Kerülőúton venné vissza a tavaly elbukott településeket a kormány?

  •  
  •  
  •  

Két éven belül csődbe mehet az újpesti és a rákospalotai önkormányzat is, ha érvényben maradnak az önkormányzatokat sújtó intézkedések- mondta el Korrekt című műsorunkban Hajdu László Újpest-Rákospalota országgyűlési képviselője. A műsor másik vendége Varju László, Újpest-Angyalföld országgyűlési képviselője volt, aki arra mutatott rá, hogyan törekszik a kormány a teljes önkormányzati rendszer felszámolására.

A két DK-s politikus november végén tartott sajtótájékoztatót az istvántelki vasútállomáson. Az itt álló vasúti felüljáró fél éve le van zárva. Hajdu László levélben fordult Bártfai-Máger Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterhez, amelyben arra kéri, vizsgálják felül a híd sorsát. A képviselő a Korrektben elmondta: ez azért fontos kérdés, mert a IV. és a XV. kerület határán levő felüljárót nagyon sokan használják, és most, hogy nem tudnak átkelni rajta, kénytelenek életveszélyes módon a sínek között botorkálva közlekedni. A politikus szerint elfogadhatatlan, hogy június végén úgy zárták le a felüljárót, hogy a helyiek semmilyen tájékoztatást nem kaptak, de még egy táblát, feliratot sem helyeztek el az állomáson. Varju László hozzátette: mindketten „ostorozni fogják” a MÁV-ot és az illetékes minisztériumot, hogy újítsák fel a gyalogoshidat. „Ha ehhez kormányváltás kell, akkor az lesz” – szögezte le a képviselő.

 

 

A kormány múlt héten egyik az éj leple alatt hozott, az önkormányzati adók emelését és új adók kivetését megtiltó rendelkezéséről Varju László elmondta: az Országgyűlés Költségvetési bizottságának elnökeként látja, hogy „a kormány nagyon nagy bajban van”. A korábbi költekezés, a járvány költségeivel és a gazdasági válsággal együtt „közel 4 ezer milliárd forintos lyuk tátong a költségvetésen”. Ezt részben „a korábban szapult” devizahitelek felvételével, részben a terheknek a településekre hárításával próbálják betömni – mutatott rá a politikus. Hangsúlyozta: „tarthatatlan állapot”, hogy segítségnyújtás helyett a kormány újabb forrásokat von el az önkormányzatoktól.

Hajdu László hozzátette: az önkormányzatok szorongatása valójában egy közbevetéssel a lakosok megsarcolása, hiszen számos szolgáltatást ezeken keresztül kapnak az emberek. A kormányzati elvonások Újpestet 2 milliárd, Rákospalotát 1,8 milliárd forinttal rövidítik meg. A képviselő szerint ez akár ahhoz is vezethet, hogy a két kerület két éven belül fizetésképtelenné válhat, ekkor pedig csődbiztos kerül az önkormányzat élére.

Mindkét politikus egyetértett abban, hogy az elvonások mögött az a törekvés húzódhat meg, hogy a kormányerők ismét visszavegyék azoknak a településeknek a vezetését, amelyeken tavaly ősszel elbuktak. „Lépésről lépésre halad előre a kormány az önkormányzatiság felszámolásában, már nagyon közel állunk a tanácsrendszerhez” – mutatott rá Varju László.

Hajdu László szerint a központosítás mellett a kiszervezés is a kormányzat céljai közé tartozik. Felhívta a figyelmet arra az Országgyűlés előtt fekvő javaslatra, mely szerint az elektronikus úton értékesíthető szolgáltatásokat (például a parkolást, vagy a közműveket) a kukaholdinghoz hasonló nagy, országos cég hatáskörébe utalják. A feladatokat aztán koncesszióba adhatják ki alvállalkozóknak. Becslések szerint akár kétezermilliárdos piac nyílhat így meg a kiválasztott cégek számára.

,