Homokba rajzolt történetek

  •  
  •  
  •  

Zsúfolásig megtelt a Karinthy Frigyes ÁMK aulája január 26-án délután, amikor Cakó Ferenc grafikus mutatkozott be a jórészt diákokból álló közönség előtt. Az Arany Medve-díjas művész homokba rajzolt történetei nagy tetszést arattak.

Délután fél háromkor elsötétült az aula, s ezzel egy időben a kivetítőn megjelentek azok a homokba rajzolt figurák, melyeket Cakó Ferenc hihetetlen ügyességgel formált meg az emelvényen. Egészen elképesztő, ahogy pillanatok alatt megszülettek a történetek szereplői. Szinte sajnálta az ember, hogy egy-egy tökéletes alkotás után, a mester egy laza mozdulattal homokot szórt a lapra, és eltüntette a művet, melynek helyén szerencsére új alakok, emberek, állatok születtek. A pillanat művészete ez, de a mű tovább él bennünk, és persze a filmeken.

A bemutató után Szudok Krisztina könyvtáros, programszervező beszélgetett a művésszel, aki elmondta, hogy festőművész édesapja példája is szerepet játszott pályaválasztásában.  Cakó Ferenc felhívta a fiatalok figyelmét arra, hogy a tehetség önmagában nem elég ahhoz, hogy kiemelkedjenek, a tanulás, a kitartó munka hozhatja meg a sikereket. A grafikus beszélt szakmája rejtelmeiről is; megtudhattuk például, hogy a gyurmafigurák készítése, mozgatása igen nehéz, és egy háromperces film készítése fél évet is igénybe vehet.

A beszélgetést több kisfilm lejátszása szakította meg, így lepergett a Hé, S.O.S című kópia is, amely nagy sikert aratott az ifjú közönség körében.

Á.T.   Oscar-díjra is jelölték
Cakó Ferenc 1950. november 18-án, Budapesten született. Különleges hatású homok-animációs filmjeivel szinte minden jelentős nemzetközi fesztiválon fődíjat nyert, Oscarra is jelölték. Külföldi akadémiákon tart speciális kurzusokat. 1969 és 1973 között a Magyar Iparművészeti Főiskola, alkalmazott grafika szakán tanult. 1974-től 1991-ig a budapesti Pannónia Filmstúdió tagja volt. 1996-ban saját animációs film-stúdiót alapított (C. A. K. Ó. Stúdió). 1997-től a Magyar Iparművészeti Főiskola animációs szakának tanára.