Káposztás finomságok

  •  
  •  
  •  

A téli ételek repertoárjában gyakran szerepel a káposzta. Változatos ételek készülhetnek a fejes káposztából, lila káposztából, de a nagy kedvenc a savanyú káposzta.

A téli ünnepek alatt sokan főznek savanyú káposztás ételeket. Amennyiben nem tudunk savanyú káposztafejet venni, akkor a savanyú szálas káposzta közé tegyük nagyobb edénybe 5–6 napra.

Töltött káposzta másképpen: 1 kg savanyú káposztát kuktában kevés vízzel, aprított hagymával, lestyán, babérlevél, tárkony és bors fűszerekkel 20 percig főzzük. A savanyított káposztafejet leveleire szedjük, ereit kivágjuk. 30 dkg füstölt kolbászt megdarálunk, 4 evőkanál áztatott zabpehely, 1 kiskanál piros paprika, 3 gerezd zúzott fokhagyma keverékével összedolgozzuk. Ezzel töltjük meg a káposztaleveleket, majd egy kiolajozott tepsibe egymás mellé helyezzük. Egy réteg legyen csak. Amennyiben több töltelék van, tegyük másik tepsibe. A kuktában főtt káposztából kivesszük a babérleveleket, és a töltelékekre öntjük. A levével szabályozzuk, hogy ne száradjon ki, többször locsolhatjuk. 50 percig sütjük a sütőben. Tejföllel tálaljuk.

Káposztás leveles tészta:
0,5 kg lila káposztát 1 lila hagymával puhára párolunk. Fűszerezzük köménymaggal, sóval, borssal. A mirelit leveles tésztát vékonyra nyújtjuk, bögrével kiszaggatjuk. Muffinformákat kibélelünk vele. A káposztához 1 evőkanál lenmaglisztet, 5 dkg reszelt sajtot keverünk. Ezzel töltjük meg a kosárkákat. A tetejére 5 dkg füstölt sajtot szórunk és forró sütőben 15 percig sütjük.

A káposztás töltelékkel készülhet rétes vagy leveles táska. Savanyú káposztával is készíthetjük, sajtkrémmel, tormával, paradicsompürével, virslivel, kolbásszal, búzacsírával vagy más fűszerekkel ízesítve, dúsítva.