Így legyen ötösöm a lottón

  •  
  •  
  •  

A címben citált mondás mindenki számára ismert, s legtöbbünk rendszeresen használja. Spiró György Prah című darabjáról az első gondolatom is efféle volt: így legyen ötösöm a lottón, hogy biztos színdarabot ír valaki egy telitalálatos szelvény körüli bonyodalmakról.

Ez a darab a bevezetőben említett Prah. Mindenekelőtt fedjük fel a címbéli rejtélyt – mi, vagy ki az a Prah? Egy bádogdoboz. Bádog kávésdoboz, amit az egykori Jugoszláviából hozott a férfi főszereplő apukája. Az átkosban Jugoszlávia, főleg annak horvátországi része, a Nyugatot jelentette nekünk, magyaroknak. Így a doboz (a horvát nyelvű felirattal, amelynek jelentése por) a szép emlékű gyermekkort idézi. Most por helyett egy telitalálatos lottószelvény rejtekhelye. A kérdés: mihez kezd egy, a középosztályból lecsúszó házaspár az ötössel, maga a színmű cselekménye.

A rendező, Krizsik Alfonz a történet fordulópontjaira és a két karakter jellemének aprólékos megrajzolására összpontosít. E rendezői elképzelés mentén alakítja játékát a két színész. Dóka Andrea és Czvetkó Sándor a torokszorító realizmust (amit a díszlet – Dózsa László és Molnár Tibor munkája, továbbá a kosztümök – Kabódi Szilvia tervei is erősítenek), ahol a produkció engedi, finom szövetű humorral színesítik.


Noha nem egy kritika tárgya, de a rendezés sikerének bizonyítéka számos meghívás. Nagy sikerrel játsszák a Kalocsai Színházban, valamint budapesti Szerb Színházban, továbbá a Norvégiai Magyarok Baráti Köre is érdeklődik a produkció iránt, hiszen tavalyelőtt nagy sikerrel szerepelt náluk az Újpest Színház Sóska, sültkrumpli című produkciójával. Ezen kívül a svédországi magyar közösség kíváncsiságát szintén felkeltette az előadás.

Az érdeklődők legközelebb a Polgár Centrumban láthatják az előadást, 22-én szombaton este hét órakor.

Ditzendy Attila Arisztid