Jótékonysági vacsora a Városunk újságért

  •  
  •  
  •  

Zenés jótékonysági vacsoraestet rendezett szombat este az újpesti székhelyű Budapesti Honismereti Társaság a tizenöt esztendeje megjelenő, Városunk – Budapesti Honismereti Híradó elnevezésű helytörténeti kiadványának támogatása érdekében. Az est fővédnöke Wintermantel Zsolt, háziasszonya Szöllősy Marianne, az Újpesti Helytörténeti Gyűjtemény vezetője, védnöke pedig szintén újpesti lakos, Debreczeni-Droppán Béla, a Honismereti Szövetség elnöke volt, de megjelent az eseményen számos jeles helytörténész is. A vacsoravendégeknek műsorral, tánccal, tombolával köszönték meg a szervezők adományaikat.

Az Újpesti Polgár Centrumban közel százan vettek részt április 13-án a Budapesti Honismereti Társaság jótékonysági estjén. A megjelentek között találkozhattunk a Budapesti Honismereti Társaság tagjaival, számos jelentős fővárosi helytörténésszel, de részt vett az eseményen Bertalan Tivadar festőművész, látványtervező, író, a főváros és Újpest díszpolgára, Gavlik István, a Kossuth-szövetség örökös tiszteletbeli elnöke, dr. Kőrös András, az Újpesti Közművelődési Kör elnöke, Újpest Díszpolgára, valamint dr. Kovács Ivánné, az Újpesti Városvédő Egyesület elnöke is. Iványi János, az Újpesti Helytörténeti Alapítvány elnöke, Újpestért díjas Európa-mérnök szintén ott volt a jótékonysági vacsorán. A rendezvény célja a társaság által megjelentetett Városunk – Budapesti Honismereti Híradó című helytörténeti újság kiadásának – a felajánlott adományok segítségével történő – támogatása volt.

A késő estébe nyúló program vendégeit Szöllősy Marianne, az Újpesti Helytörténeti Gyűjtemény vezetője, az est háziasszonya üdvözölte, majd átadta a szót Breinich Gábornak, a Budapesti Honismereti Társaság elnökének.

– A tisztes polgárok szeretnek a jól végzett nap után összeülni és közösen, együtt egy jót mulatni. Az est azonban nem csak arról szól, hogy jól érezzük magunkat, hiszen az összejövetel egy nagyon hasznos és üdvös célt is szolgál: az anyagi gondok miatt kissé nehezen megszülető Városunk – Budapesti Honismereti Híradó újabb számainak világra segítését – fogalmazott Breinich Gábor, a Budapesti Honismereti Társaság elnöke.

A negyedévente megjelenő kiadvány azért is jelentős, mivel a helytörténettel foglalkozó civil szervezetek, múzeumok híreinek, írásainak ad helyet, így alkalmat ad a helytörténettel foglalkozók számára újabb kutatásaik ismertetésére, és mintegy ernyő, összefogja azokat a szervezeteket, amelyek esetleg egymás munkáját nem ismernék.

Szöllősy Marianne ezt követően felkérte a jótékonysági est fővédnökét, Wintermatel Zsoltot, hogy itt, a szűkebb pátriában köszöntse a vendégeket.

– Újpesten komoly helytörténeti, honismereti tevékenység folyik, amire igen büszkék vagyunk, hiszen helytörténeti alapítványunk, városvédő egyesületünk van. Minden évben az említett szervezetekkel közös helytörténeti vetélkedőt rendez a város diákjaik számára – mondta a polgármester köszöntőjében. – A városvezetés, mindent igyekszik megtenni azért, hogy gyermekeink a lehető legfiatalabb korban kezdjenek el ismerkedni városunkkal, kultúránkkal, történelmünkkel, jelenünkkel. Hiszen jelenünk bizonyos mértékben összefogja a múltunkkal, s irányt mutat a jövő felé. Éppen ezért már óvodásainkat megismertetjük az Újpesti Piaccal, amely a Szent István tér (Nagytemplom és Városháza közti rész) meghatározó közösségi tere, az iskolások számára pedig rendszeres városházi látogatásokat szervezünk, hogy az épület történetével ismerkedhessenek és bepillanthassanak mai életébe – hallhattuk Wintermantel Zsolttól.

A polgármester után a rendezvény védnöke, Debreczeni-Droppán Béla, a Honismereti Szövetség elnöke köszöntötte az egybegyűlteket: „Jónak lenni jó”, idézte a Dévai Szent Ferenc alapítvány jelmondatát. Egyszerű jelmondat ez, de benne van nagyon sok minden, ami miatt ma itt vagyunk. Biztos vagyok benne, hogy aki eljött nem csak ma, hanem általában, sőt más értelemben, a mindennapi tevékenységében is jótékony. Ez különösen igaz a honismereti mozgalomra – szögezte le a Magyar Nemzeti Múzeum történész-levéltárosa.

A megnyitót követő színes műsorban fellépett Rúzsa Annamária, az ismert énekes, Rúzsa Magdi testvére, az Újpesti Civil kórus, Bóta Piroska és Körtvélyessy Oszkár, az Erkel Gyula Zeneiskola diákjai, Nyári István előadóművész, valamint Budai Ilona népdalénekes. Közben vacsora, majd a műsor után tombola, végül tánc zárta a jó hangulatú estet.

A rendezvényen Gábriel Tibor, a Budapesti Honismereti Társaság titkára elmondta, hogy 1998-tól negyedévente jelent meg a Városunk – Budapesti Honismereti Híradó című ingyenes újság. Kiadását a korábbi években főként pályázati és alapítványi támogatásokból finanszíroztuk. Az elmúlt évben az országos pályázatokból nem sikerült támogatást kapni, így szervezetünket jelentősen megterhelte a lap kiadása. Korábban hasonló céllal már rendeztünk egy sikeres jótékonysági estet, és most is ebben bízunk – mondta a Társaság titkára.

G. R