Házhoz jöttek és biciklit regisztráltak

  •  
  •  
  •  

November második hetében ismét „házhoz jöttek” a rendőrök a már jól ismert Házhoz megyünk program keretén belül, ezúttal az Újpesti Áruházba.

Az országos bűnmegelőző programsorozat még tavaly indult útjára, Újpest az elsők között csatlakozott hozzá. Az Újpesti Áruház szintén ismerős lehet, mint a tanácsadások egyik helyszíne. A jó együttműködés keretében közterület-felügyelő, polgárőr és vagyonvédelmi szakember segít a tanácsadásban, ezúttal minden hónap második hetében keddtől szombatig. A Házhoz megyünk standjánál egyébként rendre megtalálható valamilyen új kiadvány, azonban vannak olyan bűncselekménytípusok, amelyekre minden alkalommal felhívják a figyelmet, és továbbra sem szabad bedőlni nekik. Keretes írásainkban ilyeneket gyűjtöttünk össze.

Unokázás
Elsősorban egyedül élő időseket érint az a csalásforma, ami sajnos hazánkból indult és beszédes neve is jelzi, miről van szó. Az unokázós csalók ugyanis az éjszakai órákban családtagként bemutatkozva telefonálnak azzal, hogy balesetet szenvedtek/okoztak, bajba jutottak és hirtelen pénzre van szükségük. Ilyenkor nem szabad elhinni a baleset tényét, sőt, hiába a kései időpont, érdemes felhívni a hozzátartozót! A telefonálótól pedig olyan adatokat kérdezni, amit csak a valódi rokon tudhat. Pénzt pedig semmi esetre se adjunk át idegennek!

Ne hagyja látható helyen
Noha a BRFK bűnmegelőzési portálján jelent meg, a Házhoz megyünk kiadványai között is található olyan, ami arra figyelmeztet, ne hagyjunk táskát, értéktárgyat vagy műszaki cikket az autó utasterében, és minden esetben zárjuk be a járművet. Az Újpesti Naplóban és az ujpest.hu-n is írtunk róla, az elöl hagyott tárgyak – értéküktől függetlenül – figyelemfelkeltőek lehetnek, és ugyanígy nem tanácsos szem előtt hagyni sem a mobiltelefon, sem pedig a navigációs készülék műszerfalra szerelhető tartóját. Sőt, azt is érdemes újból ellenőrizni, be/lezártuk-e az utasteret.

Bike safe
A Bike safe szintén egy országos program, amelynek keretén belül a kerékpárokat fényképpel, és az azonosíthatóságot szolgáló adatokkal ingyenesen és önkéntes alapon nyilvántartásba veszi a rendőrség. Az adattárban rögzített kétkerekűeket egy esetleges lopás után könnyebb azonosítani, és ezzel együtt visszajuttatni a tulajdonosnak. A Házhoz megyünk keretén belül szombatonként 9 és 12 között regisztrált biciklik kapnak egy biztonsági szalagot is, amit roncsolás nélkül nehéz eltávolítani. Már ez elég lehet ahhoz, hogy az esetleges tolvajok ne a regisztrált kerékpárt akarják eltulajdonítani.

Kép és szöveg: MOA