•  
  •  
  •  

Újpesti séta-staféta című rovatunkban „városnézős-városmutogatós” játékra invitáljuk Önöket! Arra vállalkozunk, hogy hétköznapi sétáinkat különlegessé tesszük. A megszokott útvonalakról letérve jobban megismerjük, és jobban bemutatjuk Újpestet az érdeklődőknek. Erre a sétára invitáljuk Önöket is. Tartsanak velünk! Önök, kedves újpesti olvasóink, hogyan mutatnák be Újpestet egy turistának?

 „… du bist in Budapest, capitol of Hungary! …” Ha egyszer az ember elkezdi dúdolni az Emil.Rulez! slágert, amely Budapestről szól, nem bírja abbahagyni. „For a little money I will show you this beautiful city.” Na és Mi az, amit először ajánlanának neki? „Városnézős-városmutogatós” játékra invitáljuk Önöket! Sorozatunkban szerkesztőségünk indítja a stafétát. Mi ezt ajánljuk és így:

Hello tourist on the right side, hello tourist on the left side! Figyelem, figyelem! Itt látható a híres újpesti víztorony. A csodálatos épület. A kerület szimbóluma. Nézzék, milyen gyönyörű! Ha egy újpesti meglátja képen, vagy akár élőben is, megdobban a szíve. 2003 óta nem üzemel, de ez semmit sem von le az értékéből. Az épület 1911-1912-ben, egy modern, vasbeton technikával készült. Újpest város 1905-ben döntött a helyi vízvezeték-hálózat kiépítéséről. Pályázatot írtak ki rá, melyet egy belga társaság nyert el, akik 1910-ben 2 millió osztrák-magyar koronával projektcéget hoztak létre a kivitelezésre. A rendszernek szüksége volt egy víztoronyra is, hogy biztosítani tudja az egyenletes vízellátást a nagyobb fogyasztású napokon is. És azt ugye nem is tudták, hogy az újpesti víztorony egy 1500 m³-es ún. Intze-rendszerű vasmedencét foglal magában, mely 15 méter átmérőjű. És hogy a víztorony alapozása 19 m átmérőjű 2,40 méter vastag beton lemez. A torony alsó – fő teherhordó – része téglafal, 9,50 m belső átmérővel, 1,80 m kezdő falvastagsággal. A felépítmény 27 m magasságig 2 méternyit szűkül, a konzolok alsó alján a külső átmérő nagyjából 11,6 m. Már akkor is tudták, érezték, hogy Újpest szimbóluma lesz, mikor tervezték, építették. 1912. július 8-án lett kész ez a gyönyörű építmény, ekkor adták át ünnepélyesen a torony kulcsát a vízvezetéket üzemeltető társaság vezetőjének. 1944-ben az újpesti partizánok megvédték a víztornyot a nyilasoktól, akik fel akarták robbantani azt. A hőstettet egy tábla jelzi a torony oldalán. 2003 óta nem üzemel. A Fővárosi Vízművek tulajdona. Újpest csodája.

Ön mit és hogyan mutatna be egy külföldi vagy egy vidékről érkezett turistának városunkból? Várjuk ötleteiket! Írjanak nekünk! (szerkesztoseg@ujpestimedia.hu) A legizgalmasabb írásokat szerkesztett formában közöljük. Staféta indul!
VG