Képzőművészeti kincsek Újpesten

  •  
  •  
  •  

A Kárpát-medence több magyarlakta területe után Újpestre is megérkezett Barcsay mester és tanítványai vándorkiállítása. A Barcsay Jenő, Balogh László, Deim Pál és Konok Tamás szitanyomatait bemutató tárlat január 9-én nyílt meg a Polgár Centrumban.

A kiállítás anyaga kizárólag szitanyomatokból áll, amelyek nagy része Szentendrén készült. A szitanyomás, mint a képzőművészet egyik sokszorosító technikája a múlt század harmincas, negyvenes éveiben jelent meg az Egyesült Államokban.

Alkalmazásának nagy fejlődése a második világháború után indult el. Barcsay Jenő figyelmét fiatalabb, szentendrei pályatársai irányították rá a technikára. Azon kevés művészek közé tartozott, akinek képi világa alkalmas volt a szitatechnika általi sokszorosításra. A művek azért is különlegesek, mert mind a négy alkotó szitanyomatai hordozzák művészetük lényegét. Ily módon a kiállítás látogatói közvetlen kapcsolatba kerülhetnek a XX. század magyar képzőművészetének kimagasló alakjaival.

Kincset rejt az újpesti uszoda bezárt épülete
Az egykori gyógyfürdő falai Barcsay Jenő 1974-ben készített mozaik-kompozícióját őrzik. Az uszoda falát díszítő, körülbelül harminc négyzetméteres muranói üvegmozaik állami megrendelés volt. A műalkotást kifejezetten oda szánták, beillesztették a készülő uszoda tervébe. Újpest önkormányzata levédette az alkotást, így az épület egyedüli haszonélvezőjévé vált.

D.V.