Június 4: a Nemzeti Összetartozás Napja

  •  
  •  
  •  

A Nemzeti Összetartozás Napja az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező nemzeti emléknap Magyarországon, melyet 2010. május 31-én iktatott törvénybe az Országgyűlés.

Újpest Önkormányzata június 4-én, 17 órakor koszorúzással egybekötött megemlékezést tart a Szent István téren az Anyai fájdalom szobornál. A trianoni békediktátum évfordulójára emlékezve a szervezők tisztelettel várják az újpestieket.

A Szabadság parkban (Árpád út- Váci út-József Attila utca kereszteződése) 18 órakor az Ismerős Arcok fellépésével, szabadtéri koncerttel ünnepli az önkormányzat  az Összetartozás Napját.
Tartson velünk!

Nemzeti emléknap

Két éve, hogy a megalakuló Parlament a határon túli magyaroknak megadta a magyar állampolgárság lehetőségét, majd tanúságot tett egy újabb törvényben a nemzeti összetartozás mellett. Ilyen folyamat eredménye a 2010.évi XLV. törvényt, amely a trianoni békediktátum – akkori– 90-ik évfordulójáról megemlékezve, lehetővé tette, hogy június 4-e, a magyarság történetének e szomorú dátuma, a nemzeti összetartozás napjává és egy új korszak nyitányává váljék.  Azé a korszaké, amikor Trianonról nyíltan lehet beszélni és amikor kimondható: újra 15 millió magyar adja  a nemzetet.

A Parlament deklarálta: a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának maghatározó eleme. Nyíltan beszélhetünk arról: elvétve akad család Magyarországon, akinek ne lenne   hozzátartozója, ne élt volna felmenője a trianoni országhatárok túloldalán.

92 évvel ezelőtt

1920. június 4-én, délelőtt tíz órakor Budapesten és országszerte megkondultak a harangok, a gyártelepek megszólaltatták szirénáikat és e szívbemarkoló hangok a nemzeti összeomlás   fájdalmas gyászát jelentették. A történelem soha nem látott még ilyen „békét”.

A Párizs melletti Trianon kastélyban aláírt békeszerződés értelmében az ország elvesztette területének több mint 2/3-át, lakosságának pedig közel ugyanekkora hányadát.

Trianonban megtagadták a népek önrendelkezési jogát, s még súlyosabb állapotokat teremtettek, mint amelyet orvosolni akartak, mert az utódállamok 42 millió lakosára mintegy 16 millió más nemzetiségi jutott.

Az eltelt évtizedek olykor területi revízióról, máskor belenyugvásról, a talpra állás és újrakezdés lehetetlenségéről szóltak.

Ismerős Arcok koncert, 18 órától a Szabadság parkban
Az Ismerős Arcok nemzetirock-együttes 1999. október 23-án alakult. Egy erdélyi út következményeként változott meg szövegviláguk és témaválasztásuk, mely nagyrészt a magyar emberek és a nemzet sorsával, a trianoni döntés igazságtalanságával foglalkozik. Zenéjükben a népi elemek, népdalfeldolgozások mellett előfordulnak hard rock, heavy metal stílusú alkotások. A koncert térítésmentes.

Emlékezés az Anyai fájdalom szobornál, 17 órakor
Újpest Önkormányzata koszorúzással egybekötött megemlékezést tart június 4-én, 17 órakor a Szent István téren, az Anyai fájdalom szobornál, amely az újpestiek trianoni emlékműve. Kocsis András Kossuth-díjas művész 1937-ben készítette alkotását, amelynek valóságtartalmát sokáig leplezni kellett. Az emlékművé váló szobor hosszú viszontagságos múlt után ismét eredeti helyén áll Újpest szívében, ahol emlékhellyé vált.