, ,
  •  
  •  
  •  

Bár mindannyian vártuk a tavasz beköszöntét, sokan vannak, akik számára a természet megújulása az allergiás időszak kezdetét is jelenti.

Az enyhe idővel ugyanis virágba borul a természet, a fák és bokrok erősen allergizáló virágpora, pollene pedig megjelenik a levegőben. Az allergiás reakciót a fák, füvek és egyéb virágos növények szemmel nem látható virágporszemcséi váltják ki. Ami sokaknál orrdugulást, tüsszögést, szemviszketést, orr- és szemfolyást okozhat. A megjelenő panaszok hasonlóak a náthához, de akik érzékenyebbek, azoknál akár asztmás rohamokat is kiválthatnak. Ha a tünetek váratlanul jelentkeznek, néhány nap múlva sem enyhülnek, vagy épp fokozódnak, érdemes szakorvoshoz fordulni annak érdekében, hogy kiderítsük, hogy nátháról vagy allergiáról van-e szó.

Magyarországon a kora tavaszi allergiát leggyakrabban a mogyoró-, az éger-, a szil-, a nyár- és a fűzfa, míg a késő tavaszit a nyír-, a kőris-, a tölgy- és a bükkfa pollenjei okozzák. Jelenleg alacsony koncentrációban van jelen a levegőben a mogyoró, az éger, a szil, az eperfafélék, a komlógyertyán, valamint a kevésbé jelentős allergének közé tartozó sás virágpora is. Továbbá megjelent a levegőben a pázsitfűfélék és a tölgy virágpora.

Első lépésként érdemes felkeresni egy szakorvost, ahol allergiavizsgálat segítségével megállapíthatjuk, hogy mely allergének, és milyen mértékben okoznak érzékenységet. Így könnyebben megtalálhatjuk a számunkra leghatásosabb kezelési módot. Aki tudja magáról, hogy allergiás, a gyógyszerek szedését és az orrspray használatát érdemes az allergiaszezon előtt körülbelül két héttel elkezdeni.

Fontos továbbá, hogy gyakran takarítsunk, a porszívózás, felmosás, a felületek portalanítása eltüntetheti a polleneket. Szellőztessünk reggel és este, hazaérkezés után azonnal cseréljünk ruhát, zuhanyozzunk le! Ha gyakrabban mosunk hajat, akkor a pollenek nem tudnak megtapadni a párnán. Fontos továbbá, hogy étkezzünk egészségesen és vitamindúsan: a napi C-vitamin adag növelésével ugyanis erősödik az immunrendszerünk, így ellenállóbbá válik az allergiával szemben.