Ibusár, a huszerett

  •  
  •  
  •  

Az Újpesti Téli Fesztiválon február 3-án az Ibusár című monodrámát játssza Nádasy Erika, Szegvári Menyhért rendezésében. A darab szerzőjével,
Parti Nagy Lajos Kossuth-díjas íróval beszélgettünk.

– Az Ibusár hősnője, Sárbogárdi Jolán több művében is megjelenik. A neve először egy kisregényének címében szerepelt, majd a történetéből lett egy rádiójáték, aztán egy többszereplős színdarab, végül egy monodráma. Mindkét színpadi változatot sokszor bemutatták, de Nádasy Erika Ibusár- előadása különlegesnek mondható a sorban.

– Hét évvel ezelőtt hívott fel Nádasy Erika, akit akkor még nem ismertem, hogy nagyon szeretné eljátszani az Ibusárt, de egyedül. Megkérdezte, hogy mi lenne, ha írnék belőle egy monodráma-változatot. Mivel ez eredetileg hangjáték volt, ami Sárbogárdi Jolán nagy belső monológjának szerepekre bontása, tulajdonképpen adta is magát. Kedvem is volt hozzá, így írtam az Ibusárból Erikának egy monodrámát.

– Amit aztán ő be is mutatott Egerben. Utána már több jeles színésznő is játszotta így… 

– Igen. Bíró Kriszta az Örkény Színházban, Füsti Molnár Éva Pécsett, és még van néhány ilyen Ibusár monodráma. De mindegyik változatban számos kiváló színésznő játszotta el Sárbogárdi Jolánt, Börcsök Enikőtől Udvaros Dorottyáig. Volt vagy huszonvalahány bemutatója.

– Az Ibusár Sárbogárdi Jolán történetét meséli el, vagyis inkább a vágyait.

– Aki sokat vonatozott a Dunántúlon, az Sárbogárdot nem nagyon kerülhette el, mert valamilyen furcsa módon majd minden vonat megáll ott. Innen a név és a helyzet. Sárbogárdi Jolán ugyanis egy jegykiadónő az ibusári állomáson, aki azt vette a fejébe, hogy ő operettet ír. A darabban ez az operettes világ és a kicsit „dzsuvás”, lepusztult állomás világa váltakozik. A rendezőknek ezt a kettősséget izgalmas megmutatni.

– Nehezebb férfi íróként egy nő „bőrébe bújni”?

– Nem hinném. Ezt minden olyan férfi írótól meg szokták kérdezni, akinek erőteljesen női szereplői vannak.

– Igaz. Weöres Sándortól például.

– Igen, tőle is. Meg Esterházytól is. De nem érzek nehézséget ebben. Ugye, Flaubert-nek van az a mondása, hogy Bovaryné én vagyok. Hiszen ebben a leosztásban minden szereplőm én vagyok, teljesen mindegy, hogy nő vagy férfi.

– Sárbogárdi Jolán egy kedvesen egyszerű figura.

– Egy szerencsétlen, de jóravaló, szeretni való ember, akinek az a tragédiája, hogy elméri a vágyai és a valóság közötti távolságot. Az ő világából az ő képességeivel lehetetlen kitörni úgy, ahogy ő akar. És ez tragikus. Vagy inkább tragikomikus.

– Miért ajánlaná a Nádasy-féle előadást az újpestieknek?

– Nádasy Erika nagyon sok mindent, vérét, húsát, életét, beleadta ebbe az előadásba. Színészi tapasztalatát, tudását. Ez egy nagyon részletező, realista előadás, és pontosan ezen keresztül mutatkozik meg ennek a történetnek, Sárbogárdi Jolánnak a lidérces tragikomikussága. Azt gondolom, hogy az újpestiek egy nagyon szerethető előadást láthatnak majd.

Az előadás időpontja és helyszíne: február 3. 17 óra Polgár Centrum

J. M.