Az indiai konyha jellegzetességét a különleges alapanyagok és fűszerek adják. Az egyik legjellegzetesebb alapanyag az ételek készítéséhez a ghí (tisztított vaj). Lettner Annamária dietetikus tippjei.
A ghí elkészítése:
– Tegyünk ¾ részig vajat egy edénybe
– Olvasszuk fel közepes lángon
– Hevítsük forrásig és vegyük le rögtön a lángot nagyon kicsire
– Nagyon kis tűzön kell tartani órákig
– A keletkező habot időnként szedjük le, és tegyük félre (felhasználhatjuk vaj helyett)
– Amikor a ghí átlátszó aranyszínűvé válik, a tetején kristályos anyagok jelennek meg
– Ha már nem keletkezik több hab, akkor átszűrjük egy fehér pamutanyagon (az edény alján maradó üledéket dobjuk ki)
A tisztított vaj (ghí) megdermedve sárgásfehér színű. Szobahőmérsékleten is sokáig eláll, nem romlékony. Ajánlott egyszerre 1 – 2 kg -ot készíteni. Sütéshez, főzéshez használhatjuk zsír, olaj, margarin, vaj helyett.
Isán
Hozzávalók:
0,5 kg liszt
1 kiskanál piros fűszerpaprika
1 evőkanál vaj
Fél evőkanál só
Joghurt
Ghí a sütéshez
Keverjük össze a lisztet, sót, paprikát és a morzsolt vajat. Adjunk hozzá joghurtot, hogy félkemény tésztát tudjunk gyúrni. Jól dolgozzuk el. Nyújtsuk ki a tésztát 0,5 cm vastagra, és 2 cm-es csíkokra vágjuk hosszában, és ferdén, hogy rombusz alakú legyen. Közepesen forró ghí-ben süssük meg, majd szívópapírra szedjük ki.
Friss salátával tálalhatjuk.
Apró nudli
Hozzávalók:
2 dl csicseriborsó liszt
1 kiskanál kurkuma
1 kiskanál csípős fűszerpaprika
só
ghí a sütéshez
Keverjük össze a száraz anyagokat, majd egy kevés meleg vízzel gyúrjunk lágy tésztát. Gyúrjuk a tésztát 5 percig, közben forrósítsunk egy edénybe ghí-t. Ha felforrósodott, galuska szaggatón belenyomjuk a tésztát. Hamar megsül, gyorsan szedjük ki szűrőkanállal, csepegtessük le a felesleges ghí-t.
Fogyaszthatjuk különféle magokkal, köretként, salátával.
Jó étvágyat!