Kalkulálható gázárak

  •  
  •  
  •  

Elrohant mellettünk a világválság a maga árrobbanásaival, vagy még kavarja a forgószelet, nehéz eldönteni. Annyi bizonyos, hogy a jelenlegi árviharban óriási érdeklődést váltott ki Újpesten a központi fűtések megtakarítását – is – célzó ÖKO-program nyújtotta pályázati rendszer.

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-style-parent:””;
font-size:11.0pt;”Calibri”,”sans-serif”;
mso-fareast-“Times New Roman”;
mso-bidi-“Times New Roman”;}

Az újpesti Berda lakásszövetkezet sikerrel élt már a Panel-program nyújtotta lehetőségekkel is 302 lakásban. Idén az ÖKO-program segítségével a fűtésrendszer módosítására nyújtottak be pályázatot – mindez 3000 lakást érint, ami szinte a teljes újpesti belsővárosi terület lakóközösségeit lefedi. A pályázat lehetőséget biztosít a korszerűtlen, régi egycsöves fűtési rendszer tömbönkénti felújítására és átkötőszakaszok beépítésére, szabályozható költségmegosztóval. Magyarán: a korszerűsítések lehetővé teszik, hogy lakásonkénti mérésekkel megállapítható legyen a személyre szabott fogyasztás mértéke, ami eddig a panelépületek egyik legnagyobb gondját jelentette, mivel a fűtési szezon beindításával annak leállításáig lényegében egyetlen fűtésszabályozó létezett: a szobaablak.

Mivel a pályázat benyújtásához egységes akarat szükséges, önkéntelenül felmerült a kérdés, hogy miként sikerült meggyőzni a közel 10 000 embert a terv hatékonyságáról:

-Egyszerűen felsoroltuk a tényeket – válaszolta röviden a lakásszövetkezet vezetője, Vas Ferenc. – Három alapvető pilléren nyugszik a várható hatékonyság: a pályázat beadásával a FŐTÁV-val minden tulajdonos olyan szerződést írhat alá, amely már eleve 10 százalékos alapdíj-kedvezményt biztosít; másodikként említhetjük, hogy az előzetes modellek bebizonyították a 10-15 százalékos megtakarítás lehetőségét a programmal élő épületeknél s a harmadik meggyőző érv, hogy a konvektorokra telepíthető „hőmérők”, termosztatikus fejek mérései pedig biztosítják az arányos költségek megállapíthatóságát. Akár személyre – lakásra – lebontva is kalkulálhatóak lesznek a költségek.

A program jelentőségét többek között az adja, hogy a hőelosztás kétféleképpen is befolyásolhatja a jövőben a társasházak költségeit: egyrészt a lakóközösség egészének a kiadásai, másrészt az egyéni lakások fogyasztása is mérhetővé válik. Mindez a tervek szerint komoly megtakarításokat eredményezhet, ami persze nincs ingyen. Mind a lakásszövetkezet, mind az önkormányzat komoly önrészt vállal a programban való résztvétel elnyeréséhez:

A megvalósításhoz szükséges 407 milliós költség 15 százaléka a városvezetésé, 35 százalékot biztosít az állami hozzájárulás és a fennmaradó 50 százalék terheli a Berda lakásszövetkezet költségvetését:

-Nagy számok, de a megtakarítás hosszútávon a legnagyobb nyereség a lakóink számára – kommentálta a tények számait Vas Ferenc. S hogy mindezt hatékony elképzelésnek tartja a lakosság is, mi sem bizonyítja jobban, hogy a FŐTÁV által kiküldött több, mint 1000 pályázati anyagnak szinte a fele visszaérkezett már, jelezvén a programban való résztvételi szándékot. S hogy az arányok érzékelhetőek legyenek: az általunk beadott pályázat csak egy a félezerből s ez az egy is közel 10 000 embert képvisel