Itt a kullancsszezon!

  •  
  •  
  •  

A tavaszi sok csapadék kedvezhetett a kullancsoknak, és a hosszabb tél sem okozott különösebb gondot nekik, hiszen a februári–márciusi időszakban már aktiválták magukat. A szakirodalom szerint a kullancsok hat-hét fokban kezdenek éledezni, de a tapasztalatok szerint a vérszívók nem olvassák az irodalmat, mert a Rex rendelőibe a hideg téli napokon is érkeztek kullancscsípéssel állatok. Dr. Király Péter állatorvos adott tájékoztatót a vérszívó vámszedőkről.

– Sajnos évezredek óta megkeserítik kedvenceink életét a kullancsok. Nemcsak azért, mert belőlük táplálkoznak, hanem mert fertőzhetnek, betegséget terjeszthetnek. Kutyáknak két súlyos betegséget is okozhatnak: a babesiosist és a Lyme-kórt. Ezért nagyon fontos a védekezés, a megelőzés. – Ha már megjelent a hívatlan lakótárs, mit kell tennie a gazdának? 

– A legjobb, ha tartunk otthon egy jó minőségű kullancskiszedő csipeszt, amelylyel egyszerűen eltávolíthatjuk a vérszívót. Szeretném kiemelni, hogy ne próbálkozzunk semmilyen népi gyógymóddal, például ne kenjük be olajjal, zsírral, esetleg alkohollal, mert a kullancs a haláltusája során visszaöklendezi a kiszívott vért a testbe, és ezzel okozhatja a fertőzést. Tehát legjobb orvoshoz fordulni, ha van erre lehetőség.

– Hogyan lehet védekezni a kullancsok ellen?

– Létezik a kereskedelemben kullancs elleni szer, amelyet az állat testére kell permetezni, vagy használhatunk nyakörveket is, amely tartós védelmet biztosíthat.

– Ha már fertőződött a kedvenc, van esély a gyógyítására?

– Mindkét kullancsos betegség gyógyítható, csak idejében kell észrevenni az állatunkon, hogy valami nincs rendben. A babesia esetében egy meglehetősen csípős, de hatékony injekciót adunk be az állatnak, a Lyme-kórt pedig egy hosszan tartó antibiotikum-kúrával kezelhetjük. De a legjobb, ha a Lyme-kór ellen beoltatjuk a kutyánkat. 

(gergely)