Kert körüli teendők a téli időszakban

  •  
  •  
  •  

Mind a kerületi és a fővárosi önkormányzatnak, mind nekünk, újpesti lakóknak tenni kell azért, hogy a kerület zöldfelületei tiszták és gondozottak legyenek. Az előírások szerint az ingatlanok előtti járda és zöldsáv tisztán- és gyommentesen tartása, síkosságmentesítése az ingatlantulajdonosok kötelezettsége – ennek végrehajtását a Fővárosi Közterület-felügyeletnek kell ellenőriznie.
Parkgondozási, komposztálási és egyéb teendőkről, tanácsokról és hírekről olvashatnak cikkünkben.

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-style-parent:””;
line-height:115%;
font-size:11.0pt;”Calibri”,”sans-serif”;
mso-fareast-“Times New Roman”;}

KOMPOSZTÁLÁS

A kukába kerülő háztartási hulladék mintegy 30%-a olyan szerves anyag, amit komposztálni lehetne – azaz közel harmadával lehetne csökkenteni a kommunális lerakókba hordott szemét mennyiségét.

A komposztálás egyszerű, olcsó és környezetbarát. Javítja a talaj szerkezetét, növeli vízmegkötő- és termőképességét, gátolja az értékes tápanyagok kimosódását a földből. Ellentétben a tőzeggel, a komposzt a tápanyagokat visszajuttatja a talajba, ezzel példátlan módon gazdagítja annak élővilágát.

ÉGETÉS HELYETT IS KOMPOSZTÁLJUNK!

A kerti hulladékoktól sok ingatlantulajdonos égetéssel igyekszik megszabadulni, ám ennél sokkal környezetkímélőbb módszer a komposztálás. Bár a kerület rendelete értelmében zöldhulladékot csak októbertől áprilisig szabad égetni, az önkormányzat célja hosszú távon az, hogy a zöldhulladék égetés megszűnjön a kerületben, mentesítve környezetünket a füstöléssel együtt járó légszennyezés ártalmaitól.

 
TANÁCSOK A KERTI KOMPOSZTÁLÁSHOZ:

A komposztálót félárnyékos helyen, lakóháztól távolabb érdemes telepíteni.

Aszályosabb időszakban nem szárad ki a komposzt, ha folyamatosan esővízzel öntözzük,vagy kilyuggatott műanyag fóliával takarjuk le.

Esős évszakban sem rothad meg, ha rendszeresen átrakjuk, levegőztetjük és száraz levelet, fűrészport vagy homokot keverünk hozzá.

A komposztálás folyamatának feltételei a jó oxigénellátás és a megfelelő nedvességtartalom. Ha a nyersanyag levegőtlenné válik, nemkívánatos baktériumok szaporodnak el benne, melyek tevékenysége folytán a komposzt bűzlő, rothadó masszává válik. Ezért fontos a levegős tárolóhely biztosítása és a lazító anyagok (szalma, nyesedék) hozzáadása. A komposzt szerencsés esetben 6–9 hónap alatt válik éretté.

Ne feledjük: a komposztot időnként kezelni (forgatni) kell!

 
FASOR

Újpest területén fasor rehabilitációt tervezünk, melyet az elkövetkezendő 10 év alatt szeretnénk megvalósítani. Elképzeléseink szerint Újpest területét 10 körzetre osztjuk fel, s fontossági sorrendben végezzük el az egy év alatt esedékes munkákat. Idei évben a Deák utca, valamint az Attila utca változatos képet adó, idős, korhadt, BALESET- ÉS ÉLETVESZÉLYES fáit cseréljük le egyöntetű, fiatal fasorra. Ha bizonyos időközönként nem kerülne sor a fiatalításra, néhány évtized múlva egyszerre kellene nagy területen kivágni az idős, beteg fákat és a helyükre újat ültetni – ez pedig nagyban megváltoztatná az utcák, parkok, játszóterek arculatát.

 
 
PARKGONDOZÁS

A növények megóvása érdekében az önkormányzat kérésére a parkfenntartó cég télen nemcsak sóval, hanem egyéb környezetbarát anyagokkal (zeolit, homok) biztosítja a parkokon átvezető utak síkosságmentesítését.

 
HOGYAN  TELELTESSÜK  MUSKÁTLINKAT ?

A legegyszerűbb, ha virágunkat világos helyiségben 6–8 fokos állandó hőmérséklet mellett saját ládájában teleltetjük át. Csak ritkán öntözzük, arra azonban figyeljünk, hogy földje ne legyen porszáraz.

Másik megoldás, amikor a földből kivett növény gyökereit és hajtásaikat visszavágjuk, majd akár egy tucat tövet egyetlen nagyobb cserépbe összeültetünk. A lényeg, hogy ne érje fagy a növényt, de akár teljesen sötét helyen is tárolhatjuk. Tavasszal vegyük ki a földből a töveket, áztassuk vízbe és ültessük szét az éledező virágokat.

Próbálkozhatunk a hajtások eldugványozásával is. Szeptember, október táján néhány hajtást levágunk az elvirágzott muskátlitövekről és cserépbe ültetve meggyökeresítjük. A fejlődésnek induló növényeket világos és meleg helyen tartjuk.