Egyszerű, de nagyszerű recept egyenesen az Újpesti Piac magazin legfrissebb számából!
• 65 dkg liszt,
• 9 evőkanál cukor,
• 9 evőkanál méz,
• 2 egész tojás és 2 tojássárgája,
• 1 kávéskanál mézeskalács-fűszerkeverék,
• 14 dkg margarin,
• 3 evőkanál tejföl,
• 1 kávéskanál szódabikarbóna,
• 1 tojás a mézeskalácsok megkenéséhez.
2. Hozzáadjuk a cukrot, majd a tejfölt, a tojásokat és a tojássárgákat. Ezzel tovább keverjük.
3. A mézet a szódabikarbónával felforraljuk (figyelj rá, hogy ne nagyon kis lábosba tedd, mert nagyon fel fog habosodni!) és még forrón az előző keverékhez öntjük és simára keverjük.
4. Végül a lisztet és a mézeskalács fűszerkeveréket adjuk hozzá és kézzel összegyúrjuk.
5. 1 órára hűtőbe tesszük pihenni. Nagyon jó tésztája lesz, kevés liszt kell csak alá a deszkára, de nem ragad, könnyű vele dolgozni!
6. A hűtőből kivéve kb. 1/2 cm vastagságúra nyújtjuk. Karácsonyi formákkal kiszaggatjuk.
7. A sütőt 180ºC-ra melegítjük. A kiszaggatott mézeskalácstésztát sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, nem túl közel egymáshoz, mert meg fognak dagadni a mézeskalácsok.
8. Az egész tojást felhabosítjuk, és a sütik tetejét megkenjük vele.
9. Kb. 10 percig sütjük. Figyeljünk rá, hogy ne süssük nagyon barnára, csak épphogy egy kicsi színe legyen, mert ha nagyon megsütjük, akkor nem marad puha.
10. Fogyasszuk egészséggel!