Kiállítás, árveréshez közeledve

  •  
  •  
  •  

Az év végére tervezett árverésig nem mindennapi jótékonysági vándorkiállítást láthat a művészetkedvelő. A zebegényi Szőnyi István Képzőművészeti Szabadiskola megmentését célként kitűző tárlat, újabb állomásként ,az Újpest Galériába érkezett szeptember 15-én .

Az Újpesten születő, ám Zebegényben alkotó Szőnyi István művészetét és emlékét ápoló művészek, művészettörténészek, a festőművész lánya valamint művészeti író egyaránt a kortárs képzőművészek segítségét kérte, hogy a zebegényi alkotótábor művésziskolája jövőre is kinyithassa kapuit. A korábban a Szőnyi István Baráti Kör által működtetett szabadiskola ugyanis a Szőnyi István Emlékmúzeumhoz került, de fenntartása kritikus ponthoz ért.

 A közel fél évszázada működő szabadiskola újpesti tehetségeket is nevelt, sőt vezetője is újpesti: Szunyoghy András az Újpesti Művészek Társasága elnöke, Újpestért-díjas képzőművész. A szabadiskola működtetését adóssággal vette át a múzeum. Ráadásul tíz faházat is le kell bontani, másutt felépíteni. – Minderre Szunyoghy András utalt rövid köszöntőjében az Újpest Galériában. Kiemelte, neki és a szabadiskolában tanító művésztanár társainak, akik tisztességgel, szeretettel végzik munkájukat, kötelességük Szőnyi mester emlékét őrizni és a tehetségeket segíteni. Kifejezte reményét, hogy a kiállításon látható, és a közeljövőben árverésre kerülő alkotások megmentik a szabadiskolát.

Még a nyáron fordult a zebegényi emlékmúzeum igazgatója, Klemmné Németh Zsuzsa, valamint Köpöczi Rózsa művészettörténész a kortárs képzőművészekhez, hogy segítsék egy-egy alkotásuk felajánlásával, aukcióra bocsátásával a mentő akciót. Kérésüket Szőnyi Zsuzsa, a festőművész lánya, valamint dr. Feledy Balázs művészeti íróval is nyomatékosította.

– Közel ötvenen, festők, szobrászok, grafikusok, iparművészek, zömmel Szőnyi István egykori tanítványai, avagy tisztelői, elkötelezett művészetbarátok, köztük Kossuth-díjasok: Gyulai Líviusz, Fehér László, Orosz István, sőt Szőnyi István alkotásai érkeztek a hívó szó nyomán. Banga Ferenc Munkácsy-díjas grafikusművész, néhai Nagybányai Nagy Zoltán örökösei, Kocsis András Sándor, továbbá Szunyoghy András például Újpestről segíti az akciót. S, hogy ki mindenki, a sort még hosszan folytathatnánk.

Dr. Feledy Balázs művészeti író azzal kezdte megnyitóját: bajban van a szabadiskola. Ez anyagi ételemben értendő. Rendkívüli időket élünk, a 70-es 80-as években szinte egyedülállóan működő zebegényi szabadiskola példát mutatott, megszaporodtak, ma már majd minden városban működnek szabadiskolák. A zebegényi alkotótábor hiába végez kiemelkedő szakmai munkát, anyagi gondokkal küzd. Az Újpestre érkező gyűjtemény most azt a kiállítóhelyet és aukciós házat keresi, ahol az itt látható művek pénzre válthatók. A jótékonysági gyűjtemény nagyon gazdag anyag, aminek értékét növeli, hogy napjainkban a művészek egyre nehezebben szabadulnak meg munkáiktól. A gyűjtésben résztvevő művészek elkötelezettek Szőnyi István munkássága iránt. Feledy Balázs kiemelte és a gyűjtemény értékét növelőnek nevezte a Szőnyi István által készítet gouache képet, amelynek címe: Zsuzsa kutyával. Feledy Balázs úgy vélte: a kortárs alkotók eme gyűjteményes kiállítása is azt jelzi: nincs magyar kulturális élet Szőnyi István nélkül.

Szőnyi Zsuzsa szeretettel üdvözölte a jelenlévőket. Örömét és háláját juttatta kifejezésre azért, hogy Újpestre, Szőnyi István szülővárosába érkezett a tárlat, s az egykori tanítványok segítik a tervet. A szabadiskola megalakulása Nagybányára nyúlik vissza, ahol Szőnyi István is tanult, Ferenczy Károly tanítványaként. Bízva a lehetőségekben, Szőnyi Zsuzsa sok sikert kívánt az árveréshez.

Az árverés felé tartó jótékonysági tárlat október 2-ig látható az Újpest Galériában

B. K