiszerekből, gyógyszerekből.
-    Szerezzünk be hordozható alternatív fűtőtestet és tűzhelyet.
-    Halmozzunk fel tartalékokat tüzelőanyagból.
-    Készítsünk elő meleg ruhákat. Aki gépkocsival indul útnak, mindig tele tankkal tegye, mert ha elakad a kocsi, egyedül a jármű fűtése védheti meg az utasokat a fagytól.
-    Víztelenítsük a kinti csapokat, nehogy a fagyás miatt elrepedjenek a csövek, és a víz elárassza a házat.

A hóvihar alatt

-    Maradjunk a lakásban, húzzuk le a redőnyöket, csukjuk be a spalettákat.
-    Fogyasszunk magas energiatartalmú ételeket és meleg italokat.
-    Ne végezzünk megerőltető fizikai és kockázatos tevékenységet, hiszen egy esetleges baleset esetén a hóesés intenzitásától függően lehet, hogy a mentők sem tudják megközelíteni a házat.
-    Ne mozduljunk ki, hacsak nem muszáj.
-    Semmiképp se tegyünk meg gyalog hosszabb távokat, főleg egyedül.
-    Ha ki kell mennünk az épületből, mindenképp öltözzünk fel vastagon és rétegesen, ne hagyjuk semelyik testrészünket fedetlenül, mert a hideg és az erős szél együtt hamar fagyási sérüléseket okozhat. Viseljünk sapkát (a legtöbb testhőmérséklet a fedetlen fejen át távozik).
-    Ha a lakást a lehullott hó elzárta a külvilágtól, értesítsük a hatóságokat, akik a segítségünkre sietnek majd, és készüljünk fel az esetleges hosszabb benntartózkodásra.

A fentiek természetesen a lehető legrosszabb esetben fordulhatnak elő. Pánikra tehát semmi ok, mégsem Szibériában élünk. Mindenesetre ajánlatos figyelembe venni a tájékoztatóban foglaltakat, mert ennek ellenére előfordulhat olyan helyzet, amikor a tudatos cselekvés és a felkészültség életmentő lehet.

Ha hajléktalanokat látunk az utcán, értesítsük a rendőrséget, vagy a Menhely Alapítványt a 338-4186-os telefonszámon. Ez a szám non-stop hívható.