Káposztás rétes
Hozzávalók:
4 db réteslap
1 dl olaj
1 kg reszelt fejes káposzta
só, bors, őrölt kömény
Az olajon megdinszteljük a káposztát, sóval, borssal, köménnyel ízesítjük. Ízlésünknek megfelelően tehetünk bele kevés cukrot is.
2 réteslapot nedves konyharuhára terítünk, és rátesszük a párolt káposzta felét. Felcsavarjuk lazán a konyharuha segítségével, és tepsibe tesszük. A másik 2 réteslapot ugyanúgy megtöltjük, és feltekerjük. Szilikon ecsettel bekenjük a tetejét olajjal. Előmelegített sütőben pirosra sütjük.
Káposztás nudli
Hozzávalók:
1 kg mirelit nudli
1 kg reszelt fejes káposzta
2 fej aprított vöröshagyma
1 dl olívaolaj
só, bors
A nudlit megfőzzük sós vízben, majd leszűrjük. A hagymát üvegesre pároljuk az olajon, majd hozzá tesszük a káposztát, sózzuk, borsozzuk, és puhára pároljuk. Hozzá keverjük a nudlit. Bármilyen salátával kínálhatjuk.
Paradicsomos káposzta
Hozzávalók:
1 kg szeletelt fejes káposzta
0,5 dl olaj
1 fej vörös hagyma
30 dkg sűrített paradicsom pép
3 evőkanál liszt
1 dkg fűszer paprika
ízlés szerint 2 – 3 kanál nádcukor
só, bors, őrölt kömény.
Az olajon megpirítjuk a hagymát, majd a paradicsom pépet. Ráhintjük a lisztet, összepirítjuk a szeletelt káposztával. Felöntjük vízzel, hogy éppen ellepje. A fűszerekkel ízesítjük, és puhára főzzük. A paradicsom mennyiségét is változtathatjuk.
Az ételek sűrítésénél alkalmazhatunk finom rostokat, mint a búzakorpa, búzacsíra, zabkorpa, lenmagpehely, útifűmag őrlemény. Összekeverve beletehetjük a rétesbe, vagy a főzelékbe.
Jó étvágyat!
Lettner Annamária, dietetikus