Húsvéti finomságok

  •  
  •  
  •  

A húsvéti ünnepeket sokszor nagy családi körben töltjük. Ilyenkor is készíthetünk tartalmas, egészséges ételeket.

Választhatunk ebédhez:
– zöldséges levest, aminek az alapja lehet zöldbab, zeller, zöldborsó, gomba, és a levesbetét tönkölyliszttel készült szójatofus galuska.
– tejfölös levest, például kukorica, cukkini, lencse, sárgaborsó, szárazbab, vagy gyümölcs alapanyagokból, amiket akár krémlevesnek is elkészíthetünk.

Feltétek: Készíthetjük csirkemell, sertéskaraj, pulykamell, marha hátszín húsból. A vékony szeleteket besózzuk, kiolajozott tepsibe helyezzük. Erre egy kanálnyi párolt gombát teszünk, majd vékonyra szeletelt füstölt sonkát (amit vettünk: tarja, csülök, sonka). A sonkára ízlésünknek megfelelő főtt zöldséget rakunk: karfiol, brokkoli, padlizsán, sütőtök, cukkini. Ezeket szeletenként is változatosan tehetjük. Minden szeletet lapka sajttal borítunk. Megsütjük, amíg szépen megpirul a ráolvadt sajt is.

Köretek: oregánós barnarizs, vadrizs, zöldséges rizs, petrezselymes burgonya, parajos sült burgonya, savanyú káposztás burgonya, medvehagymás sült burgonya, rozmaringos kukoricás tarhonya, párolt vegyes köret, céklás burgonyapüré, hagymás sütőtökpüré. Készíthetünk mártásokat is még: sóska-, fokhagyma-, uborka-, torma-, paradicsommártás.

Saláták: fejes saláta zöldhagymával, sárgarépa-, kápia paprikasaláta, uborka-cukkini saláta, vörös és fehérkáposzta saláta, jégsaláta kaliforniai paprikával. Céklasaláta, csalamádé, savanyú káposzta, zelleres burgonyasaláta.

Különleges saláták: paradicsomos babsaláta, kukoricasaláta, svéd gombasaláta, majonézes padlizsán-, borsó-, burgonya-, zöldbab-, póréhagyma-, kukoricasaláta, franciasaláta, sajtsaláta.

Jó étvágyat!

Lettner Annamária, dietetikus