Karácsony: Budapest helytállt a járványban

  •  
  •  
  •  

Prezentációt mutatott be Budapest főpolgármestere, a bajok nem múltak el.

Budapest lakossága, a szociális dolgozók egyaránt jól vizsgáztak eddig a járványhelyzetben – ez volt a legfontosabb tanulsága annak a prezentációnak, melyet a főpolgármester mutatott be pénteken a Covid 19-vizsgálóbizottság előtt.

Karácsony Gergely elmondta, hogy jelenleg a fővárost három komoly gond sújtja, mindhárom jelentős anyagi terhet ró a fővárosra. A járványhelyzet 52 milliárdos, a gazdasági és szociális válság 31 milliárdos, a kormányzati elvonások pedig eddig 15,8 milliárdos hiányt okoztak vagy okozhatnak a jövőben.

„A kormány csak az egyik kezével küzd a járvány ellen, a másik kezével viszont az önkormányzatokkal vette fel a harcot, ez pedig óriási politikai felelőtlenség”

– fogalmazott Karácsony.

Kitért arra, hogy a főváros minden egyes járványügyi intézkedést előbb hozott meg, mint maga a kormány. A Google adataiból kiderült az is, hogy a budapestiek az országos átlagnál sokkal komolyabb mértékben szűkítették a személyes kontaktusaik számát, elősegítve ezzel azt, hogy a járvány a lehető legkevésbé terjedjen. Ennek meg is volt az eredménye: a fővárosban 12% volt tavaly a koronavírus miatti többlethalálozás, amely megyei összevetésben az első helyre repítette a fővárost. A tömegközlekedési eszközökön már az év végén az utasok 99 százaléka viselte a maszkot.

Karácsony Gergely beszélt arról is, hogy a főváros gyakorlatilag igazodási ponttá vált abban a tekintetben, hogy ha itt emelkedik a fertőzések száma, akkor napokon elül számítani lehet arra, hogy ez a szám országosan is komoly növekedésnek indul.

„Tényleg borzalmasan nehéz két-három hét jön, ezt tetézi az is, hogy mind az emberek, mind pedig a gazdasági szereplők türelme fogytán van”

– fűzte hozzá.

Beszélt arról is, hogy a kormány járványkezelése megbukott: ezt azzal támasztotta alá, hogy az Eurostat alapján Magyarország benne van a Top15-ben abban a tekintetben, hogy 100 ezer főre vetítve hányan haltak meg koronavírusban. Nevetségesnek nevezte, hogy bár maga az Eurostat a Központi Statisztikai Hivatal adataiból dolgozik, azokat a KSH kérésre sem adja ki itthon újságíróknak.

A főpolgármester kitért arra az elképesztő méretű támadásra, amit az idősotthonok miatt kapott a főváros egy évvel ezelőtt, az első járványhullám idején. Cáfolva ennek létjogosultságát, grafikonokkal támasztotta alá, hogy az utasításoknak megfelelően minden védőfelszerelés a szükséges és előírt mennyiségben rendelkezésre állt, sőt, az első fertőzött is a kórházból került vissza az idősotthonba. Ekkor hosszas levelezésbe kezdtek a kormánnyal, akik „kioktató hangú levelekben” azt válaszolták, hogy a tesztelés pénzkidobás.

„A járványnak nincs vége, és nagyon fontos, hogy az oltási program sikeres legyen. Ebben szerencsére már konstruktívabbnak mutatkozik a kormány, jól fogadták az oltási tervünket, amellyel a főváros szeretne besegíteni.”

A főpolgármester expozéját azzal zárta: bár a kormány mindent megtesz, hogy magát Budapestet és az ellenzéki vezetésű kerületeket ellehetetlenítse, a fejlesztések, amennyire a mozgástér megengedi, folytatódni fognak.

, , , ,