Jókor, jó helyre érkezett a segítség!

  •  
  •  
  •  


Dr. Trippon Norbert alpolgármester kezdeményezésére, még tavaly került kidolgozásra az a három lépcsős rendszer – ingyenes tanácsadás, átmeneti pénzügyi segítségnyújtás, – krízisalap mely az állami segítségen túl, mentőövet jelenthet a bajbajutott, újpesti lakáshitellel rendelkező adósoknak.
Az e célból létrehozott 30 millió forintos alapból első körben 24 újpesti család részesült.

„Segítséget nyújt”
 
Az egyik család, akiket Újpest önkormányzata támogatott, a Borbély család. Az édesapa tavaly októberben veszítette el munkahelyét a válság miatt. Toronydarusként dolgozott, s a tél nem kedvez az építőiparban munkát keresőknek sem.
– Három évvel ezelőtt költöztünk ebbe a 72 m2-es lakásba, akkor még egy pici gyerekkel, azóta született még egy kislányunk – tájékoztatta az Újpesti Naplót Borbély László. – Mindketten az építőiparban dolgoztunk, akkor még biztos munkahelyi háttérrel. 20 évre vettük fel a lakáshitelt, most már „csak” 6,2 MFt a tartozásunk, és azért ennyi, mert a második kislányunk születésénél valamennyit jóváírtak a hitelből. Sajnos nekem tavaly októberben megszűnt a munkahelyem, s azóta hiába keresek, nem találok állást. A havi bevételünk a támogatás nélkül 100,000 Ft, ebből kellene a 175,000 Ft-os alaprezsit, és minden mást kifizetni… Egyéb vagyonunk nincs, se kocsi, se telek, csak ez a lakás; érthető, hogy ragaszkodunk hozzá. Szerencsére a feleségem családja tud bennünket segíteni, nélkülük nem tartanánk itt. Mindennapos megélhetési problémáink nincsenek; nem éhezünk, nem fázunk, amire szükségünk van, azt be tudjuk szerezni. Szoktunk számolgatni: ha a párom és én el tudnánk helyezkedni egy átlagos nettó fizetésért, mondjuk 120 ezerért, abból már kellemesen kijönnénk minden hónapban. Tudnánk fizetni a rezsit, nem kellene kölcsönkérnünk, és a két kislányunknak is sokkal több jutna. Amikor az Újpesti Naplóban megláttuk a felhívást, azonnal léptünk. Felvettük a kapcsolatot az önkormányzattal, és az ügyintézők nagyon készségesek voltak. Nem volt egyszerű beszereznünk a szükséges közüzemi számlákat – ezek a cégek annyira nem voltak segítőkészek -, végül sikerült minden papírt kitöltenünk, beszereznünk, igazolni tudtuk, hogy nem tartoztunk sehová. A bizottság decemberben tárgyalt a kérelmünkről, és szerencsére a teljes összeget, 30,000 Ft-ot megítélték nekünk, melyet januártól kezdve fél éven keresztül fognak folyósítani. Ez a pénz segítséget nyújt majd abban, hogy ne csússzunk el a lakás törlesztő részleteivel; már az is sokat jelent, hogy kevesebb pénzt kell kölcsönkérnünk…
 
„Csak jót tudok mondani erről a lehetőségről”
 
Tüzes Rita fiával él egy 53 m2-es panellakásban; ő is azok közé tartozik, akik a maximális összegű támogatást kapták meg az önkormányzattól.
– Csak jót tudok mondani erről a lehetőségről és az önkormányzat dolgozóinak hozzáállásáról, hiszen az elejétől fogva segítőkészen álltak az ügyünkhöz. A havi 30,000 Ft-os támogatás majdnem fél éven keresztül fedezi a lakásunk havi törlesztő részletét, amely 65,000 Ft-ra rúg. Remélem, ezalatt a hat hónap alatt valahogy rendeződni fog az életünk; addig is minden forint nagy segítséget jelent. Sajnos az én nyolcórás bejelentett munkám négyórássá csökkent, természetesen azóta a bérem is jóval kevesebb. Fiamat egyedül neveltem fel. Ő most 24 éves, talpraesett, okos fiatalember. A cég, ahol dolgozott, szeptemberben becsődölt, így megszűnt a munkahelye. Azóta naponta jár állásinterjúra, sajnos egyelőre eredmény nélkül, ráadásul munkanélküli segélyt sem tudott még igényelni. A havi kiadásunk jóval több, mint a bevételünk, mindig mínusszal „zárunk”, de valahogy minden hónapot meg tudunk még eddig oldani. Az önkormányzati ügyintézés gyorsan lezajlott: bemutattam a befizetett csekkeket, a közös képviselőnk igazolását arról, hogy nincs tartozásunk, és a banktól kapott hivatalos papírt, mely igazolta, hogy a törlesztő részletünk az elmúlt időben 25 %-kal megemelkedett. Nem sokkal később jött a levél az önkormányzattól, hogy elfogadták a kérelmünket, megadták a támogatást! 16 éve itt élünk Újpesten, fiam a kerület iskoláiban tanult. Sokat köszönhettünk akkor is az önkormányzatnak, hiszen nem kellett megvásárolnunk a tankönyveket, s ez nekem, egyedülálló szülőnek nagy segítséget jelentett. Kezdetben albérletről albérletre jártunk, majd 2005-ben úgy döntöttünk, hogy a bérleti díj fizetése helyett inkább a saját lakásunk törlesztését kellene fizetni. Belevágtunk. Nem bántuk meg, és mindent megteszünk azért, hogy megtartsuk az otthonunkat, bár mostanában valóban sokkal nehezebb az élet, mint pár hónapja. Bizakodóak vagyunk, hiszen ez a segítség nagyon jókor, és nagyon jó helyre érkezett.
 
 
Van még lehetőség a támogatás igénylésére !
 
A pályázók vissza nem térítendő pénzügyi segítségben részesülhettek, maximum havi 30,000 Ft összegben, melyet az önkormányzat maximum fél évig folyósít a kérelmező bankjának. A pályázat tapasztalatairól kérdeztük a lakásügyi iroda csoportvezetőjét, dr. Mihályi Zsolt Aport.
 
 
– Több jogszabályi lehetőség is adott azoknak, akik nehezen tudják lakáshitelüket törleszteni.
A lakástörvény elővásárlási jogot biztosít a helyi önkormányzatoknak az árverésre kerülő lakások megvásárlására azzal, hogy az önkormányzatok a vásárlást követően kötelesek az ingatlant a volt tulajdonosnak bérbe adni. A Gazdasági Bizottság döntése értelmében Újpest Önkormányzata fő szabály szerint nem él ezzel a lehetőséggel. Esély továbbá az áthidaló kölcsön, miszerint az állam két évig átvállalja a hitel nagyobb részét, evvel a lehetőséggel azonban a hozzánk forduló ügyfelek közül senki nem tudott élni, mivel szigorúak a feltételek. Ezen túl a Krízisalap is segítség, melyből egyszeri támogatás igénylésére van lehetőség. Önkormányzatunk azonban egyéb módon is segíteni kívánt az újpesten élő, a lakáshitelüket nehezen fizető lakosoknak. Az egyik ilyen lehetőség volt az a rendelet és az ezen alapuló pályázati felhívás, mellyel az átmenetileg nehéz helyzetbe került családoknak próbáltunk segíteni.
 
Hány család, lakástulajdonos élt ezzel a lehetőséggel?
– November 11-ig 36 újpesti adta be a pályázatát, s ebből 26 volt érvényes. Az érvénytelen pályázatok között volt olyan, melyekben valótlan adatok szerepeltek, s a helyszíni szemlén ki is derült a valótlanság. Volt, hogy a lakás méretéhez és a benne élők számához kapcsolódó feltételnek nem tudott a pályázó megfelelni. Szerencsére 24 újpesti családnak tudott segíteni az önkormányzatunk; két pályázónál a Bizottság nem állapított meg támogatást . Átlagban havi 20 000 Ft-tal támogattuk a bajbajutottakat. A pályázók között egy esetben beszélhetünk új építésű ingatlanról, a többiek főként panellakásban élnek.
 
– Milyen szempontok szerint bírálták el a pályázatokat?
– A pályázatok először keresztülmentek az érvényességi szűrőn. Beérkezésük után felkerestük a Földhivatalt, illetve a Népességnyilvántartó Hivatalt az adatok ellenőrzése céljából. Ha eltérést találtunk, akkor a lakástulajdonosnál helyszíni szemlét kellett elvégeznünk. Ezután az érvényes pályázatok a Népjóléti és Lakásügyi Bizottság elé kerültek. A bizottság tagjai mérlegelték a pályázatban szereplő adatokat, tényeket, figyelembe vették az élethelyzetben bekövetkezett drasztikus változást – mondjuk egy munkahelymegszűnést, vagy a törlesztő részlet jelentős megemelkedését -, illetve azt is, hogy a támogatás valóban segítség lesz-e az igénylőnek.
Adódik még hasonló lehetőség ilyen jellegű anyagi támogatás igénylésére?
– Újpest önkormányzata korábban úgy döntött, hogy amennyiben elegendő forrás lesz rá, negyedévente kiírjuk a pályázatot. A következőről most januárban tárgyal a Népjóléti és Lakásügyi Bizottság.