Házhoz menő jó tanácsok

  •  
  •  
  •  

Forgalmas és jól megközelíthető helyeken lévő információs pontokkal vállal még aktívabb szerepet a bűnmegelőzésben az újpesti rendőrség. Noha országos programról van szó, Újpest az elsők között csatlakozott. Rendőrök, polgárőr, közterület-felügyelő és vagyonvédelmi szakemberek közösen adnak bűnmegelőzési-vagyonvédelmi tanácsot.

Horváth Szabolcs r. alezredes, Újpest megbízott rendőrkapitánya lapunknak azt mondta, az újfajta kezdeményezés november első hetében indult útjára és egészen tavasz végéig tart. Minden hónap első hetében előre megadott helyszíneken és időpontban találkozhatnak a rendőrségi információs ponttal. Itt rendőr, polgárőr, közterület-felügyelő várja a tájékozódókat, valamint a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Budapesti Szervezetétől is érkeztek szakemberek.

– Célunk, hogy „megfordítsuk” a bűnmegelőzés módját, mi, rendőrök „megyünk házhoz”. A novemberi kitelepülés helyéül azért választottuk az újpesti piacot, mert itt a délelőtti órákban is rengeteg ember megfordul, szombaton pedig a Megyeri klubot kerestük fel – mondja Horváth Szabolcs.

Az információs ponton szórólapok, kiadványok is átvehetők, amelyek mind-mind a bűnmegelőzésről, hatékony vagyonvédelemről adnak rövid, átfogó, szemléletes ismertetőt. Ottjártunkkor a piacon főként idősek kértek tanácsot. Ez azért is nagyon fontos, mert az Újpesti Naplóban már többször megírt trükkös pénzkicsalásos bűncselekménytípusok őket érintik leginkább. (Erről lásd keretes írásunkat.)

Novemberben Újpesttel együtt három kerületben hirdették meg a Házhoz megyünk programot. Az egyenruhások mindenképp megtalálhatóak lesznek a karácsonyi vásár idején, az információs pontok fontos és közös jellemzője, hogy fix helyen és időpontban állnak rendelkezésre az adott hónap első hetében. A lehetséges helyszínek kiválasztása függ a visszajelzésektől is, hiszen az a cél, hogy a lehető legtöbb ember kaphasson tanácsot.

Kép és szöveg: M. Orbán András 


Hatékony tájékoztatás

Az egyik, időseket érintő módszer, aminek a megelőzésére nem lehet elégszer felhívni a figyelmet (és a Házhoz megyünk standjain is felhívják az érintettek figyelmét) az úgynevezett unokázás. Ennek lényege, hogy a csaló a késő esti-éjszakai órákban az idős ember unokájaként jelentkezik be telefonon azzal, hogy bajba került, pénzre van szüksége. Az összegért azonban már valaki mást küld(ene). A telefonáló kiléte könnyen ellenőrizhető olyan személyes adatokkal, amiket csak a valódi hozzátartozó tudhat. Sőt, pénzt is csak olyasvalakinek szabad átadni, akit már ismerünk – figyelmeztet minden ilyen eset kapcsán a rendőrség.