Két lábbal a Földön

  •  
  •  
  •  

Egy évvel ezelőtt-a 2009-es évet célzó prognózisban úgy fogalmazott Újpest polgármestere: két lábbal a Földön járva kell tervezni és végigvinni az előttünk álló év feladatait. Az akkor még előttünk álló esztendőt lassan magunk mögött tudjuk. Mérlegkészítésre kértük dr. Derce Tamást, Újpest polgármesterét, és az önkormányzatiság huszadik évéhez közeledve: a jövőre tervezhető feladatok felvázolására is.

Történtek intézményvezetői cserék, kinevezések is, mit várnak az új vezetéstől?

v:* {behavior:url(#default#VML);}
o:* {behavior:url(#default#VML);}
w:* {behavior:url(#default#VML);}
.shape {behavior:url(#default#VML);}

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

st1:*{behavior:url(#ieooui) }


/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;}

          Két lábbal a Földön- mit jelent ez egy önkormányzat életében?

          – A maximális programot, amit tervezhetünk, amelyről egyáltalán álmodozhatunk.  Igaz ez a visszatekintésre, de a jövő évre előretekintve is. Húsz éve az önkormányzati rendszer az állami feladatok 90 százalékában finanszírozásra számíthatott. Az eltelt évek az állami feladatok finanszírozásában drasztikus csökkenést hoztak, mára odáig jutottunk, hogy az állam által az önkormányzatokra testált amúgy egyre bővülő feladatok ellátásának mindössze 50 százaléka érkezik a büdzséből. Beszédes szám ez. Önkormányzatunk a kezdetek óta arra törekszik, hogy hosszú távra is tervezzen, lássa és láttassa feladatait. Ennek régóta nem kedvez a gazdasági-pénzügyi környezet. További törekvésünk, hogy mindig hitelfelvétel és ily módon eladósodás nélkül induljunk neki egy új gazdasági évnek. A két lábon állás, járás tehát alapfeltétel volt és lesz a 2010-es esztendőre előretekintve is. Feladataink olykor több esztendőn is átnyúlnak. Régen megtanultuk, hogy addig nyújtózkodjunk, ameddig a takarónk ér. Néha ezt a bizonyos takarót megtoldjuk néhány centivel, azaz pályázatokon nyert pénzösszeggel. Ezekért a pályázati sikerekért is keményen meg kellett dolgoznunk, egy folyamatosan változó jogszabályi környezetben újra és újra igazodnunk kell a játékszabályokhoz, a pályázatokat emiatt újra kell sok esetben dolgoznunk. De Napóleont idézve: az a hadvezér,aki kész csatatervvel érkezik a csatába, megbukik. Folyamatosan változó környezetünkre  nagyon jellemző ez a mondás ma is.

          -Milyen eredmények jellemzik a 2009-es esztendőt?

          A talpon maradást említeném elsőként. Nem zártunk be intézményt. Tavasszal látványos szakaszába ért és alapkőletétellel folytatódott a városközpontban a Főtér 17 ezer 300 négyzetméterének átépítése. Az újpestiekkel együtt nyár végén már a járólapokat tettük le a városnapok alkalmából. A tervek időnként változtatást kívánnak, hiszen vannak olyan előre nem látható, meghökkentő dolgok, mint például a közműtérképek hiányossága,. Jellemző példa erre az a gázzal teli, ledugózott cső, amelyről a Gázművek sem tudott, mégis ott volt a lábunk alatt. A lakossági kérésre elvetettük a korábban tervezett főtéri pergolákat és módosítottunk a terveken. Befogadtuk az Egek Királynéja katolikus főplébánia kertjének kialakítását is, hiszen a megszépülő téren erre is áldozni kell. Érkezett pályázati forrás a Nyár utcai JMK óvoda és a Park óvoda felújítására is. Megújultak a játszóterek, parkok. Szinte Kőműves Kelemenné balladáját énekeljük meg mi is, amikor ugyan nem a falak omlanak le éjszakánként, hanem napról napra újratakarítjuk, összesöpörjük a várost- saját költségvetésünkből jelentős összeget áldozva erre. Létrehoztuk a közterület felügyeletet.  Avattunk köztéri szobrot, és jutott virágokra is. A közérzetet javító tényezők. Jelentős lépésként értékelem vezetőtársaimmal együtt, hogy az újpesti önkormányzat anyagi támogatásával költözött a korábban a Jókai utcában lévő gyermekszakrendelő a Görgey úti SZTK épületben elkülönített részre. Bár a gyermekszakrendelő üzemeltetése a fővárosi önkormányzat- Károlyi Sándor Kórházhoz csatolt – feladata, a lakosság ellátása érdekében nekünk is segítenünk kellett. Ez nem egyedi ügy, például a Szilágyi úti felüljáró megépítésének negyedét vállaltuk át 4 évvel ezelőtt a közlekedés javítása érdekében. Decemberi testületi ülésünkön a gyermekszakrendelő eszközbeszerzésre nyújtottunk költségvetésünkből lehetőséget. Számomra örömteli, hogy az önkormányzati erkölcsi elismerések továbbra is rangot adnak, legyen szó diák-díjazottakról , vagy a felnőttek számára odaítélt elismeréséről. Pozitívnak tartom, hogy hozzájárultunk  a szakrális épületek állagmegóvásához, és tudtuk még támogatni a civil szervezeteket is.  

          -Mi várható, tervezhető 2010-re?

          Kész tény: 1 milliárd forintot vesznek el tőlünk, ami nagyon nagy pénz. Véleményem szerint ez bűn is, hiszen az önkormányzatok vannak közvetlen kapcsolatban a lakossággal. Így látványos terveink nekünk sincsenek. Csak olyanok, amelyek teljesíthetőek. Ilyen például a Főtér program nagy fejezetének befejezése. De terveink mentén tárgyalásokat folytattunk a Fővárosi Önkormányzattal is , amelyek több ponton érintenek bennünket. Tíz évvel ezelőtt az újpesti és a káposztásmegyeri területeket a fővárosi önkormányzattal közösen tulajdonló önkormányzatunk hozta létre az ÉPIT , azaz az Észak-Pesti Ingatlan és Területfejlesztési részvénytársaságot, amelynek fő feladata éppen a közösen birtokolt  ingatlanok kezelése, értékesítése volt. Mi már ez év tavaszán jeleztük a fővárosi önkormányzatnak, hogy az év végén lejár a társaság működésére meghatározott tizedik év, és javaslatot tettünk a folytatásra. Mi ugyanis , a képviselő-testülettel együtt, úgy ítéljük meg: van még feladat , kár lenne, ha a Zrt. a felszámolás áldozata lenne. A három újpesti illetőségű fővárosi képviselő közbenjárására sikerült is fél évet nyerünk, hogy le tudjuk rendezni az ÉPIT Zrt. sorsát.  Erre azért is nagy szükség van, mert a fővárosi önkormányzat pozitívan bírálta el a felnőtt szakrendelő felújítását célzó  pályázatát és  megindulhat- önkormányzatunk támogatásával –  a szakrendelő felújítás. Elsőként a nyílászárók, a gépészet újulnának meg és további pályázati összegekből lehetőség nyílik reményeink szerint további felújításokra. Úgy gondolom ez egy Főtér-nagyságú, több éven át tartó feladat, ami nagyon fontos és régóta tervezett felújítás. Ha minden a tervek szerint halad, tavasszal kezdődhet a felújítás. Szeretnénk mielőbb átköltöztetni a mostoha körülmények között lévő gyermekfogászati szakrendelést is.

          Újpest mumusa a közlekedés, amelynek során napi téma például a Váci út forgalma.

          Sajnos nemcsak a Váci út mentén lakók jelzik a forgalommal járó zajhatást. Zajterhelés az MO-ás út mellől is van, sokan zajvédő fal megépítésében látnák a megoldást. Ezzel is foglalkoznunk kell. DE ha már a közlekedésnél tartunk: Székesdűlőn megkezdődik a tervek szerint az esővíz csatorna építése,ami feltétele a szilárd útburkolat kialakításának. Ez jelzi, célba értek azok a tárgyalások, amelyeket a terület másik tulajdonosaival: Dunakeszi önkormányzatával és a francia tulajdonban lévő bevásárló központ vezetésével folytattunk.

          Szó esett a jövő évi költségvetés kapcsán a csökkenő állami támogatásról. Miként tervezi az önkormányzat a saját bevételeit?

          Előrelátóan és a lehetőségek felmérésével. Mivel a munkahelyek megtartásában vajmi kevés a szerepünk, más módon támogatjuk az újpestieket.  A vállalkozók  számára jó hír, hogy nem emel bérleti díjat az önkormányzat, és a helypénzt sem az újpesti piacon.  Az infláció alatti ráta alatt emelkedik az építmény és a telek adó. Mindezek apró, de jobb közérzetet biztosító döntések lehetnek. Szeretném remélni, hogy a 2010- es esztendő se legyen rosszabb mint az idei , anyagiakban sajnos  már nem bővelkedő esztendő volt. Kívánom, hogy sikerüljön továbbra is két lábbal a Földön maradni . Ennek reményében a közelgő ünnepekre békét, boldogságot, szeretetteljes együtt töltött időt kívánok minden újpestinek.

 

1 év, több mint 1 milliárd forint uniós támogatás

 Újpesti példa: saját lábon, összefogással

 

Látványos változások történtek Újpesten az elmúlt egy esztendőben: épül az Új Főtér, Új Gyermek-szakrendelőt avattak, iskolákat, óvodákat újítottak fel, de magában a városban, Újpest utcáin is: parkok, játszóterek épültek, zajlott a VirágVáros- program és már közterület felügyelők vigyáznak a rendre. Dr. Trippon Norbert alpolgármester úgy véli, hogy mindez nem valósulhatott volna meg, ha nincs összefogás. Újpest jó példa arra, hogy ha van összefogás, akkor majdnem minden lehetséges.

 

Látványos és kézzelfogható eredmények…

 

„Változások nem csak
szavakban léteznek, aki jár a városban saját szemével láthatja az
eredményeket.”

 

– A elmúlt esztendőben nagy változások zajlottak Újpesten. Látványos és kézzelfogható változások az újpesti egészségügyben, oktatásban és magában a városban, Újpesten is. Változások melyek nem csak szavakban léteznek, aki jár a városban saját szemével láthatja az eredményeket.

Új Gyermek-szakrendelőt avattunk ez év márciusában, 30 millió forintot adtunk az újpesti háziorvosoknak, 250 millió forintot ajánlottunk fel a Felnőtt Szakrendelő felújítására, és már megkezdődött az Új Gyermekfogászat kialakításának előkészítő munkálata is.

Majdnem 200 millió forintot költöttünk az iskolák, óvodák, és intézményeink felújítására, 70 millió forintból tovább folytattuk a gyermekbarát játszóudvarokat kialakítását. Az oktatási ágazat által nyert 250 millió forint uniós támogatásból pedig megújult a JMK és a Park óvoda.

De az elmúlt egy évnek Újpest utcáin is nyoma van. Tovább folytatattuk a három éves park és játszótér felújítási programunkat, melynek keretében 18 parkot és játszóteret újítottunk fel, többek között megújult a Berda tér, és a Szíjgyártó utcai park is. Tovább folytattuk VirágVáros-programunkat melynek köszönhetően, Újpest Budapest egyik legvirágosabb kerületévé vált a nyáron, de ehhez kapcsolódóan akár a fasor rehabilitációt is említhetném. Azért, hogy nappal rend éjjel pedig nyugalom legyen, megalakult az Új Közterület-felügyelet is.

 

Összefogás nélkül Főtér – program sem lett volna…

 

„Újpest pártján állok és az
érdekel, hogy egy nagy ügy mellett és érdekében, miként lehet összefogást
teremteni.”

 

– Városfejlesztési politikánk fókuszában az Újpesti Önkormányzat rendszerváltozás utáni legnagyobb szabású beruházása a Főtér-program áll, melyre 780 millió forintos uniós támogatást nyertünk. Ha elmegyünk a Karácsonyi Vásárba, és megnézzük a vásári forgatagot, az új környezetet, a sok embert, és visszagondolunk arra, hogy pár évvel ezelőtt mi volt ugyanott, akkor túlzás nélkül állíthatjuk, hogy döbbenetes a változás. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az Új Főtér Budapest egyik legszebb főtere lesz, mellyel párhuzamosan zajlik az Újpesti Piac fejlesztése is.

A kezdeményezés mit sem ért volna, ha nincs mögötte az a civil összefogás, a kereskedők, a civil szervezetek, a lakosság és az egyházak részéről, ami Újpestet és magát a programot jellemzi.

Újpest jó példa arra, hogy ha van összefogás, akkor majdnem minden lehetséges. Amikor Újpestről gondolkodom, akkor legkevésbé sem érdekel a pártpolitika. Újpest pártján állok és az érdekel, hogy egy nagy ügy mellett és érdekében, miként lehet összefogást teremteni.

 

Új esztendő, új feladatokkal…

„Kampány ide – kampány oda,
Újpest ügyében ugyanúgy összefogásra lesz szükség!”

 

A jövő évben kettős kihívással nézünk szembe. Egyfelől egy gazdasági, másfelől egy politikai kihívással. A jövő év lényegében végig a kampány éve lesz. Mégis úgy gondolom, hogy arra kell törekednünk, hogy a pártok közti harcok ne törjék meg Újpest példátlan fejlődési ütemét. Meg kell akadályozni és megálljt kell mondani azoknak, akik politikai hadszíntérré akarják változtatni az iskolákat, az óvodákat, és a Hivatalt. Mert kampány ide – kampány oda, Újpest ügyében ugyanúgy összefogásra lesz szükség!

A jövő év másik nagy kihívása gazdasági jellegű. Nehéz év áll előttünk, a gazdasági nehézségek, a központi takarékosság miatt kevesebb kerül a város kasszájába. Nagy bölcsességre és szoros együttműködésre lesz szükség, annak érdekében, hogy, úgy ahogyan a múltban a jövőben is betudjuk osztani amink van, és jusson arra amire kell. Jusson az óvodák, iskolák, bölcsődék működtetésére, jusson az előkészített és megkezdett fejlesztéseinkre úgy, mint az Új Gyermekfogászatra vagy az Új Főtérre.

Ugyanakkor azt szeretnénk, hogy, úgy ahogy a múltban, a jövőben is, Újpest maradjon és legyen az a Város, amelyik a saját lábán áll, amelyik nem adósodott el, és nem függ senkitől.

Nem túlzás állítani, hogy néhány éven belül Újpest egész Észak – Budapest és vonzáskörzetének központja lehet.

Mindazonáltal a holnap kihívásaival holnap kell szembe néznünk. Most az ünnepnek van itt az ideje. Így ezúton szeretnék minden újpestinek Áldott, Boldog Karácsonyt és Sikerekben, Egészségben Gazdag Új Esztendőt kívánni.

 

Sikeres pályázatok, sikeres rendezvények

 

Véget ért egy év, s ilyenkor az emberek visszatekintenek az elmúlt tizenkét hónapra. Nincs ez másképp a városvezetők esetében sem. Belán Beatrix, az oktatásért, kultúráért felelős alpolgármester sikeresnek értékelte a 2009. esztendőt.

 

-Idén intézményvezetői változások történtek főként az oktatási és kulturális területen. Mit ár e témában az új esztendőtől? 

– Egyrészt azt, hogy az intézmények továbbra is jól működjenek mind szakmai, mind anyag szempontok szerint. Nem könnyű egy művelődési intézményt manapság profitorientáltan működtetni, de mivel ezek a létesítmények az adófizetők pénzéből működnek, elvárható, hogy a vezetők a pénzügyi stabilitást is megcélozzák.

– A kiválóan dolgozó pedagógusok, és diákok munkáját minden nyáron díjazza az önkormányzat.

– Tíz, nehéz körülmények közt élő tanuló diákösztöndíjban részesült kiváló tanulmányi, vagy sporteredménye miatt. Újpest Gyermekeiért-díjjal tüntettük ki azokat a pedagógusokat, kollektívákat, akik a gyerekek nevelésében, közösségteremtésben kiemelkedő munkát végeztek. A tanév végén a legjobb újpesti tanulókat, sportolókat is kitüntettük, s ez a hagyomány jövőre is folytatódni fog. Megemlíteném a népszerű katalinpusztai, illetve a velencei táborainkat, kiemelve, hogy a Gyermekvédelmi Munkacsoport szervezésében olyanok is nyaralni tudtak, akiknek családja nem tudta volna ezt finanszírozni.

– Újpest igazi sportos várossá vált az elmúlt hónapokban.  

– Idén kettős évfordulót ünnepeltünk: önkormányzatunk ünnepélyes keretek között emlékezett meg Halassy Olivér születésének 100. évfordulójáról, és a róla elnevezett sportcentrum 20 éves fennállásáról. Sikeresek a sportrendezvényeink, új sportágak „honosodtak meg” a kerületben: az amerikai futball, a futsal, és a floorball. Sikeres volt a diákolimpia is, hangsúlyt fektettünk az idősek sportolási lehetőségeire, és az önkormányzati dolgozókat is megmozgattuk az év végi tekebajnokságon.

– Az újpestiek a kulturális rendezvényeken is örömmel vettek részt.

– Óriási tömeg gyűlt össze a városnapi ünnepségeken, a Káposztásmegyeri napon, a hozzá kapcsolódó futófesztiválokon is, és az Adyfamílián is. Elindítottunk egy hagyományt, a tanévzáró suli-buli partyt, s a művelődési házak is kitettek magukért: színházak, kiállítások, bálok, nótaestek, koncertek és egyéb kulturális programok színesítették az újpestiek életét.

– Engedjen meg egy személyes kérdést az interjú végén: marad idő a pihenésre is?

– Rengeteg karácsonyi ünnepélyre vagyok hivatalos: nemrég a Vöröskereszt ünnepségére hívtak, jártam a nyugdíjas klubok karácsonyán, a kisebbségek rendezvényein, a napokban pedig a Lions Club programján vettem részt. Természetesen a Karácsony a családé, aztán kis pihenés után újra a munka következik.

 

Mindent megteszünk a segítségért

 

Sikerek az egészségügyben, megnövekedett szociális feszültség. Nagy Istvánnal, Újpest szociális és egészségügyi területéért felelős alpolgármesterrel beszélgettünk az elmúlt év tapasztalatairól, eredményeiről.

 

Alpolgármester úr milyen tapasztalatokkal zárja az évet?  

– A gazdasági válság miatt érezhetően megnőtt a szociális feszültség. Újpesten idén 50 %-kal több lett a regisztrált munkanélküli. Mindent megpróbálunk, hogy segítsünk a rászorult embereken. A rendszeres szociális és a rendkívüli élethelyzetekben nyújtott támogatások mellett esetenként gyógyszerutalvánnyal, év végén ajándékutalvánnyal enyhítjük a terheket. Sokszor szembesülünk azzal, hogy a támogatás korlátozott, de a költségvetésben elfogadott előirányzatok nem léphetők át. Ezen olyan gazdaságpolitika segíthet, mely a munkahelyteremtést helyezi középpontba.

– A másik komoly probléma a lakáshitelesek helyzete.

– Volt, aki elveszítette a lakását, mert nem tudta fizetni a törlesztést, vannak, akiknek a közüzemi számlákra már nem jut. A nemrég bevezetett lakástörlesztési támogatást – ami nem az én értékrendem diktálta szempontok szerint lett elfogadva – 31 család vette igénybe. Azt gondolom, a neheze csak ezután jön.

– Beszéljünk azért sikerekről is.

– A gyermek szakrendelő beköltözött a felnőtt szakrendelőbe, a gyermekfogászat pedig átköltözhet az egykori Koktél Áruház emeletére, az eddigieknél jobb helyszínre. A háziorvosokat 30 MFt-tal támogattuk. Intézményvezetői változások is történtek. A Károlyi Kórház új főigazgatójával, dr. Bocskai Tamással legfontosabb feladatunknak a kórház megtartását tartjuk. Sajnos a szociális foglalkoztatás kissé mostoha területe Újpestnek. Az év elején a GE több évtizedes munkakapcsolat után felfüggesztette a megrendeléseit, veszélybe került az ott dolgozó 100 ember sorsa. Úgy tűnik, az új vezetővel, Szokira Anikóval megoldást találunk erre a problémára. A Twist Olivér Alapítvány nappali melegedője nagy kihasználtsággal működik, ezért az alapítvány kérte a férőhelyek megemelését. Újpest önkormányzata ezt támogatta, és több pénzt szavaztunk meg erre a célra.

– Beszéljünk a legkisebbekről és a legidősebbekről is.  

– Erősen megnőtt a bölcsődék iránti igény a GYES idejének megváltozásával, és a munkahelyféltés miatt. Visszaállítottunk néhány csoportszobát, egy uniós támogatású projektbe is belefogtunk, mellyel a Homoktövis bölcsődét tudnánk kibővíteni. Az idősgondozás jól működik a kerületben a Szociális és Egészségügyi Intézménynek köszönhetően. Ebben szeretnénk együttműködni a XIV. és XVI. kerülettel, hiszen a közös munkával rentábilissá is tehető az átmeneti otthon működtetése. Örömmel mondhatom, hogy idén a korábbinál több, a százéves kort megélt újpestit is köszönthettünk!

Alpolgármester úr hogy tölti az ünnepeket?

– A karácsonyt szeretteimmel töltöm, év végén pedig néhány napra elutazom. Megkezdődött a választási küzdelem, túlpolitizált lett az önkormányzat működése. A politikai érdekek miatt még a mindenkinek fontos ügyekhez is csak komoly küzdelmek árán lehet, – ha lehet – támogatást szerezni. A tapasztalom szerint ez kihat a helyi médiára is. Úgyhogy van mit kipihenni, és fel kell készülni a következő hónapok, évek feladataira is. Az emberekkel közösen kell majd rendbe tennünk mind az ország, mind Újpest dolgait.

 

Minél több megértést

Ismét véget ért egy év, ismét számot vethetünk önmagunkkal, munkánkkal, az elért eredményekkel és bizony hibáinkkal is mind magánemberként, mind politikusként egyaránt.

Újpest kétszeresen is korszakhatárhoz érkezett. Egyrészt beért az a több éves munka, amit a ciklus elején megkezdtünk. Új Főterünk épült, régóta húzódó szakrendelői felújítások kezdődtek, kezdődnek meg, parkok, játszóterek sokasága szépült, modernizálódott, új beruházások érkeztek Újpestre: hosszasan sorolhatnánk az eredményeket.

De korszakhatárhoz érkeztünk azzal is, hogy januártól egy feszített időszak kezdődik a választások közeledtével. Mit kívánhat ilyenkor egyszemélyben a politikus és a magánember? Minél több megértést és egymásra figyelést mind a közéletben, mind a személyes életünkben egyaránt, hiszen csak így őrizhetjük meg az emberi arcunkat.

Áldott, békés Karácsonyt és indulatmentes Új Esztendőt kívánva az MSZP újpesti szervezete nevében:

Juhász László

frakcióvezető   

 

Boldog karácsonyt!

Közeleg a karácsony – egy nehéz esztendő vége. Az ünnepi készülődés közben az ember számvetést készít, és egyúttal előre is próbál tekinteni. Az adventi várakozásban mindig ott a remény, hogy a holnap jobb lehet a mánál. Ilyenkor előtérbe kerülnek a közös értékek, amelyek mindannyiunk számára fontosak. Az otthon, a család. És persze a közös gondok is: a megélhetés, az egészség, a mindennapok biztonsága.

Használjuk ki az ünnep csendjét, a meghitt együttléteket a feltöltődésre, merítsünk hitet és reményt a közös percekből, az ajándékozás öröméből.

Hisszük, hogy a jövő esztendő a közéletben is elhozza a reményt, a régen várt változást. Jövőre Magyarország és Újpest is választ. A gondjaink és céljaink közösek, ezért van okunk bízni abban, hogy együtt megtaláljuk a közös megoldásokat és lehetőségeket.

Kívánunk minden újpestinek áldott karácsonyt, és sikeres új esztendőt!

Dr. Hollósi Antal      Wintermantel Zsolt

Fidesz Magyar Polgári Szövetség

 

Tisztelt Újpestiek!

Mindenkinek békés karácsonyi ünnepeket és boldog új esztendőt kíván az Újpestért Egyesület. Kívánjuk, hogy 2010 ne csak a nehézségekről szóljon és a választási év ellenére minél több politikamentes vidám pillanat legyen a családok életében

Dr. Kató Balázs

Újpestért Egyesület elnöke

 

A 2009-es évet Magyarországon nehézségekkel, problémákkal, válsággal teli időszakként  fogjuk őrizni emlékezetünkben.

Bizakodva országunk ügyeinek mielőbbi előremozdulásán és fellendülésében, kívánunk most Újpest minden kedves családjának és polgárának áldott, kegyelemteljes karácsonyi ünnepeket és békés, boldog újesztendőt az újpesti MDF frakció nevében:

Hock Zoltán frakcióvezető  és Molloné dr. Balog Éva  önkormányzati   képviselő

 

A KDNP újpesti szervezete ebben az évben is arra törekedett, hogy lehetőleg a megbékélésen és egymás elfogadásán alapuló közös munka jellemezze az önkormányzati munkánkat. Ez a törekvés kell, hogy jellemezze majd az elkövetkezendő, bizonyosan nem könnyű választási időszakokat is.

 Szerencsére az ádvent egy olyan időszak a magyar társadalom életében, amikor a legkeményebb szív is ellágyul egy-egy pillanatra. Rádöbbenünk, hogy a hit, remény, béke és szeretet egysége, ami kifejeződik az ádventi koszorú gyertyáiban is, olyan egység, amit mindörökké őriznünk kell. Ha tehetjük ki is terjeszthetjük a mindennapokra. Mindenképpen van értelme a szeretetre való törekvésnek, mert mindig van reményünk egy általunk csak részlegesen befolyásolt jobb világra Újpesten, ahol az életünk jelentős részét éljük. Igaz ez az önkormányzati dolgozókra, piacon árusítókra, és a kerületben lakókra egyaránt. Hinnünk kell abban, hogy olyan gyertya nincs, ami hiába világítana. Próbáljunk me