Isten szolgája, Sándor István szalézi vértanú

  •  
  •  
  •  

Százéves a szalézi rend Magyarországon címmel tartottak előadást pénteken este az Újpesti Közművelődési Körben. A rendezvényen, amely hagyományosan az Újpesti Polgár Centrumban zajlott, levetítették Dér András rendező legújabb, Isten szolgája, Sándor István című, alig egy hónapja bemutatott filmjét.

Ezt követően P. Ábrahám Béla SDB atya, a Don Bosco Szalézi Társaság Szent István királyról elnevezett magyarországi tartományának tartományfőnöke beszélt a rend történetéről, illetve magyarországi tevékenységéről. A program szerint Bíró Lóránt SDB szalézi atya, Újpest díszpolgára az est egyik meghívott vendége lett volna, de betegsége miatt az utolsó pillanatban kénytelen volt lemondani a részvételt.

Dokumentumokat gyűjtenek

A tartományfőnök előadásában elmondta: jelenleg is tart az 1950-ben Magyarországon betiltott, majd a rendszerváltás után újra működő rend mind képi, mind írásos feltérképezése, fennmaradt anyagainak összegyűjtése. „Ebben mindenkitől segítséget szeretnénk kérni, mert rendünk, éppen a betiltás miatt, nagyon kevés dokumentummal rendelkezik.” P. Ábrahám Béla még kiemelte: „A rend alapítójához Don Boscóhoz hűen a szaléziak vallják, hogy a fiatalokat nem szigorral, hanem szeretettel kell megközelíteni.” A tartományfőnök a film kapcsán kiemelte, hogy Ferenc pápa nemrégiben engedélyezte a mártírhalált halt szalézi szerzetes boldoggá avatásának kihirdetését. „Az ősszel boldoggá avatandó Sándor István lesz Újpest első boldogja” – mondta. A film elkészültéért pedig köszönetet mondott az önkormányzat vezetésének, valamint a kerület polgárainak, akik mindenben készségesen segítették a filmesek munkáját.

A történet találta meg a rendezőt

A film rendezője, Dér András elmesélte: Sándor István történetét nem ő kereste, hanem a történet találta meg őt. Néhány évvel ezelőtt a szaléziak jelenlegi tartományfőnöke, P. Ábrahám Béla vetette fel neki, hogy készítsenek egy dokumentumfilmet a vértanúról.

– Ezután beleástam magam a történetbe, számtalan könyvet elolvastam, illetve olyan emberekkel is találkoztam, akik ismerték őt – mondja. – Hihetetlen emberi alakot ismertem meg, akit hiába üldöztek a kommunisták, mindig megőrizte emberi tartását. Az élete valóban filmkockákra kívánkozott.

A rendező elmondta még, hogy a film elkészítéséhez nagy segítséget kapott Varga Judit történésztől, valamint Sándor István öccsének, Sándor Jánosnak a lányától és Bíró Lóránt atyától, aki a Clarisszeum jelenlegi plébánosa, ahol Sándor István az ötvenes évek elején sekrestyés volt.

Az est végén Ozsváth Kálmán Gyula fideszes önkormányzati képviselő elmondta: már megszületett a képviselő-testületi döntés arról, hogy a közeljövőben a Clarisszeum közelében felavatnak egy Sándor István-emlékparkot. Ezenkívül a képviselő felhívta a figyelmet a városházán május 4-én 10 órakor kezdődő, Sándor Istvánnak (továbbá dr. Gyökössy Endrének –  a szerk.) emléket állító konferenciára is.

Újpest osztály

A rendezvény előtt egy rövid prezentációt hallgathattak meg a résztvevők a Könyves Kálmán Gimnázium „Újpest” osztályáról, amellyel Sömjén Gábor igazgató, Szepesvári László igazgatóhelyettes és Udvardi Imre osztályfőnök mondott köszönetet a közművelődési kör támogatásáért, amelyre a jövőbeni terveik megvalósításánál is számítanak.

GR