ISON üstökös: kétség és remény

  •  
  •  
  •  

Ezen sorok írásakor a csillagász társadalom lázasan találgatja, hogy akkor most mi is történt az évszázad üstökösének kikiáltott ISON üstökössel. Az előző cikkben említettük, hogy a tegnapi nap ( november 28. csütörtök) meghatározó időpont volt égitestünk életében. Ugyanis ezen a napon közép európai idő szerint 19 óra 25 perckor került napközelbe. Napokkal előtte belekerült a SOHO napszondák kameráinak látómezejébe, így percről percre követhettük az eseményeket. A kométa irtózatos sebességgel közeledett a Naphoz, a 370 km/másodperces sebesség elég lenne ahhoz, hogy Magyarország felett egy másodperc alatt suhanjon át.

Tudtuk, hogy napsúroló üstökösről van szó, de így is félelmetes közelségbe került a Naphoz. A 13 millió kilométeres közelség kisebb, mint a Föld-Nap távolság egytizede!
Ebben a régióban viszont már közel 3 ezer Celsius fok hőmérséklet uralkodik, így nem sok jó várt az égi vándorra. A NASA a nagy érdeklődésre való tekintettel élőben közvetítette a kritikus perceket, képernyők elé ültetve a világ összes fanatikus, csillagászat iránt rajongó emberét.
Amikor az ISON belépett a napszonda által mesterségesen kitakart napkorong mögé, az üstökös magja hirtelen elvékonyodott, ami nem sok jóval kecsegtetett a továbbiakra nézve.
Hogy mi is történt pontosan a napkorong mögött, még nem tudjuk, de a kibukkanó üstökös látványa porig sújtott mindenkit. Az előtűnő égitest csak egy darabja volt az eredetinek. Még pár órának el kell telnie ahhoz, hogy rekonstruálni tudjuk az eseményeket, de az már látszik, hogy a mag darabokra esett szét, a Nap pedig leszakította a csóvát, egyszerűen elfújta annak portartalmát. Hogy a darabok láthatóak lesznek-e szabad szemmel az égboltunkon, még a jövő kérdése. Azért óvatosan írjuk a gyászjelentést, hiszen az ISON eddig sem szűkölködött meglepetésekben. Bízzunk abban, hogy tartogat még valamit számunkra a tarsolyában.. Volt már példa ugyanis arra, hogy a széthulló darabok is fenséges látványt nyújtottak.
Így továbbra is szurkoljunk, hajrá ISON!

Udvardi Imre tanár,
Újpesti Könyves Kálmán Gimnázium