Ingyenes hiteltanácsadás – továbbra is!

  •  
  •  
  •  

Változatlan helyen, változatlan időben az ingyenes pénzügyi tanácsadás! Boda Katalin pénzügyi-hiteltanácsadó minden hétfőn 16 órától 17.30-ig várja a bajbajutott lakáshiteleseket az önkormányzat István út 14. szám alatti épületének 27-es szobájában.

– Pár hónap eltelt, amióta az önkormányzat elindította az ingyenes pénzügyi tanácsadást. Milyen esetekkel találkozott leggyakrabban? – kérdeztük Boda Katalin tanácsadót.
– Leginkább azok kerestek fel, akik anyagi helyzetük miatt nehéz, kilátástalannak tűnő helyzetbe kerültek. Azaz már nem a megfelelő időben. Sokkal könnyebb akkor segíteni és megfelelő megoldást keresni, amikor kialakulni látszik a probléma, amikor már látható, hogy nehézségekbe fog ütközni a törlesztés. Nagyon nehéz segíteni azoknak, akik már több havi törlesztő részlettel tartoznak.
– Ilyen esetekben milyen tanácsokat tud javasolni?
– A leggyorsabb és a leghatékonyabb segítséget ekkor már leginkább a bankok tudják nyújtani. Sajnos azt tapasztalom, sokan nem fordulnak időben segítségért a pénzintézetekhez. Ez viszont a lehető legrosszabb megoldás. Ha a bajbajutott ingatlantulajdonos időben felkeresi a bankot, és átütemezést, a törlesztésének felfüggesztését, vagy alacsonyabb törlesztő részletet kér, a legtöbb esetben meg is kapja. Ellenkező esetben joggal hiheti a bank, hogy az adósnak nincs szándékában fizetni, még, ha nem is erről van szó. Úgy látom, az emberek nem értenek eléggé a pénzügyekhez, de nem is kell teljesen érteniük hozzá, mindenesetre az alapvető szabályokkal és jogokkal tisztában kell lenniük. Ebben is próbálok segíteni nekik.
– Milyen újdonságra kell odafigyelnünk idén a hitelekkel kapcsolatban?
– Szigorodni fognak a hitelfelvételek. Március 1-től a finanszírozás alapja a forgalmi érték lesz, forint alapú hitelek esetében 75 %, az euro alapú hiteleknél 60 %, a svájci frank alapú hiteleknél 45 % lesz a maximálisan adható hitel. Július 1-től a bankoknak alaposabban kell megvizsgálniuk a hiteligénylő anyagi helyzetét, rögzíteniük kell, hogy milyen szempontok szerint veszik figyelembe a jövedelmeket, illetve azok terhelhetőségét.
– Régóta érezhető a válság. Jobban odafigyelnek az emberek arra, hogy hogyan alakul a pénzügyi helyzetük?
– A válság valóban érződik, a jelzáloghitelesek ennek hatására kénytelenek tájékozódni helyzetükről, lehetőségeikről. Úgy érzem, a fiatalok inkább tájékozottabbak a pénzügyi kérdésekben, mint az idősebbek, talán az internet adta lehetőségek miatt is. Ők inkább körbejárják a kérdéseket, mérlegelnek, független pénzügyi tanácsadóhoz fordulnak. Sajnos pár évvel ezelőtt a bankok rengeteg hitelt nyújtottak az igénylőknek, azonban roppant kevés tájékoztatást adtak a pénz mellé. Volt olyan ügyfelem, aki azt gondolta a hitel igénylésekor, hogy ugyanaz marad a törlesztő részlete, nem kért és nem kapott elvárható tájékoztatást a devizahitelek működéséről. 2010-ben változást jelent, hogy az Etikai Kódexet aláíró bankok vállalták az ügyfelek korrekt tájékoztatását, ez azonban csak a későbbiekben érezteti hatását. Nem egy ügyféllel beszéltem már, aki nem tudja fizetni a részleteket, és elsősorban az ingatlan értékesítésében gondolkodik. Az ingatlanpiac viszont áll, így ez sem mindig megoldás. Továbbra is azt javaslom, már a gondok megjelenésekor forduljanak hozzám, mert leginkább így tudjuk megtalálni az ideális megoldást. Szeretettel várom az újpestieket!